Gebelerin grip aşısına ilişkin bilgi, tutum ve davranışlarının değerlendirilmesi
Knowledge, attitudes and behaviors of pregnant women about influenza vaccine
  1. Tez No: 639270
  2. Yazar: MURAT SAĞLAM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SELİM ÖNCEL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: gebelik, influenza, aşılama, bağışıklama, pregnancy, influenza, vaccination, immunization
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Giriş ve Amaç: İnfluenza için bir risk kümesi oluşturan gebelerin aşılanma oranlarını artırmaya yönelik çabalara katıkıda bulunmak amacıyla, gebelerin grip aşılarına ilişkin bilgi, tutum ve davranışlarının araştırıldığı bir çalışma planladık. Gereç ve Yöntem: Prospektif olarak yapılan çalışmamızda 15.06.2019- 14.12.2019 tarihleri arasında Kocaeli Üniversitesi Hastanesi'nde 12 gebelik haftasının üzerindeki gebe kadınlardan çalışmaya girmeyi kabul eden 252'sine servis yatışları sırasında yüz yüze, sözel olarak, araştırmacı doktor tarafından anket uygulandı. Bulgular: Katılımcıların çoğu (%54), grip aşıları hakkında bilgi sahibi değildi. Grip aşısının kişinin kendisine ve çocuklarına yaptırmama nedenleri sorgulandığında %51,4 ile bilgisizlik ilk sıradaydı. Gebelerin çoğu, grip aşının etkinliği hakkında şüphe duyuyorlardı. Büyük bir kısmı, grip aşının yan etkileri nedeniyle aşı olmak istemediklerini belirtmiş ve aşılanmayı gerekli bulmamıştır. Yaşamının ilk altı ayındaki bebeklerde gribin neden olabileceği sonuçlar konusunda gebelerin farkındalıkları düşüktü ve ciddiyet algıları yetersizdi. Aşının koruyucu etkisinin doğum sonrasında da sürdüğü bilinmiyordu. Gebelerin aşının koruyuculuğu hakkındaki farkındalıklarının artırılması halinde aşılanma oranlarının yükseleceği görüldü. Eğitim seviyesi yüksek olan gebelerin grip enfeksiyonunu daha ciddiye aldıkları, grip aşısı hakkında daha çok bilgi sahibi oldukları ve aşılanmaya güvenlerinin daha fazla olduğu saptandı. Eğitim seviyesi arttıkça bilgilendirme sonrasında hem gebelikte grip aşının yaptırma istekliliğinin hem de gebenin çocuklarına aşı yaptırma istekliliğinin arttığı izlendi. Sonuç : Gebeler influenza enfeksiyonunun yol açabileceği ciddi sonuçlar hakkında bilgilendirilmeli ve bu durumdan korunmanın en etkili yolunun grip aşısı yaptırmak olduğu kendilerine anlatılmalıdır. Gebe izlem rehberlerinde aşının etkili ve güvenilir olduğu vurgulanmalıdır. Hekimlerin bu alanda farkındalığını artıracak eğitimler düzenlenmelidir.
Özet (Çeviri)
Introduction and objectives: In order to contribute to efforts for increasing influenza immunization rates of pregnant women, who constitute a risk group for influenza, we have designed a study to investigate their knowledge of, attitutes towards, and behaviors on influenza vaccines. Materials and Methods: In this prospective study, carried out between June 15, 2019 and December 14, 2019, 252 pregnant women, who were in their 12th gestational week or more and agreed to be enrolled in the study, were administered a verbal questionaire by the investigator face-to-face during their stay in the hospital ward. Results: Most participants (54%) did not have any information on influenza vaccines. Lack of information came in first rank (51,4%) among the reasons for vacine rejection for themselves and their children. Most pregnant women had doubts about the efficiency of influenza vaccines. The majority of them explained their unwillingness to be immunized is connected with the side-effects of the vaccine and deemed influenza immunization unnecessary. The pregnant women had a low level of awareness and an inadequate perception of seriousness about the consequences of influenza if contracted within the first six months of life. The postnatal protective effect of influenza vaccine was unknown among the participants. The immunization coverage rate for influenza should rise provided the awareness on the protectiveness of influenza vaccines of pregnant women is boosted. The pregnant women of higher education level took influenza more seriously, were more knowledgeable about influenza, and had more reliance on influenza vaccines. The higher the education level, the higher was the willingness to be immunized and to have the children immunized against influenza. Conclusion: Pregnant people should be informed of the grave consequences of influenza and explained that the most effective way of protection is immunization. Efficiency and safety of influenza vaccines should be emphasized in prenatal care guidelines. Vocational training activities should be organized for physicians to increase the awareness.