Liposuction (yağ aldırma) ameliyatı olan kadınların ortoreksiya nervoza eğilimleri ve beden algıları
Orthorexia nervosa tendency and body perceptions of women with liposuction (fat removal) surgery
- Tez No: 639297
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜLGÜN ERSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
- Anahtar Kelimeler: beden algısı, kadın, liposuction (yağ aldırma) ameliyatı, ortoreksiya nervoza, yeme bozukluğu, body perception, woman, liposuction (fat removal) surgery, orthorexia nervosa, eating disorder
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu araştırma, 18-65 yaş aralığındaki liposuction ameliyatı olan kadınların ortoreksiya nervoza (ON) eğilimlerinin ve beden algılarının değerlendirilmesi amacıyla yapılmıştır. Gönüllü katılımcıların kişisel bilgileri, beslenme alışkanlıkları ve besin tüketimleri anket formu ile sorgulanmış, ON eğilimlerini belirlemek için ORTO-11 Ölçeği, beden algılarını değerlendirmek için Beden Algısı Ölçeği (BAÖ) kullanılmıştır. Veriler, IMB SPSS Statistic 22.0 paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. Katılımcıların ORTO-11 puan ortalaması 37,81 ± 4,19'dur ve %82,8'inde yüksek ON eğilimi olduğu görülmüştür. Yapılan analizler sonucunda; yaş, eğitim düzeyi, vitamin-mineral desteği kullanımı ON eğiliminin önemli etkileyicileri olarak bulunmuştur (p0,05). Katılımcıların BAÖ puan ortalaması 139,18 ± 19,75'dir ve %43,1'inin düşük beden algısına sahip olduğu görülmüştür. Gün içindeki fiziksel aktivite düzeyi, vücut ağırlığı ve bulunduğu kilodan memnuniyet durumunun beden algısını önemli ölçüde etkilediği bulunmuştur (p0,05). Sonuç olarak; liposuction ameliyatı olan kadınların ON eğiliminin yüksek, beden algılarının ise düşük olduğu görülmüş, sağlık uzmanlarının halkı bilgilendirmesinin bu sorunun çözümünde etkili olacağı düşünülmüştür.
Özet (Çeviri)
This research has been made towards evaluate the tendencies to orthorexia nervosa (ON) and body perceptions of women with an 18-65 age range, who had an liposuction surgery. The personal information, nutritional habits and food consumption of the volunteers were obtained with a questionnaire form, the ORTO-11 Scale was used to determine ON tendencies, and Body Perception Scale (BPS) was used to evaluate body perceptions. IMB SPSS Statistic 22.0 package program was used to analyse the data. The average score of ORTO-11 of the participants was 37.81 ± 4.19 and it was observed that 82.8% had a high ON trend. According to the analysis, age, education level, the use of vitamin-mineral supplements were found to be important factors influencing ON tendency (p 0.05). As a result, it can be said that women with liposuction surgery have a high ON tendency but a low body perception. It is thought that the problem could be solved effectively by informing the public through healthcare proffesionals.