Sıçanlarda endotoksin ile oluşturulan akut üveitte fetuin'in anti-inflamatuar etkisinin araştırılması
Investigation of anti-inflammatory effect of fetuin on the endotoxin induced acute uveitis established in rats
  1. Tez No: 639318
  2. Yazar: TUBA BAYRAM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FATİH ULAŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Endotoksin ile indüklenmiş üveit, Fetuin, IL-1β, NF-κB, TNF-α, Endotoxin induced uveitis, Fetuin, IL-1β, NF-κB, TNF-α
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Fetuin yaklaşık 60 KDa ağırlığında bir serum glikoproteinidir. İnflamasyonda pozitif ya da negatif akut faz reaktanı olarak görev yapmaktadır. Çeşitli lokal ya da sistemik inflamasyon oluşturulmuş hayvan modellerinde fetuinin doz bağımlı terapötik etkileri araştırılmıştır. Çalışmamızda fetuinin sıçanlarda endotoksin ile indüklenmiş akut üveit (EİÜ) modelinde inflamasyona olan etkisini belirlemek amaçlanmıştır. 24 erişkin erkek Wistar albino sıçanda LPS ile oluşturulan akut EİÜ'de fetuinin makroskobik, histopatolojik, biyokimyasal ve immunohistokimyasal etkileri araştırılmıştır. Klinik ve mikroskobik değerlendirmede fetuinin anlamlı olarak inflamasyonu artırdığı ve en yüksek inflamasyonun LPS+Fetuin grubunda olduğu gösterildi. Histopatolojik değerlendirmede en şiddetli inflamasyonun LPS+Fetuin grubunda olduğu görüldü. Siliyer cismin immunohistokimyasal değerlendirilmesi sonucunda LPS ile oluşturulan üveit grubunda stromal NF-κB/p65 miktarının anlamlı derecede arttığı ve fetuinin bu artışı bir miktar düşürebildiği ancak kontrol düzeylerine indiremediği kaydedildi. Stromal HIF-1α ve IL-1β reaktiviteleri deneysel gruplarda kontrol grubuna kıyasla anlamlı derecede arttı ve en yüksek düzeylere LPS+Fetuin grubunda rastlandı. Stromal TNF-α'nın en yüksek düzeyine ise LPS grubunda rastlanırken LPS+Fetuin grubunda da anlamlı olarak arttı. Biyokimyasal ölçümler de aköz hümörlerdeki TNF-α seviyesinin, LPS+Fetuin grubunda anlamlı olarak en yüksek düzeyde olduğunu gösterdi. Fakat serum TNF-α seviyeleri açısından LPS ve LPS+Fetuin grupları arasında bir farka rastlanmadı. Bu da bize literatüre uygun olarak akut EİÜ'de LPS ile artan TNF-α düzeylerinin, fetuin uygulandığında aköz hümörde ve siliyer cisimde anlamlı olarak değiştiğini; LPS ile artan HIF-1α ve IL-1β düzeylerinin de fetuin ile en yüksek düzeylere ulaştığını gösterdi. Tüm bu analizler sonucunda fetuinin çalışmada uygulanan dozunda, sıçanlarda oluşturulan EİÜ modelinde pro-inflamatuar bir etkiye sahip olduğunu ve en yüksek inflamatuar etkisini LPS ile birlikte gösterdiğini ortaya koyduk.
Özet (Çeviri)
Fetuin is a 60 KDa serum glycoprotein, acting as a positive or negative acute phase reactant in inflammation. The dose-dependent therapeutic effects of fetuin have been investigated in various animal models of local or systemic inflammation. The aim of this study was to determine the effect of fetuin on inflammation in an endotoxin-induced acute uveitis (EIU) model in rats. Macroscopic, histopathological, biochemical and immunohistochemical effects of fetuin in LPS-induced acute EIU were investigated in 24 adult male Wistar albino rats. Clinical and microscopic evaluation showed that fetuin-A significantly increased the inflammation, and the highest level of inflammation was observed in LPS + Fetuin group. Histopathological examination revealed the most severe inflammation in LPS + Fetuin group. As a result of immunohistochemical evaluation of the ciliary body, the immunoreactivity of stromal NF-κB/p65 increased significantly in LPS-induced uveitis group, and it was noted that fetuin could reduce this increase to some levels but could not reduce it to the control levels. Stromal HIF-1α and IL-1β reactivities were significantly increased in the experimental groups compared to the control group and the highest levels were found in LPS + Fetuin group. The highest level of stromal TNF-α was found in LPS group and increased significantly in LPS + Fetuin group. Biochemical measurements also showed that TNF-α levels in aqueous humour were significantly higher in LPS + Fetuin group. However, there was no difference in serum TNF-α levels between LPS and LPS + Fetuin groups. This suggests that fetuin administration significantly changed TNF-α levels induced by LPS in aqueous humour and ciliary body of EIU; HIF-1α and IL-1β levels increased with LPS also showed the highest levels with fetuin. As a result of all these analyzes, we found that applied fetuin dose in the current study has a pro-inflammatory effect in the EIU model and showed the highest inflammatory effect with LPS in rats.