Ümraniye durmuş tanış aile sağlığı merkezine başvuran 65 yaş üzeri yaşlı hastalarda malnütrisyon sıklığı ve ilişkili durumlar
Frequency of malnutrition and related situations in patients over 65 age where applied to Umraniye durmuş taniş family health center
  1. Tez No: 639364
  2. Yazar: FURKAN BAYRAK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SÜLEYMAN ERSOY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: malnütrisyon, yaşlı hasta, Mini Nütrisyonel Değerlendirme Testi, malnutrition, elderly patients, Mini Nutritional Assesment
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı Ümraniye Durmuş Tanış Aile Sağlığı Merkezine başvuran 65 yaş üzeri yaşlı hastalarda malnütrisyon sıklığını belirlemek ve malnütrisyonla ilişkili olabilecek durumları ortaya koymaktır. Gereç ve Yöntem: Kesitsel ve tanımlayıcı bir araştırma olan bu çalışmamız Ümraniye Durmuş Tanış Aile Sağlığı Merkezine 1Kasım 2019- 30 Nisan 2020 tarihleri arasında başvuran 65 yaş üzeri yaşlı hastalara uygulanmıştır. Hastalara Mini Nutrisyonel Değerlendirme(MNA) Testinin kısa ve uzun formları uygulanmıştır. Ayrıca hastalara 17 soruluk bir anket formu yapılmıştır. Veriler SPSS 22.0 paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. Bulgular: Çalışmaya toplam 238 kişi dahil edilmiştir. Araştırmaya dahil edilen katılımcıların %2,1 inde malnütrisyon, %5,04 ünde malnütrisyon riski saptanırken, katılımcıların %92,8 inin beslenme durumunun iyi olduğu saptandı. Malnütrisyon durumuna göre en az bir kronik hastalığı olanlara bakıldığı zaman, maknütrisyon ve malnütrisyon riski olan hastaların %94,1 inin kronik bir hastalığı varken, malnütrisyonu olmayan hastaların %89,6 sının kronik bir hastalığı vardı. Ancak bu fark istatistiksel olarak anlamlı değildi(p>0,05) Sonuç: Yaptığımız çalışmaya göre birinci basamağa başvuran yaşlı hastalarda malnütrisyon ve malnütrisyon riski sıklığı, ikinci ve üçüncü basamağa başvuran hastalardan daha düşük bulunmuştur. Ayrıca malnütrisyon ve malnütrisyon riski olan yaşlı hastalarla, malnütrisyonu olmayan hastalar arasında kronik hastalıklar açısından anlamlı bir fark bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to determine the frequency of malnutrition in patients over 65 years old who applied to Ümraniye Durmuş Tanış Family Health Care Center, and to reveal the conditions that may be associated with malnutrition. Materials and Methods: This study was applied to elderly patients over 65 years of age who applied to Umraniye Durmus Tanis Family Health Care Center between 1 November 2019 and 30 April 2020. This research was made as a cross-sectional and descriptive study. Short and long forms of the Mini Nutritional Assessment (MNA) test were applied to the patients. In addition, a questionnaire form with 17 questions was given to the patients. The data were analyzed using SPSS 22.0 package program. Results: A total of 238 people were included in the study. While %2.1 of the participants included in the study had malnutrition and %5.04 of had risk of malnutrition, 92.8% of the participants had good nutritional status. Considering those with at least one chronic disease according to malnutrition status, %94.1 of patients with risk of malnutrition and malnutrition had a chronic disease, while %89.6 of patients without malnutrition had a chronic disease. However, this difference was not statistically significant (p> 0.05) Conclusion: According to our study, the risk of malnutrition and malnutrition was found to be lower in elderly patients who applied to the first step health care than those who applied to the second and third steps health care. In addition, no significant difference was found between elderly patients at risk of malnutrition and malnutrition and patients without malnutrition in terms of chronic diseases.