OECD ülkelerinde lojistik performans endeksi ile siyasal ve ekonomik liberalizasyon ilişkisi
The relationship of logistics performance index and political and economic liberalization in OECD countries
  1. Tez No: 639483
  2. Yazar: SALİM ÜRE
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÇAĞATAY KARAKÖY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Uluslararası İlişkiler, Economics, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: OECD, lojistik performans, ekonomik özgürlük, siyasal özgürlük, OECD, logistic performance, economic liberalization, political liberalization
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Lojistik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Bu çalışmada, 37 Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) ülkesinde lojistik performans endeksi, siyasal özgürlükler ve ekonomik özgürlükler arasındaki ilişkinin olup olmadığının test edilmesi amaçlanmıştır. Bu değişkenlere ek olarak kontrol değişkeni olan ihracat, ithalat ve büyüme oranları da kullanılmıştır. Lojistik performans endeksi, ihracat, ithalat ve büyüme oranları Dünya Bankası Data Seti'nden elde edilmiştir. Ekonomik özgürlük endeksi Heritage Foundation'dan, siyasal özgürlük endeksi ise Freedom House'dan alınmıştır. İlişkilerin tespiti için Sopearman korelasyon analizi ve Tobit analizi kullanılmıştır. Analizler sonucunda ekonomik ve siyasal özgürlüklerde meydana gelen artışlarla lojistik performans endeksinin de arttığı ortaya çıkmıştır. Ayrıca artan ihracatın lojistik performansı arttırdığı ancak artan ithalat ve büyümenin lojistik performansı olumsuz etkilediği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to test whether there is a relationship between logistic performance index, political freedoms and economic freedoms in 37 Economic Development and Cooperation Organization (OECD) countries. In addition to these variables, export, import and growth rates, which are the control variables, were also used. Logistics performance index, export, import and growth rates were obtained from the World Bank Data Set. The economic freedom index is taken from the Heritage Foundation, and the political freedom index is from Freedom House. Spearman correlation analysis and Tobit analysis were used to determine the relationships. As a result of the analysis, it was revealed that the logistics performance index increased with the increases in economic and political freedoms. In addition, it was determined that increasing exports increased logistics performance, but increased imports and growth negatively affected logistics performance.