Türkiye ve OECD ülkelerinde lojistik performansı, dış ticaret sektöründeki gelişmeler
Logistics performance of Turkey and OECD countries, external trade developments in the sector
- Tez No: 655536
- Danışmanlar: PROF. DR. SABRİ AZGÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Ulaşım, Economics, Transportation
- Anahtar Kelimeler: Türkiye, Lojistik, OECD Ülkeleri, Turkey, Logistics, OECD Countries
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Lojistik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
Üretim faaliyeti, hammadde ve son ürün arasında her safhada yer alan taşımacılık işlemlerini beraberinde getirmiştir. Lojistik sektörünün doğrudan üretim faaliyetlerine bağlı devam etmesinin en büyük gerekçesi de budur. Dünya ekonomisinin küresel seviyede üretim ve pazarlama yapması tüketicilerin seçme olanaklarını artırmıştır. Ürün tasarımı bir ülkede yapılırken, imalatı farklı bir ülkede yapılmakta ve son kullanıcı ise çok daha farklı bir ülkeden sipariş vermek suretiyle ürüne ulaşabilmektedir. Lojistik, şirketlerin faaliyet gösterdikleri iş kollarında belirli işlem hacmini istikrarlı olarak devam ettirebilmelerinin teminatıdır. Bu çalışmada lojistik faaliyetlerin uluslararası etkisi incelenmiştir. Çalışma sonuçlarına göre Lojistik Performans Endeksleri ile ihracat, ithalat arasında ilişki olduğu, GSYH ile ilişki olmadığı sonucu ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
The production activity brought with it the transportation operations at every stage between the raw material and the final product. This is the biggest reason for the logistics sector to continue directly under production. The global economy's production and marketing at the global level has increased the choice of consumers. While the product design is done in a country, its production is done in a different country and the end user can reach the product by ordering from a different country. Logistics is the guarantee that companies can maintain a certain transaction volume in their business lines. In this study, the international impact of logistics activities is examined. According to the results of the study, it was concluded that there is a relationship between Logistics Performance Indices and exports, imports and not with GSYH.