Hadîd Sûresi'nin lügat ve belâgat açısından tahlili
Lugat and belâgat analysis of the Surah al-Hadîd
- Tez No: 639494
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İZZET MARANGOZOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Din, Linguistics, Religion
- Anahtar Kelimeler: Hadîd Sûresi, Lügat, Belâgat, Semantik, Tahlil, The Hadith Surah, Lugat, Belâgat, Semantics, Analysis
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Arapça günümüzde dünya dilleri arasında yaygın olan diller arasında yer almaktadır. Arap dilini önemli bir dil yapan yaygın olmasından ziyade ilâhî mesajıntaşıyıcısı ve sünnetin dili olmasıdır. Allah inzâl ettiği vahiy ile âyetler ışığında tefekkür ve tedebbürü emrederken Arap dilinin incelikleri ve edebî yönünü ön plana çıkararak muhataplarına hitap etmektedir. Bu sebeple Kur'ân perspektifinde hayatı anlamlandırmak isteyen bir mümin için Arapça önemli bir dil olarak görülmüştür. Kur'ân'ın anlaşılması, Arapçanın dil incelikleri olan gramer, sarf ve belâgatin bilinmesine bağlıdır. Bu çalışmada, Hadîd Sûresi'nde yer alan bazı kelime ve türevlerinin anlamsal çerçeveleri üzerinde araştırma yapılmıştır. Âyetlerin doğru anlaşılması ve inceliklerinin tespit edilmesi için sûrede öne çıkan kavramların analizleri yapılmıştır. Âyetlerdeki edebî sanatların mana üzerindeki etkisi incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Arabic is among the languages that are widespread among the world languages today. What makes Arabic language an important language is that it is the language of divine message and sunnah rather than being common. While Allah orders contemplation in the light of the revelations, He addresses his interlocutors by emphasizing the subtleties and literary aspects of the Arabic language. Therefore, Arabic was seen as an important language for a believer who wanted to make sense of life in the perspective of the Qur'an. In this context, understanding the Qur'an depends on knowing the grammar, Sarf and Belaqat. In this study, by researching on the semantic frameworks of some words and their derivatives in Hadid's Surah, understanding the verses correctly and determining their subtleties; The prominent concepts in the sura were analyzed. The effect of literary arts in verses on the meaning was examined.