Koroner arter hastalığı raporlama ve data sistemi'nin (CAD-RADS, coronary artery dısease reporting and data system) gözlemciler arası uyumunun değerlendirilmesi
Assesment of Inter-Observer Agreement for Coronary ArteryDisease Reporting and Data System (CAD-RADS)
  1. Tez No: 639513
  2. Yazar: AHMET TEZCAN
  3. Danışmanlar: PROF. HULUSİ EĞİLMEZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Koroner arter Hastalığı, Koroner BTA, CAD-RADS, Coronary Artery Disease, Coronary CTA, CAD-RADS
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Amaç: Bu çalışmada, Koroner Arter Hastaliği Raporlama ve Data Sistemi'nin (CAD-RADS, Coronary Artery Disease Reporting and Data System) gözlemciler arası uyumunun ve tekrarlanabilirliğinin değerlendirilmesi amaçlandı. Yöntem: Çalışmaya Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne 01.03.2019 -01.03.2020 tarihleri arasında başvuran ve Radyoloji Ana Bilim Dalı'nda koroner BT anjiografi çekimi yapılan 56'sı erkek, 37'si kadın olmak üzere 18-65 yaş aralığında toplam 93 hasta dahil edildi. Hastalara ait koroner bilgisayarlı tomografi anjiografi (KBTA) görüntüleri CAD-RAD sistemine göre değerlendirilerek stenoz derecesi belirlendi. Ayrıca görüntüler greft (G), stent (S), non-diagnostik (N) ve yüksek riskli plak (V) değiştiricileri yönünden de değerlendirildi. Her iki gözlemci tarafından nihai CAD-RADS kategorisi belirlendiktan sonra gözlemciler arası uyum düzeyi Cohen'in Kappa (κ) katsayısı ve ağırlıklı Kappa (κ) katsayısı ile istatiksel olarak analiz edildi. Bulgular: CAD-RADS kategorileri açısından her iki gözlemciler arasındaki uyum mükemmel olarak bulundu (ağırlıklı κ = 0.867, %95 GA = 0.793-0.941, p = 0.001). Greft (κ = 1, p = 0.001) ve Stent (κ = 1, p = 0.001) değiştiricileri açısından gözlemciler arasında mükemmel uyum görüldü. Yüksek riskli plak değiştiricisinde (V) gözlemciler arası uyum orta düzeydeydi (κ = 0.42, p = 0.001). Koroner dominansi yönünden gözlemciler arasında iyi düzeyde uyum görüldü (κ = 0.732, p = 0.001). Her iki gözlemci arasında etkilenen koroner arterler yönünden yapılan analizde mükemmel uyum saptandı (sol ana koroner arter κ = 0.916 , sol anterior desendan arter κ = 0.947, sol sirkümfleks arter κ = 0.957, sağ koroner arter κ = 0.910, p=0.001). Sonuç: Kategoriler açısından ve yüksek riskli plak değiştiricisi hariç, değiştiriciler açısından CAD-RAD sisteminin gözlemciler arası tekrarlanabilirliği mükemmel olarak bulundu. Yüksek riskli plak değiştiricisinde uyum orta düzeyde bulundu.
Özet (Çeviri)
Aim: In this research, it is aimed to evaluate the inter-observer agreement and reproducibility of Coronary Artery Disease Reporting and Data System (CAD-RADS). Method: A total of 93 patients who were between the ages of 18-65 years, consisting of 56 men and 39 women, applied to Sivas Cumhuriyet University Medical Faculty Hospital between 01.03.2019 -01.03.2020 and performed coronary CT angiography in the Department of Radiology were included in the study. Coronary computed tomography angiography (CCTA) images of patients were evaluated according to CAD-RAD system and the stenosis degrees were determined. In addition, images were evaluated in terms of graft (G), stent (S), non-diagnostic (N) and high-risk plaque (V) modifiers. After determining the final CAD-RADS category by both observers, the inter-observer agreement level was analyzed using Cohen's Kappa (κ) and weighted Kappa statistics. Results: The agreement between the observers was found to be excellent in terms of CAD-RADS categories (weighted κ = 0.867, 95% CI = 0.793-0.941, p = 0.001). Excellent agreement between observers was observed in terms of graft (κ = 1, p = 0.001) and stent (κ = 1, p = 0.001) modifiers. Inter-observer agreement was moderate in the high-risk plaque (V) modifier (κ = 0.42, p = 0.001). A good level of agreement was observed among the observers in terms of coronary dominancy (κ = 0.732, p = 0.001). The analysis performed for the affected coronary arteries between both observers revealed exellent agreement (left main coronary artery κ = 0.916, left anterior descending artery κ = 0.947, left circumflex artery κ = 0.957, right coronary artery κ = 0.910, p = 0.001). Conclusion: The reproducibility of the CAD-RAD system among observers was excellent in terms of categories and modifiers except for the high risk plaque modifiers. Agreement in the high-risk plaque modifier was found at a moderate level.