İmplant destekli overdenture protezlerde farklı vertikal uyum dereceleri ve farklı kantilever tasarımlarının implant ve çevresindeki kemikte oluşturduğu stresin değerlendirilmesi: Üç boyutlu sonlu elemanlar analizi
Evaluation of the stress in the implant and the surrounding bone; from the different vertical misfits on the implant supported overdenture and the different cantilever designs : A three-dimensional finite element analysis
  1. Tez No: 639545
  2. Yazar: SÜMEYRA KAYMAK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KAAN YERLİYURT
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Bar tutuculu overdenture, distal uzantı, sonlu elemanlar analizi, dental implant, Bar attachment overdenture, distal kantilever, finite element analysis, dental implant
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 208
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı mandibular overdenture protezlerde, distal bar uzantısının, bar alt yapı materyal çeşidi ve bar alt yapı-abutment uyum derecelerinin, implant ve çevre kemik dokuda oluşturduğu stresin sonlu elemanlar analizi ile incelemektir. Yöntem: Tam dişşiz alt çenede, kaninler bölgesine ve orta hat hizasına yerleştirilen üç implant üzerine bar tutuculu protez tasarlanmıştır. Bar tutucunun distal kantilever uzunluk tasarımı; 0 mm, 8 mm, 14 mm'lik uzantılar olarak modellenmiştir. Bar tutucu alt yapının abutment ile olan dikey uyumsuzluğu 0 µm, 100 µm, 200 µm olarak modellenmiştir. Üç farklı bar alt yapı materyalleri (Ti Grade5, Tip4 Au, Cr–Co) ile toplamda yirmi yedi(3X3X3) farklı model elde edilmiştir. Oklüzal kuvvet, 1 cm yarıçapında rijit bir gıda parçasının (food stuff) orta noktasına dik ve 150 N olacak şekilde uygulanmıştır. Food stuff tek taraflı olarak sol posterior bölgede 1. molar diş santral fossasına uygulanmıştır. Yapılan yükleme çiğneme kuvvetini stimüle edecek şekilde planlanmıştır. Bulgular: Kortikal kemikte görülen sıkışma ve gerilme stresleri trabeküler kemikte oluşan streslerden daha yüksek değerlerde bulunmuştur. Distal kantilever uzantısı arttıkça kortikal kemikteki gerilme değeri, kuvvetin uygulandığı terminal implanttan diğer terminal implant çevresi kemiğe doğru yoğunlaşmaktadır, sıkışma değeri her zaman kuvvetin uygulandığı terminal implant çevresinde yoğunlaşmaktadır. Farklı alt yapı materyallerinde ve farklı vertikal uyum derecelerinde implant çevresi kemikte oluşan stres değerlerinin benzer olduğu analiz edilmiştir. Distal kantilever miktarının artması sonucu implantlarda görülen Von Mises değerlerinin kuvvetin uygulandığı taraftaki terminal implantta arttığı analiz edilmiştir. Distal uzantının olması ile birlikte kuvvetin uygulanmadığı terminal implantta Von Mises değeri yaklaşık yarıya düşmüştür. Farklı vertikal uyum derecelerinde implatlarda görülen Von Mises değerleri benzer bulunurken farklı alt yapı materyallerinde elastik modülü yüksek olan materyalde yüksek bulunmuştur. Bar alt yapının distal kantilever uzantısı 14 mm'lik grupta en yüksek stres değeri bulunmuştur. Bar alt yapı materyalinin elastik modülünün değişmesi ile Von Mises değerleri değişmiştir. Sonuç: Bar tutuculu sistemlerin distal kantilever uzantılı olarak tasarlanması planlandığında ideal uzantı miktarının belirlenmesi için diğer başka çalışmalar yapılmalıdır. Bu çalışmanın sınırlamaları dahilinde kantilever uzunluğunun artması özellikle kantilever yanındaki implant çevresinde streste belirgin artışa neden olmadığı analiz edilmiştir. Dikey uyumsuzluğu olan bar alt yapıların sertliğinin implant çevresi kemik üzerinde minimal bir etkiye sahip olmuştur, ancak mekanik bileşenlerdeki etkileri için ileri çalışmalar yapılmalıdır. İmplantlar üzerindeki alt yapı uyumsuzluğunun gerçek etkileri için ileri çalışmalar yapılmalıdır. Çalışmamızda kullanılanılan materyallerden elastik modülü yüksek olan bar alt yapı tüm koşullarda daha yüksek stres değerlerine neden olmuştur.
Özet (Çeviri)
Aim: The purpose of this study is to investigate with finite element analysis the distal bar extension, bar framework material types and bar framework abutment misfit, stress in implant and its surrounding bone tissue in mandibular overdenture prostheses. Material and methods: A prosthesis with a bar holder was designed on three implants placed in the canine region and midline level in the full toothless lower jaw. The design of the distal cantilever length design of the bar holder is modeled as 0 mm, 8 mm, 14 mm extensions. The vertical incompatibility of the bar holder framework with the abutment is modeled as 0 µm, 100 µm, 200 µm. Twenty-seven (3X3X3) different models were obtained from three different bar framework materials (Ti Grade5, Type 4 Au, Cr Co). The occlusal forces were applied perpendicular to the midpoint of rigid comestibles (food stuff) with a radius of 1 cm and 150 N. Food stuff was applied unilaterally to the 1. molar tooth central fossa in the left posterior region. The loading is planned in such a way as to stimulate the masticatory force. Results: It has been found that compression and strech/strain stresses in the cortical bone were higher than the stresses in trabecular bone. As the distal cantilever extension increases, the stress value in the cortical bone concentrates throughout the bone around to the terminal implant to which the force is applied, from the other terminal implant, and the compression value is always concentrated around the terminal implant where the force is applied. It was analyzed that the stress values consisted in the bone around the implant in different framework materials and at different vertical compatibility degrees were similar. As a result of the increase in the amount of distal cantilevers, it was analyzed that the Von Mises values seen in the implants increased in the terminal implant on the side where the force was applied. With the distal extension, the Von Mises value in the terminal implant, where the force was not applied, decreased to about half. While von mises values in implants with different vertical misfit degrees were similar, they were found to be higher in materials with high elastic modulus in different framework materials. The highest stress value in the 14 mm group of distal cantilever extension of the bar framework was found. By changing the elastic module of the framework material, Von Mises values have changed. Conclusions: When the systems with bar holders are planned to be designed with a distal cantilever extension, other studies should be carried out to determine the ideal extension amount. Within the limitations of this study, it can be concluded that increasing of cantilever length in mandibular overdentures did not cause distinct increasing in stress, especially around the implant adjacent to cantilever. The implant circumference of the stiffness of the bar framework with vertical misfit had minimal effect on the bone, but the mechanical components were more clearly affected. Further studies should be carried out for the real effects of framework mismatch on implants. Harder alloys caused higher stress values under all conditions.