Alt dişsiz çenede bar destekli implant üstü protezlerin stres dağılımlarının sonlu elemanlar stres analizi yöntemi ile değerlendirilmesi
Finite element analysis of implant-supported overdentures on edentulous mandible
  1. Tez No: 193275
  2. Yazar: ERKAN SANCAKLI
  3. Danışmanlar: PROF.DR. AYŞEN NEKORA AZAK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: implant supported prosthesis, overdentures, finite element stress analysis, Bar-retained
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
ÖZETSancaklı, E. Alt dişsiz çenede bar destekli implant üstü protezlerin stres dağılımlarının sonluelemanlar stres analizi yöntemi ile değerlendirilmesi. stanbul Üniversitesi Sağlık bilimleriEnstitüsü, Protetik Diş Tedavisi ABD. Doktora Tezi. stanbul 2006.Tam dişsiz çenelerin protetik tedavilerinde implant uygulamaları çok sıklıklakullanılmaktadır. Alt çene total dişsizlik vakalarında interforaminalar bölgesine uygulanançeşitli sayıda implant üzeri barlı overdenture'lar da bir tedavi alternatifidir. Yapılan implantüstü barlı overdenture protezlerde kullanılacak implant sayısı ve barların distal uzantılarınınolup olmaması üzerine hala tam bir görüş birliği yoktur. Bu sebeple çalışmamızda,interforaminal bölgeye farklı sayıda implant yerleştirilerek yapılan implant üzeri protezlerde,distal uzantılı ve distal uzantısız barlı protezlerin ve sayılarının, implant kemik arayüzeyindeki stres dağılımına etkisinin incelenmesi amaçlandı.Çalışmamızda 2, 3 ve 4 adet implant üzerine 7 mm distal uzantılı ve distal uzantısızbarlı protezleri temsil eden 6 adet üç boyutlu sonlu elemanlar modeli hazırlandı. Her modele,25N horizontal, 100 N vertikal, 103 N oblik kuvvet uygulandı. Oluşan stresler ANSYS 8.1Workbench programı ile incelendi.Çalışmamızın sonucuna göre maksimum stres değerleri kuvvetin uygulandığı tarafaen yakın implantın distalindeki kortikal kemikte tespit edildi. Spongioz kemikte belirlenenmaksimum stres değerleri ise düşük olup genellikle implantların apeksinde ve implantlarıçevreleyen kemikte saptandı. mplant sayılarında ise 2 veya 4 implantlı protezlerde 3implantlı proteze göre daha az gerilim gözlendi.Anahtar Kelimeler : implant üstü barlı protezler, overdenture, sonlu elemanlar gerilme analizi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTSancaklı,E. Finite Element Analysis of implant-supported overdentures on edentulousmandible. stanbul University, Institute of Health Science, Department of ProstheticDentistry. Doktora Tezi. stanbul. 2006.mplant therapy is widely used for the treatment of fully edentulous mouths. Placingimplants to the interforaminal region of a mandible and constructing overdenture prosthessesis a good alternative. But still there is no consensus on the number of the implants andwhether or not using distal extensions. For that reason in our study, we tried to find out theeffect of number of implants and implant retained overdenture prosthesses with or withoutdistal extensions on the stress distribution at the implant interface.n our study we prepared six, three dimentional finite element models representing barretained overdenture prosthesses with 7mm distal extensions and no distal extensions builtover 2, 3 and 4 implants. 25 N horizontal, 100 N vertical and 103 N oblique force were apliedeach model. The stresses were investigated using the ANSYS 8.1 workbench programe.The results of our study shows us that the maximum stress formation were seen on the corticalbone distal to the implant which is nearest to the side where the forces aplied. The maximumstress results at the spongios bone were very low and mostly seen in the apex of the implants.The number of the implants had no significant differences between 2 or 4 implants but modelswith 3 implants have higher stress values than the other models..