Hemşirelerde ikincil travmatik stres düzeyi ile stresle başa çıkma tarzları arasındaki ilişki
The relationship between secondary traumatic stress level and stress coping styles in nurses
  1. Tez No: 639566
  2. Yazar: ŞERİFE KELLE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE OKANLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: İkincil travmatik stres, stresle başa çıkma tarzları, sağlık çalışanları, hemşire, Secondary traumatic stress, styles of coping with stress, health care professionals, nurse
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Medeniyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Psikiyatri Hemşireliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Bu araştırma, hemşirelerde ikincil travmatik stres düzeyi ile stresle başa çıkma tarzları arasındaki ilişkiyi belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırma nicel araştırma modeli olarak tanımlayıcı, ilişkisel olarak tasarlanmıştır. Çalışma örneklemini, İstanbul Fatih Sultan Mehmet Hastanesinde görev yapmakta olan 119 hemşire oluşturmaktadır. Araştırmada katılımcıların ikincil travmatik stres düzeylerini ölçmek amacıyla ''İkincil Travmatik Stres Ölçeği'', stresle başa çıkma tarzlarını ölçmek amacıyla ''Stresle Başa Çıkma Tarzları Ölçeği'' kullanılmıştır. Verilerin analizinde, parametrik veriler için t- testi ve One Way Anova testi kullanılmıştır. Hemşirelerin %88.2'si kadın, %11.8'i erkektir. Çalışmaya katılan hemşirelerin %44.5'i 25-29 yaş aralığındadır. Hemşirelerin %56.3'ü evli, %59.7'si lisans mezunudur. Hemşirelerin ikincil travmatik stres puanı (ort = 40,6 ± 14,7) olarak bulunmuştur. Hemşireler stresle başa çıkma tarzlarından en sık kendine güvenli yaklaşıma, en az sosyal desteğe başvurmaktadır. Stresle başa çıkma tarzları ölçeği alt boyutlarından iyimser yaklaşım ve kendine güvenli yaklaşımla ikincil travmatik stres puanı arasında istatistiksel açıdan negatif yönde, çaresiz yaklaşımla ise istatistiksel açıdan pozitif yönde anlamlı ilişki vardır.
Özet (Çeviri)
This research was conducted to determine the relationship between secondary traumatic stress level in nurses and their coping styles. Research is descriptive, relational designed as quantitative research model. The sample of the study consists of 119 nurses working in Istanbul Fatih Sultan Mehmet Hospital. In the research, the Secondary Traumatic Stress Scale was used to measure the secondary traumatic stress levels of the participants, and the Stress Coping Styles Scale was used to measure the styles of coping with stress. In the analysis of the data, t-test and One Way Anova test were used for parametric data. 88.2% of the nurses are women and 11.8% are men. 44.5% of the nurses participating in the study are in the 25-29 age range. 56.3% of the nurses are married, 59.7% are graduates. The secondary traumatic stress score of the nurses was (mean = 40.6 ± 14.7). Nurses most frequently resort to self-confident approach and social support, from the ways of dealing with stress. There is a statistically significant negative relationship between the optimistic approach and the self-confident approach and secondary traumatic stress score, which is among the subdimensions of the styles of coping with stress, and a statistically significant positive relationship with the helpless approach.