Meme kanserli hastalarda kardiyak kalsifikasyon varlığının, evreleme amacıyla yapılan F-18 FDG pet ile retrospektif olarak araştırılması
Investigation of cardiac calcification assessment in patients with breast cancer with F-18 FDG pet retrospective for staging
  1. Tez No: 639592
  2. Yazar: ZEHRA AKMAZ DEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERVET ALTAY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kardiyoloji, Cardiology
  6. Anahtar Kelimeler: Kardiyak kalsifikasyon, ateroskleroz, koroner arter hastalığı, F-18 FDG PET/BT, Cardiac calcification, atherosclerosis, coronary artery disease, F-18 FDG PET / CT
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kardiyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
Kardiyak kalsifikasyon koroner arter hastalığının bir öngördürücüsüdür. Daha önceki çalışmalarda arter duvarı ya da kalp kapaklarındaki kalsifikasyonların kardiyovasküler morbidite ve mortalitenin tüm sebepleri ile pozitif ilişkisi ortaya konmuştur. Biz çalışmamızda aort, koroner ve kapak kalsifikasyonundan biri veya daha fazlası olan hasta grubu ile kalsifikasyon olmayan hasta grubunu koroner arter hastalığı risk faktörleri, koroner arter hastalığı ve ciddiyeti arasındaki ilişki açısından karşılaştırdık. Bu amaçla çalışmaya Trakya Üniversitesi Nükleer Tıp Anabilim dalına daha önce başvurmuş olan ve F-18 FDG PET/BT çekilen, 18-65 yaş arası toplam 181 hastanın koroner anjiyografi raporları ve risk faktörleri açısından dosya kayıtları tarandı. Çalışmanın sonuçları göstermiştir ki; meme kanseri olgularında başlangıçta ve takipte önemli düzeyde kardiyak kalsifikasyon izlenmektedir. Meme kanseri olup kardiyak kalsifikasyonu olan olgularda atriyal fibrilasyon sık izlenmektedir. Takipte kardiyak kalsifikasyonda artış izlenen hastalarda kardiyak nedenli yatış ve invaziv kardiyak girişim daha fazla gözlenmiştir. Ancak miyokart enfarktüsü geçirme gibi bazı kardiyak olaylar açısından her iki grup benzer saptanmıştır. Sonuç olarak çalışmamızın sonucunda; kardiyak kalsifikasyon varlığı kardiyovasküler olaylar açısından önemli bir belirteç olarak öne sürülebilir. Ayrıca kardiyak kalsifikasyon derecesindeki artış ile ciddi kardiyak olaylar arasındaki ilişki öne sürülebilir. Bu konuyu aydınlatmak için çok merkezli çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Cardiac calcification is a predictor of coronary artery disease. In previous studies, the positive correlation of calcifications in the artery wall or heart valves with all the causes of cardiovascular morbidity and mortality has been demonstrated. In our study, we compared the patient group with one or more of the aortic, coronary and valve calcifications, and the patient group without calcification in terms of the relationship between coronary artery disease risk factors, coronary artery disease and severity. For this purpose, the study was scanned in terms of coronary angiography reports and risk factors of 181 patients aged 18-65 who applied to the Department of Nuclear Medicine at Trakya University and who received F-18 FDG PET / CT. The results of the study showed that; cardiac calcification is observed at the beginning and in follow-up in breast cancer cases. Atrial fibrillation is frequently seen in breast cancer patients with cardiac calcification. In patients with increased cardiac calcification during follow-up, cardiac induced hospitalization and invasive cardiac intervention were observed more. However, both groups were similar in terms of some cardiac events such as having myocardial infarction. As a result of our study; The presence of cardiac calcification can be suggested as an important marker for cardiovascular diseases. In addition, the relationship between the increase in the degree of cardiac calcification and severe cardiac diseases can be suggested. Multicenter studies are needed to clarify this issue.