Annelerin meslek gruplarına göre çocukların gelişimi
Child development by occupational groups of mothers
  1. Tez No: 639593
  2. Yazar: FATİH UCUZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KURTULUŞ ÖNGEL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Anne sütü, Anne mesleği, fiziksel gelişimi, Breast milk, Maternal profession, physical development of children
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
Amaç; Bebeğin ilk altı ay tek başına anne sütü ile beslenmesi, altıncı aydan sonra ek besinlerle birlikte anne sütü ile beslenmenin devam etmesi ve emzirmenin iki yaş ve üzerine kadar sürdürülmesi; bebeğe sayısız yararlar sağlar. Bu çalışmada annelerin meslek gruplarına göre emzirme sürelerinin belirlenmesi ve ilk iki yaşına kadar çocukların fiziksel gelişimlerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem; Araştırma T.C Sağlık Bakanlığı Torbalı 15 No'lu Aile Sağlığı Merkezine kayıtlı 2-8 yaş arası çocukların anneleri ile yürütülmüştür. Çalışmaya katılmayı kabul eden toplam 190 anneye, çocuk ve ebeveynlerin sosyo-demografik verileri ile anne sütü alım süreleri ile çocukların ilk iki yıllık süreçte beslenme durumlarını saptamaya yönelik 19 sorudan oluşan anket, birebir görüşme tekniği ile uygulanmıştır. İstatistiki veriler SPSS programında değerlendirildi. Bulgular; Araştırmaya katılan 190 anneden, 98 (%51,57) anne ev hanımı olduğunu, 44 (%23,15) anne kamu sektöründe çalıştığını, 48 (%25,26) anne ise özel sektörde çalıştığını ifade etmiştir. Çalışmamıza katılan 98 ev hanımı annenin ortalama emzirme süresi süresi 21,17±5,95 ay (Minumum 1 ay, Maximum 30 ay) gün olarak görülmüştür. Kamuda çalışan annelerin emzirme süreleri 9,13±4,99 (Minumum 1 ay, maximum 22 ay) iken, özel sektörde çalışan annelerin emzirme süresi 10,87±5,75 ay (Minumum 3 ay, maximum 24 ay) gün olarak görüldü. Çocukların 0,6,12 ve 24.ay baş çevresi, boy ve kilo ölçümleri baz alınarak gelişimleri değerlendirilmiş ve ev hanımı annelerin çocuklarının fiziksel gelişimlerinin, çalışan annelere kıyasla daha iyi olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Introduction; Breastfeeding alone for the first six months of the baby, breastfeeding with additional nutrients after the sixth month continues and breastfeeding is continued until the age of two years; provides numerous benefits to the baby. In this study, it was aimed to determine the duration of breastfeeding of mothers according to occupational groups and to evaluate the physical development of children until the first two years of age. Materials and Methods; The research was carried out with the mothers of children aged 2-8 years who were registered to the Family Health Center of Torbalı 15 Ministry of Health. Sociodemographic data of 190 mothers who agreed to participate in the study were administered to one-to-one interviews with 19 questions to determine the duration of breastfeeding and nutritional status of children during the first two years. Statistical data were evaluated by SPSS program. Results; Of the 190 mothers who participated in the study, 98 (51.57%) mothers stated that they were housewives, 44 (23.15%) mothers worked in the public sector and 48 (25.26%) mothers worked in the private sector. The mean breastfeeding period of 98 housewives mothers who participated in our study was 21 months 6 (Minimum 1 month, Maximum 30 months) days. Breastfeeding period of public mothers was 9 months and 4 days (minimum 1 month, maximum 22 months), while the duration of breastfeeding of mothers working in private sector was 10 months and 25 days (minimum 3 months, maximum 24 months). The development of children was evaluated based on head circumference, height and weight measurements of 0,6,12 and 24 months and it was concluded that the physical development of children of housewife mothers was better than working mothers.