Geleneksel form tabanlı iş yönetimine yazılım tabanlı çözüm yaklaşımı
Software based solution approach to traditional form based business management
  1. Tez No: 639626
  2. Yazar: ÖZGÜR CAN KARAGÖZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YILMAZ GÖKŞEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgi ve Belge Yönetimi, Information and Records Management
  6. Anahtar Kelimeler: Yapay Zeka, Uzman Sistemler, Karar Destek Sistemleri, Kural Tabanlı Uzman Sistemler, Bulut Bilişim, Artificial Intelligence, Expert Systems, Decision Support Systems, Rule Based Expert Systems, Cloud Computing
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yönetim Bilişim Sistemleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim Bilişim Sistemleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Günümüzde ofis otomasyon sistemlerinin kullanımı neredeyse kaçınılmazdır. Bu sistemler, uzmanlar tarafından yürütülen idari işlerin bir çoğunun otomasyonuna izin verir. Bu sistemlerin doğru kullanımı, profesyoneller tarafından gerçekleştirilen görevleri otomatikleştirerek, günlük işlerini yürütme şekillerini önemli ölçüde değiştirmektedir. Önceleri ofis otomasyonu denildiğinde bilgisayar, yazıcı, tarayıcı ve faks makineleri akla gelirken gelişen teknoloji ile birlikte bu sistemler yerlerini bilgisayar ya da internet ortamında çalışan uygulamalara bırakmaya başlamışlardır. Bilginin işlenmesi gerekliliği, dijital bilgi yönetimi kavramını ortaya çıkarmıştır. Çünkü bilgi, geleneksel yöntemlerle işlenemez duruma gelmiştir. Çalışmada, yapay zekanın en basit biçimi olan kural tabanlı bir uzman sistem önerisinde bulunulmuştur. Bu amaçla, öncelikle, yapay zeka ve uzman sistemlere ait temel kavramlar ele alınarak detaylı bir şekilde anlatılmıştır. Sonrasında ise karar verme kavramı, karar destek sistemleri ve kural tabanlı uzman sistemlerden bahsedilerek bu sistemlerin karar alma faaliyetlerine etkisine yer verilmiştir. Çalışmanın son bölümünde ise sigorta şirketlerine gelen ödeme taleplerindeki hataları tanımlamak için geliştirilen kural tabanlı uzman sistem analiz edilerek, sonuçları değerlendirilmiştir. Sistemin kullanılması sonucu yapılan iş, etkinlik, verimlilik ve hız bakımından geleneksel yöntemler ile yapılan işe göre pozitif olarak ayrışmaktadır.
Özet (Çeviri)
Nowadays, the use of office automation systems is almost inevitable. These systems allow automation of most administrative tasks carried out by experts. The correct use of these systems significantly changes the way they run their daily business by automating the tasks performed by professionals. When office automation was mentioned at first, computer, printer, scanner and fax machines came to mind, now these systems started to leave their places to applications running in computer or internet environment with the developing technology. The necessity of processing information reveals the concept of digital information management. Because information has become unprocessable by traditional methods. In the study, a rule-based expert system, which is the simplest form of artificial intelligence, is proposed. For this purpose, firstly, basic concepts of artificial intelligence and expert systems are discussed and explained in detail. Afterwards, the concept of decision-making, decision support systems and rule-based expert systems are mentioned and the effects of these systems on decision-making activities are included. In the last part of the study, the rule-based expert system developed to identify errors in payment requests to insurance companies was analyzed and the results were evaluated. The work done as a result of using the system differentiates positively with respect to the work done with traditional methods in terms of efficiency, efficiency and speed.