Talha b. Ubeydillâh'ın rivâyetlerinin değerlendirilmesi
Evaluation of Talha bin Ubaidullah's narrations
- Tez No: 639688
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SELAHATTİN YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Talha b. Ubeydillâh, Hadis, Aşere-i mübeşşere, Sahâbî, Rivâyet, İsnâd, Talha bin Ubaidullah, Hadith, The Ashra e Mubasharah, Sahabi (companions of the Prophet), Narrative, Isnad (Hadith studies)
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hadis Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 142
Özet
“Talha b. Ubeydillâh'ın (ö. 36/656) Rivâyetlerinin Değerlendirilmesi”adlı bu çalışmada aşere-i mübeşşere'den biri olan Talha b. Ubeydillâh'ın hayatı ve rivâyetleri incelenmiştir.Çalışma giriş, iki bölüm ve sonuçtan oluşmaktadır. Giriş bölümünde; araştırmanın konusu ve önemi, metodu,araştırmanın kaynakları ve ülkemizde konuyla ilgili yapılan çalışmalara yer verilmiştir. Birinci bölümde; Mekke'de sekizinci kişi olarak müslüman olanTalha b. Ubeydillâh'ın hayatıincelenmiştir. Bu bağlamda; onun nesebi, ailesi, şahsiyeti, müslüman oluşu, hicreti, katıldığı savaşlar, Hz. Peygamber'in (s.a.v.) onun hakkındasöyledikleri, râşid halifeler dönemindeki hayatı, Cemel vakasındaki rolü, vefatı ve şiî kaynakların Talha hakkındaki görüşleri ele alınmıştır. İkinci bölümde; Kütübi't-tis'a başta olmak üzere diğer hadis kaynaklarından da yararlanılarak Talha b. Ubeydillâh'ın rivâyetleri tespit edilip değerlendirilmiştir. Her bir rivâyetin tercüme ve tahrîci yapılmış, râvilerin cerh ve ta'dil durumları incelenerek isnâd şeması çizilmiştir. Talha b. Ubeydillâh'tan hadis rivâyet edenler tespit edilmiş, rivâyetlerinin az olmasının sebepleri araştırılmıştır. Aynı zamanda rivâyetlerinin kaynak ve konu dağılımı, sened ve sıhhat durumu tablolarla gösterilmiştir. Araştırma çerçevesinde varılan neticeler sonuç kısmına yazılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study titled“Evaluation of Talha bin Ubaidullah's (d. 36/656) Narrations”the life and narrations of Talha bin Ubaidullah one of the members of The Ashra e Mubasharah (the ten who were given the glad tidings of paradise) were examined. The study consists of an introduction, two body parts and a conclusion. In the introduction part, the subject, the importance, the methods and the sources of the research and the studies in our country are examined. In the first part, the life of Talha b. Ubaidullah who was the eighth Muslim in Mecca, was examined. In this context, his relatives, family, personality, process of becoming a Muslim, his migration, the battles he participated in, things the Prophet Muhammad said about him, his life in the time of the Rashidun caliphate, his role in the battle of the Camel, his death and the views of the Shia sources about Talha b. Ubaidullah were discussed. In the second section, Talha b. Ubaidullah's narrations have been determined and evaluated by making use of other hadith sources, especially Kutub al-Sittah.Each narration has been translated and the isnad scheme has been drawn up by examining the situation of the narrator's al-jarḥ wa al-taʻdīl (discrediting and accrediting–the criticism and declared acceptance of hadith narrators). Those who narrated hadith from Talha b. Ubaidullah were identified and the reasons for the low number of narrations were investigated. In addition, the source and subject distribution of the narrations and their reliability are shown in the tables. The results of the research are stated in the conclusion part.