Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencilerinde özanlayışın ilişki doyumuna etkisi
The effect of self-compassion on relationship satisfaction level in students of Çukurova University Faculty of Medicine
  1. Tez No: 639797
  2. Yazar: REYHAN KOÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ESRA SAATÇI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Özanlayış, İlişki Doyumu, Tıp Fakültesi, Öğrenci, Aile Hekimliği, Self-compassion, Relationship Satisfaction, Medical School, Student, Family Medicine
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Amaç: Bu çalışma, tıp fakültesi öğrencilerinin özanlayış ve ilişki doyumu düzeylerini belirlemeyi ve öğrencilerin özanlayış düzeylerinin ilişki doyumu üzerine etkisini incelemeyi amaçlamaktadır. Bununla beraber, öğrencilerin cinsiyet, sınıf, ailenin ortalama geliri, ailenin tutumu, öğrencinin akademik başarı düzeyi, sosyal ve sportif faaliyetlere katılım durumu ve romantik ilişkileri gibi özelliklerinin özanlayış puanlarına etkisinin araştırılması da amaçlanmaktadır. Gereç ve Yöntem: Araştırmanın evrenini; 2019-2020 eğitim-öğretim yılında Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde Dönem 1, Dönem 3 ve Dönem 6'da eğitim görmekte olan toplam 966 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmaya toplam 298 tıp fakültesi öğrencisi dahil edilmiştir. Öğrenciler, 23 soruluk Sosyodemografik Veri Formu, 24 sorudan oluşan Özanlayış Ölçeği (ÖAÖ) ve 7 sorudan oluşan İlişki Doyumu Ölçeği'ni (İDÖ) doldurmuşlardır. Toplanan veriler SPSS 23.0 paket programı aracılığıyla analiz edilerek değerlendirilmiştir. Bulgular: Çalışmaya katılan 298 tıp fakültesi öğrencisinin % 58,1'i (n=173) kadın, % 41,9'u (n=125) erkek olup öğrencilerin yaş ortalamaları 21,812,38 (min=17, maks=27) yıl olarak belirlenmiştir. Çalışmada kullanılan özanlayış ölçeği puan ortalaması 72,40 (min: 27, maks: 113) ve ilişki doyum ölçeği puanı ortalama 29,99 (min: 7, maks: 43) olduğu saptanmıştır. Çalışmamızda kullanılan özanlayış ölçeği ile ilişki doyum ölçeği arasında anlamlı bir korelasyon saptanmamış olup erkek öğrencilerin özanlayış ölçeği ortalama puanlarının, kız öğrencilerin ortalama puanlarına göre anlamlı olarak daha yüksek olduğu bulunmuştur (p=0,023). Çalışmaya dahil edilen öğrencilerin okudukları sınıfları ile özanlayış ve ilişki doyum ölçeği ortalamaları arasında da anlamlı ilişki bulunamamıştır. Çalışmaya dahil edilen öğrencilerin ailelerinin maddi durumu ile ilişki doyum ölçeği puan ortalamaları arasında anlamlı ilişki bulunmazken (p>0,05), özanlayış ölçeği ile anlamlı ilişkili olduğu bulunmuştur (p=0,003). Çalışmaya dahil edilen öğrencilerin yaşadıkları yer ile ilişki doyum (p=0,442) ölçeği ortalamaları arasında anlamlı ilişki bulunmazken (p>0,05), özanlayış ölçeği ile aralarında anlamlı ilişki bulunmuştur (p=0,041). Öğrencilerin sosyal faaliyetlere ayırdıkları zaman ile ilişki doyum ölçek puanları arasında anlamlı ilişki bulunmazken (p>0,05), sosyal faaliyete haftada 10 saat ve üzerinde zaman ayıran öğrencilerin özanlayış ölçek puan ortalamalarının, sosyal faaliyete haftada 10 saat ve altında zaman ayıranlara kıyasla, anlamlı olarak daha yüksek olduğu bulunmuştur (p=0,0001) Sonuç: Özanlayış kavramının; depresyon, anksiyete ve stres, yaşam doyumu, psikolojik iyi oluş, duygusal zekâ, değerler, özgüven ve boyun eğici davranış, sosyal destek ve akademik başarı, psikolojik sağlamlık ve ruminasyon gibi birçok danışma ve eğitim psikolojisi kavramı ile ilişkisi araştırılmıştır. Araştırmaların sonuçlarında bu kavramların özanlayış ile yakından ilişkili olduğu ve özanlayışın bu kavramlar üzerinde yordayıcı etkisi olduğu bildirilmiştir. Özanlayış düzeyinin, ilişki doyumuna etkisini inceleyen bir araştırmaya ise henüz rastlanmamıştır. Özanlayışın ilişki doyumuna etkisi ile ilgili daha çok araştırma yapılmasına ihtiyaç olduğu açıktır. Çalışmamız, bu konuda yapılan az sayıdaki çalışmadan biridir.
Özet (Çeviri)
Background and Aim: This study aims to determine the self-compassion and relationship satisfaction levels of medical school students and to examine the effect of students' self-compassion levels on relationship satisfaction level. Besides, it is aimed to investigate the effects of students' characteristics such as gender, class, mean income of the family, family attitude, student's academic achievement level, participation in social and sports activities and romantic relationship status. Material and Methods: The universe of the study was 966 students in the first, third and sixth year Medical School of Cukurova University in 2019-2020 academic year. The sample size was calculated as 298. The students completed the Sociodemographic Data Questionnaire (23 items), the Self-Compassion Scale (24 items), and the Relationship Satisfaction Scale (7 questions). Data was analyzed using SPSS 23.0 package program. Results: Of 298 medical school students, 58,1% (n=173) was female and 41,9% (n=125) was male. The mean age was 21,812,38 (min=17, max=27) years. The mean score for the Self-Compassion Scale was 72,40 (min: 27, max: 113) and the mean score for the Relationship Satisfaction Scale was 29,99 (min: 7, max: 43). There was no significant correlation between the Self-Compassion Scale and the Relationship Satisfaction Scale (p>0,05). Male students had significantly higher scores in the SelfCompassion Scale than female students (p=0,023). There was no significant relationship between the grade and the Self-Compassion Scale and the Relationship Satisfaction Scale scores (p>0,05). Economic status of the student's family was not significantly related to mean scores of the Relationship Satisfaction Scale (p>0,05) however was significantly related with the scores of the Self-Compassion Scale (p=0,003). The place of living for the student was not significantly related to mean scores of the Relationship Satisfaction Scale (p>0,05) however was significantly related with the scores of the Self-Compassion Scale (p=0,041). Participation in social activities was not significantly related to mean scores of the Relationship Satisfaction Scale (p>0,05) however was significantly related with the scores of the Self-Compassion Scale (p=0,0001). The students having social activities more than 10 hours a week had higher scores of selfcompassion compared to the ones having social activities less than 10 hours a week. Conclusion: The concept of self-compassion and its relationship with several concepts including depression, anxiety and stress, life satisfaction, psychological wellbeing, emotional intelligence, values, self-confidence and submissive behavior, social support and academic achievement, psychological strength and rumination. It was found that these concepts were closely related to self-compassion which can be a predictor. To our knowledge, there was no study in literature studying the relationship between selfcompassion and relationship satisfaction. It is clear that more research is needed on the effect of self-compassion on relationship satisfaction. Our study is one of the few studies on this subject.