Tıp fakültesi dönem 4 ve dönem 5 öğrencilerinde görülen dürtü denetim bozukluğu
Characteristics of impulse control disorders in fourth and fi̇fth classes of medi̇cal faculty
- Tez No: 369771
- Danışmanlar: PROF. DR. LUT TAMAM
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Young, impulse control disorder, comorbidity
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Dahili Tıp Bilimleri Bölümü
- Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
ÖZET TIP FAKÜLTESİ DÖNEM 4 ve DÖNEM 5 ÖĞRENCİLERİNDE GÖRÜLEN DÜRTÜ DENETİM BOZUKLUĞU Amaç: Dürtü kontrol bozukluklarının (DKB) yaygınlık oranı ile ilgili epidemiyolojik çalışma bulunmamaktadır. Diğer psikiyatrik ek tanılar ayırıcı tanı yapmayı güçleştirmekte ve hem tedaviyi hem de DKB gidişini olumsuz etkilemektedir. Bu çalışmanın amacı genç erişkin olarak adlandırılan tıp fakültesi öğrencilerinde DKB yaygınlık oranını belirlemek ve ilişkili sosyodemografik ve klinik özellikleri değerlendirmektir. Yöntem: Çalışmaya Eylül 2011 - Haziran 2012 tarihleri arasında Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi 4. ve 5. sınıf öğrencileri alındı. Tek dışlama kriteri olgunun akut psikotik tablo içerisinde olmasıydı. Hastaların DSM-IV'e göre eksen I tanılarını belirlemek için DSM-IV için yapılandırılmış klinik görüşme ölçeği kullanıldı. Dürtü kontrol bozukluklarını saptamak için Minnesota Dürtü Kontrol Bozukluğu Görüşme Ölçeği'nin modifiye edilmiş şekli hastalara uygulandı. Dürtüsellik için Barratt Dürtüsellik Ölçeği-11(BDÖ-11) kullanıldı. Bulgular: Örneklem grubunda en az bir dürtü kontrol bozukluğu eştanısı alan hasta sıklığı %11.2 (n= 31) idi. En sık görülen dürtü kontrol bozukluğu aralıklı patlayıcı bozukluk iken (n= 17, %6.1) bunu kompulsif saç yolma (n= 7, %2.5) izlemekteydi. Altı olguda kompulsif deri yolma, beş olguda kompulsif satın alma ve bir olguda da kompulsif egzersiz saptanırken; çalışmaya dahil edilen 277 olgunun hiçbiri yaşam boyu ya da son bir aylık dönemde kleptomani, patolojik kumar oynama ve kompulsif cinsel davranış tanısı almamıştı. Dürtü kontrol bozukluğu eştanısı konan ve konmayan hastalar arasında yaş, cinsiyet, medeni durum ve sosyoekonomik durum yönünden anlamlı bir farklılık yoktu.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT CHARACTERISTICS OF IMPULSE CONTROL DISORDERS IN FOURTH AND FİFTH CLASSES OF MEDİCAL FACULTY Objective: There is only a few epidemiologic studies about the prevalence of impulse control disorders (ICD). The presence of other psychiatric comorbidities complicate the differential diagnosis and negatively affect both treatment and prognosis of ICD. The aim of this study is to determine the prevalence of impulse control disorders and associated sociodemographic features among the medical students. Method: Medical students of Cukurova University Medical Faculty 4 and 5. Classes between 2011 September- 2012 June were included in the study. Acute psychotic episode was the only criteria of exclusion. Axis I diagnoses were rendered using a Structured Clinical Interview for DSM-IV (SCID-I). ICDs were investigated with using the modified version of Minnesota Impulsive Disorders Interview. Impulsivity was measured with the Barratt Impulsiveness Scale Version 11 (BIS-11). Results: The prevalence rate for all comorbid ICD in this sample was 11.2% (n=31). The most common ICD subtype was the diagnosis of intermittent explosive disorder (n= 17, %6.1) followed by trichotillomania. six cases had pathological skin picking, five cases had compulsive buying and one case had compulsive exercise. None of the 277 cases included the study had not received the diagnosis of kleptomania, pathological gambling and compulsive sex in lifetime or in last month. There was no statistical difference between the characteristics of patients with and without ICDs with regards to age, sex, marital status, and socio-economic status. IED was significiantly higher in males than in females. In all other ICD comparisons there was no significiantly difference by gender. Suicide attempts were significiantly higher in ICD(+) group. A significant difference was observed between ICD(+) and ICD(-) groups in terms of total impulsivity, nonplanning activity, and motor impulsivity scores as determined by BIS-11. Total impulsivity score was significantly higher in patients with intermittent explosive disorder and trichotillomania than ICD(-) group. Conclusion: The results of this study show that nearly 10% of medical students have at least one lifetime ICD diagnosis. These disorders are more common at young population and should be searched for during psychiatric interview.