Kayseri Şehir Hastanesine başvuran diferansiye tiroid kanserlerinin karakteristik özelikleri prognostik faktörler ve progresyonu
  1. Tez No: 639798
  2. Yazar: MUHAMMED AYDEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YASİN ŞİMŞEK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Diferansiye tiroid kanseri, Papiller mikrokarsinom, Papiller Tiroid kanseri, Radyoaktif iyot, differentiated thyroid cancer, papillary thyroid microcarcinoma, papillary thyroid cancer, radioactive iodine
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Kayseri Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Amaç: Merkezimizde takip edilen Diferansiye Tiroid kanser tanısı olan hastalardaki patolojik ve radyolojik özelliklerinin saptanması, prognostik faktörlerinin araştırılıp değerlendirilmesidir. Hastanemize başvuran Diferansiye tiroid kanserlerinin demografik özelliklerinin çıkarılması, Radyoaktif İyot dozlarının progresyona katkısının belirlenmesi ve böylece gereksiz Radyoaktif İyot verilmesi yada gerektiğinden az veya çok verilmesinin önüne geçilmesi, Papiller Mikrokarsinom olgularının metastaz oranları saptamak. Metod: Çalışmamız retrospektif bir çalışmadır. Merkezimize başvuran Diferansiye Tiroid Kanseri tanısı olan hastalar değerlendirildi. Olguların histopatolojik tanıları, tedavileri ve takipleri Kayseri Şehir Eğitim Hastanesi Nükleer Tıp Kliniğindeki hasta dosyalarından ve hastanemiz elektronik arşivi incelenerek tamamlandı. Radyoaktif İyot tedavisi düşük (30-50) mci, orta (51-149) mci, yüksek (150 ve üstü) mci doz olarak gruplandırıldı. Diferansiye tiroid kanserleri Papiller Mikrokarsinom, Papiller Tiroid Kanseri, Foliküler Tiroid Kanseri, Hurtle Hücreli Karsinom ve az diferansiye karsinom olmak üzere 5 alt grupta incelendi. Gruplar karşılaştırılarak, parametreler ve tanılar arasında istatistiksel anlamlılığın varlığı incelendi. Çalışmamızda herhangi bir sonlandırılma kriteri bulunmamaktadır. Bulgular: Diferansiye tiroid kanser tanısı almış 358 olgu saptandı. Histopatolojik olarak olgular 5 tanı grubuna ayrıldı. 1) 79 kişi Papiller Mikrokarsinom, 2) 245 kişi Papiller Tiroid Kanseri, 3) 22 kişi Foliküler Tiroid Kanseri, 4) 8 kişi Hurtle Hücreli Karsinom ve 5) 3 kişi Az diferansiye karsinom grubundan oluşmaktaydı. 358 olgu arasında cerrahi tedavinin ardından 96 kişi düşük doz, 153 kişi orta doz ve 88 kişi yüksek doz Radyoaktif İyot tedavisi almıştır. 89 kişi Radyoaktif İyot tedavisi almayan grubu oluşturmuştur. Papiler Mikrokarsinom olgularının % 16,5' unda (13/79) LAP metastazı, % 1,3' ünde (1/79) akciğer metastazı, % 1,3' ünde (1/79) akciğer ve kemik metastazı gözlendi. Malign nodullerin %54' ü (80/150) hipoekoik, % 21,8' i (32/150) izoekoik, % 2,7' si (4/150) hiperekoik, %21,5' i karışık ekoda (32/150) saptandı. Malign nodullerin % 55,7' sinde (34/61) mikrokalsifikasyon, % 29,5' inde (18/61) makrokalsifikasyon, %14,8' inde yumurta kabuğu kalsifikasyonu saptandı. Radyoaktif İyot tedavisi almayan grupta, takiplerde %5 (1/20) oranında akciğer metastazı, %5 (1/20) oranında akciğer ve kemik metastazı gelişti. Sonuç: Papiller Mikrokarsinom olgularında kan damar invazyonu oranı % 2,2, uzak metastaz oranı % 2,6 olarak saptandı. Çalışmamızda Papiller Mikrokarsinomun diğer Diferansiye tiroid kanser alt gruplarına göre daha az metastaz yaptığı tespit edildi. Bundan dolayı Papiller Mikrokarsinom olgularına Radyoaktif İyot tedavisi verirken bu bilgiler ışığında hareket edilmesi uygun olabilir. Çalışmamızda Diferansiye Tiroid Kanseri olgularının toplam uzak metastaz oranı % 7,5 (27/358) oranında saptandı. En fazla organ metastazı akciğere ikinci en sık metastaz akciğer ve kemiğe geliştiği saptandı.
Özet (Çeviri)
Purpose: Pathologic and radiologic features detection of the patients, followed in our centre and having Differential Thyroid Cancer diagnosis and being researched and evaluated the prognostic factors. To be taken out demographic features of Differential Thyroid Cancer patients who apply to our Hospital, to be determined the contribution to progression of Radioactive Iodine dosages and so to be avoided to be given unnecessary more or less than necessary Radioactive Iodine, and to determine metastasis rates of Papillary Micro carcinoma cases. Method: Our study is a retrospective study. The patients applying to our hospital, who has Differential Thyroid Cancer diagnosis, were evaluated. Histopathologic diagnosis of the cases, treatments and follows were researched from patient files of Kayseri City Teaching Hospital Nuclear Medical Clinic and electronic archive of our hospital and completed. Radioactive Iodine treatment was classified as low (30-50) mci, medium (51-149) mci, high (150 - and upper) mci dosages. Differential Thyroid Cancer were researched in 5 subgroups as Papillary Micro carcinoma, Papillary Thyroid Cancer, Follicular Thyroid Cancer, Hurtle Locular Carcinoma and little Differential Carcinoma. The groups were compared and existence of the statistical meaningfulness between the parameters and diagnosis were studied. Any desistence criterion in our study has not been absent. Symptoms: 358 cases being Differential Thyroid Cancer diagnosis were determined. The cases as Histopathologic were classified 5 diagnosis groups. It consists of those groups that 1) 79 People are Papillary Micro carcinoma, 2) 245 People are Papillary Thyroid Cancer, 3) 22 People are Follicular Thyroid Cancer, 4) 8 people are Hurtle Locular Carcinoma and 5) 3 people are little Differential Carcinoma. After surgical treatment between 358 cases, 96 people received low dose, and 153 people received medium dose and 88 people received high dose Radioactive Iodine treatment. 89 people composed the group not receiving the Radioactive Iodine treatment. LAP metastasis in %16,5 (13/79), lung metastasis in %1,3 (1/79), lung and bone metastasis in %1,3 (1/79) of Papillary Micro carcinoma cases were spied on. Hypoechoic were determined in %54 (80/150) of malign nodules, and isoechoic were determined in %21, 8 (32/150) of malign nodules, and hyperechoic were determined in %2,7 (4/150) of malign nodules, and mixed eco were determined in %21,5 (32/150) of malign nodules. Microcalcification were determined in %55,7 (34/61) of malign nodules, and Macrocalcification were determined in %29,5 (18/61) of malign nodules, and eggshell calcification were determined in %14,8 of malign nodules. In the group not received the Radioactive Iodine treatment, lung metastasis was developed in %5 (1/20), and lung and bone metastasis was developed in % 5 (1/20). Result: In Papillary Micro carcinoma cases, blood vessel invasion rate was determined as %2,2 and distant metastasis rate was determined as %2,6. In our study, it is determined that Papillary Micro carcinoma makes less metastasis than other Differential Thyroid Cancer subgroups. For this reason, while giving Radioactive Iodine treatment to Papillary Micro carcinoma cases, it may be suitable to be conducted in the light of those information. In our study, total distant metastasis rate of Differential Thyroid Cancer is determined as %7,5 (27/358). The most organ metastasis was determined to develop in lung, and the second most metastasis was determined to develop in lung and bone.