Perinatal asfiksiden geçen yenidoğanların geriye yönelik değerlendirilmesi
Retrospective evaluation of newborns undergoing perinatal asphyxia
- Tez No: 639805
- Danışmanlar: PROF. DR. NURİYE EBRU ERGENEKON
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Perinatal asfiksi, Hipoksik iskemik ensefalopati, Neonatal ensefalopati, Perinatal asphyxia, Hypoxic ischemic encephalopathy, Neonatal encephalopathy
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
Perinatal asfiksi, tanı ve tedavi yöntemlerindeki gelişmelere rağmen halen küresel sağlık problemlerinden biridir. Perinatal asfiksili hastalar evrelere ayrılarak değerlendirmekte, hafif evre hastalara destek tedavisi, orta/ağır evre hastalara ise destek tedavisi yanında aktif hipotermi gibi nöroprotektif tedaviler önerilmektedir. Bu yüzden hafif ve orta/ağır evre hastaların ayrımı için belirteçlere, hafif evre hastaların tedaviye alınıp alınmaması konusunda çalışmalara ihtiyaç vardır. Çalışmamız hafif evreyle orta/ağır evre HİE'li hastaları ayırt ettirici verileri araştırmak, hafif evre hastaların prognozunu değerlendirerek nöroprotektif tedaviye ihtiyacını belirlemek için yapılmıştır. Çalışmamıza GÜTF YDYBÜ'nde 2015-2019 yılları arasında perinatal asfiksi tanısıyla izlenen 33 hasta dahil edilmiş; hastaların sonuçları retrospektif olarak incelenmiştir. Çalışmamızdaki hafif evre hastalara destek tedavisi ve pasif hipotermi, orta/ağır evre hastalara destek tedavisiyle aktif hipotermi tedavisi uygulanmıştır. Literatürden yola çıkarak hafif evreyle orta/ağır evre HİE'li grubu ayırmada APGAR skorları, kord laktat; tedavi öncesi glukoz, ürik asit, AST değerlerinin faydalı olabileceği düşünülmüş, belirlenen değerlerin sensitivite ve spesifiteleri incelenmiştir. Ayrıca laktat ve CK düzeyi ile HİE evreleri arasında korelasyon bulunmuştur. Hastaların 18. ay PMD puanlarında hafif evre hastaların daha iyi olması beklenirken, aksine evreler arasında farklılık gözlenmemiştir. Bunda uzun dönem izlenebilen olgu sayısının azlığı ve orta/ağır HİE'li gruba uygulanmış olan hipotermi tedavisinin etkinliği rol oynamış olabilir. Çalışmamızdaki sonuçlar orta/ağır evre HİE'li hastaları hafif evre hastalardan ayırmada yeterli görülmemiştir. Yapılan yeni çalışmalar gibi, çalışmamız da hafif evre hastalarda morbidite gözlenmediğini bildiren eski çalışmalarla çelişmektedir. Hafif evre hastaların prognozunun sanıldığı kadar iyi olmayabileceği büyük örneklemli randomize kontrollü çalışmalarla desteklenirse hafif evre hastalara da nöroprotektif tedavi verilip verilmemesi açısından tekrar değerlendirme yapılabilir.
Özet (Çeviri)
Perinatal asphyxia is still one of the global health problems in spite of the advances in diagnosis and treatment methods. Patients with perinatal asphyxia are evaluated according to the stages and recommended supportive therapy if it is mild-stage. If it is moderate/severe stage then neuroprotective treatments such as active hypothermia along with supportive therapy are recommended. Therefore, there is a need for specifiers to differentiate between mild and moderate/severe stage patients and studies on whether mild stage patients should be treated. This study was conducted to research data that distinguish patients with mild-stage and moderate/severe stage HIE and to determine the need for neuroprotective therapy by evaluating the prognosis of mild-stage patients. In our study, 33 patients who were monitored upon the diagnosis of perinatal asphyxia at GÜTF NICU between 2015-2019 were included; and the results of these patients were analyzed retrospectively. To the involving patients, supportive therapy and passive hypothermia were applied at mild-stage, and active hypothermia therapy along with supportive therapy were applied at moderate/severe stage. Based on the literature, APGAR scores, cord lactate; before treatment glucose level, uric acid, AST values were thought to be beneficial in differentiating the mild and moderate/heavy stages and the sensitivity and specificity of the determined values were examined. In addition, a correlation was found between lactate and CK levels and HIE stages. When the 18th month PMD scores of the patients were examined, mild stage patients were expected to be better, but no difference was observed between the stages. Low number of cases that can be monitored in the long term and the effectiveness of the hypothermia treatment applied to the group with moderate/severe HIE may have played a role in this. The results of our study were not sufficient to distinguish patients with moderate/severe stage HIE from mild stage patients. Like recent studies, our study also contradicts old studies reporting that morbidity was not observed in mild stage patients. If it is supported by large sampled randomly controlled studies that the prognosis of mild stage patients may not be as good as expected, whether neuroprotective therapy should be given to them can be reassessed.