Ağır hizmet tipi araçlardaki hava fren kompresörü ve hava hattının yeni teknolojiye entegresinin araştırılması
Integrated investigation of air brake compressor and air line in new technology in heavy duty type vehicles
  1. Tez No: 639887
  2. Yazar: GÖKSELHAN KULA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MURAT CİNİVİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Aşırı doldurma, Kompresör hacimsel verimi, Pistonlu kompresörler, Veri toplama, Turbocharger, Compressor volumetric efficiency, Piston compressors, Data acquisition
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Otomotiv Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Gelişimi, geçmişten günümüze gelen ve içten yanmalı motor teknolojilerine paralel olan doğrusal pistonlu kompresörler, üzerine yapılan yenilikçi çalışmalar doğrultusunda kendilerine bu alanda geniş bir pay bulmaktadırlar. Neredeyse tamamında dizel motorlar kullanılan ağır vasıta segmentinde talep edilen depolanmış basınçlı hava, fren ve süspansiyon gibi iki önemli temel görevde kullanılmaktadır. Bundan dolayı kompresör seçimi esnasında kullanılacak motorun; uzun yol aracı, şantiye aracı, nakliye aracı, çöp kamyonu, yolcu otobüsü gibi ne tür uygulamalarda kullanılacağı ve istenilen talepleri karşılarken verimi, performansı ve servis bakım periyodu çok önemlidir. Bu çalışmada, Scania marka dizel bir araç üzerinde bir hava fren kompresörü konvansiyonel atmosferik besleme ve geliştirilmiş bir ara bağlantı ile motor turboşarj ara soğutucusundan beslenerek deneysel çalışmalar gerçekleştirilmiştir. Böylece ihtiyaç duyulan basınçlı havayı uygun çalışma süresinden daha kısa servis etmek ve kompresör çalışma ömrünü arttırmak amaçlanmıştır. Veri toplama sisteminden sensörler aracılığıyla elde edilmiş sıcaklık ve basınç değerleri, araç CAN modülünden elde edilen performans bilgileri ve her iki durum için opasimetre ile ölçülen egzoz emisyon ölçüm sonuçları sunulmuştur. Ortaya çıkan sonuçlarda, kompresör ara soğutucudan alınan hava ile beslendiğinde hacimsel verimde artış, bununla beraber hava tankları dolum süresinde kısalma gözlemlenmiştir. Hava tankları dolana kadar sistemden tüketilen yakıt tüketiminde azalma elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Linear reciprocating compressors, whose development is parallel to internal combustion engine technologies, and which have come from the past to the present, find themselves a large share in this field in line with the innovative studies. Used in almost all diesel engines and demanded in the heavy vehicle segment, the stored compressed air is used in two key tasks such as braking and suspension. Therefore, what kind of applications the engine to be used in during compressor selection, including long vehicles, construction site vehicles, transportation vehicles, garbage trucks, and coaches as well as its efficiency, performance and service maintenance period while meeting the demands are very significant. In this paper, experimental studies were carried out on a Scania brand diesel vehicle by supplying an air brake compressor from the engine turbocharger intercooler with an improved interconnection and conventional at-mospheric supplying. Thus, it is aimed to serve the required compressed air shorter than the normal duty cycle and to increase the compressor service life. Temperature and pressure values obtained via sensors from the data collection system, performance information obtained from the vehicle CAN module and exhaust emission measurement results measured by opacimeter for both cases were presented. The results show that when the compressor is fed with air taken from the intercooler of turbocahrger, an increase in volumetric efficiency and a shortening of the filling time of the air tanks has been observed. Fuel consumption from the system has been obtained that is less via the interconnection until the air tanks reach set pressure.