Anayasal demokrasinin meşruiyeti
Legitimacy of constitutional democracy
- Tez No: 639907
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞAFAK EVRAN TOPUZKANAMIŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Anayasa, Anayasal Demokrasi, Meşruiyet, Egemenlik, Temel Haklar, Constitution, Constitutional Democracy, Legitimacy, Sovereignty, Basic Rights
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İnsan Hakları Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Meşruiyet, görece yeni bir kavram olsa da otorite ve itaat etme yükümlülüğüne ilişkin tartışmalar, bilinen tarihin bize sunduğu şekilde, iktidar var olduğu sürece var olmuş çok eski bir konu olarak düşünürleri, politikacıları, hukukçuları, tarihçileri ve sair bilim insanlarını etkilemiş, çözüm arayışlarına neden olmuştur ki bugün bile meşruiyetin ne olduğu yahut siyasi iktidarın ne zaman meşru olduğu konusunda bir fikir birliği bulunmamaktadır. Siyasal iktidarın meşruiyetinin yani otoritenin kaynağının ne olduğu sorusuna yanıt aranırken bazı dönemlerde ilahi kaynaklı bazı dönemlerde belirli bir kişi veya zümre kaynaklı nihayetinde ise toplumdan kaynaklı yanıtlar öne sürülmüştür. Anayasal demokratik sistem modern haliyle var olalı beri ise meşruiyet sorununa birçok farklı yanıt verilmiştir. Anayasal demokrasi, liberal ideoloji ve burjuvazi ile beraber şekillenen bir yönetim biçimi olarak, normatif düzlemde demokrasi ve anayasal devlet kavramlarının bir birleşimi, politik düzlemde ise burjuva sınıfının kurucu eyleminin bir sonucudur. Bu nedenle anayasal demokrasinin meşruiyetine verilebilecek yanıtlar liberal ideolojinin ilkeleri ve egemenlik kavramıyla şekillenmektedir. Somut düzenin kurulduğu anda kaynağını egemen iradeye dayandırarak varlık kazanan meşruiyet inancı, anayasal demokrasi özelinde ise anayasacılık ve demokrasinin sunduğu kurumlar ve ilkeler ile örgütlenerek sürerlilik kazanmaktadır. İşte bu çalışma, modern devletin meşruiyet dayanaklarını ve normatif düzlemdeki meşruiyet araçlarını tespit ederek ona yeni bir bakış açısı kazandırma amacını taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
Even if the legitimacy is a relatively new concept, as the history has shown us, the debates on the obligation of obedience, as a very old thema which exists as long as the power exists, have affected thinkers, politicians, jurists, historians and other scientists but there is no consensus even today about the questions what the legitimacy is or when the political power becomes legitimate. In the search of answering the question what the legitimacy of political power, i.e. the source of authority is, those answers have been given which are sometimes based on divinity, sometimes on a certain individual or status, but in the end based on society. The problem of legitimacy has been explained in different ways since the constitutional democracy emerged in its modern form. As a polity that takes shape together with liberal ideology and bourgeoisie, the constitutional democracy is an association of democracy and constitutional state concepts in normative sense, on the other hand it is the outcome of constituting acts of bourgeoisie. Therefore the question of the legitimacy of constitutional democracy is formed through the principles of liberal ideology and the concept of sovereignty. The belief in legitimacy which comes into being at the point of concrete order's existence by basing upon the sovereign will gains continuity within the scope of the constitutional democracy being organized by institutions and principles which are derived from the constitutionalism and democracy. This study aims to contribute a new point of view to its field by ascertaining the legitimacy bases of a modern state and its legitimacy means in the normative system.