Üçüncü basamak acil servis başvurularının resmi tatil günlerine göre dağılımının değerlendirilmesi
An evaluatiom of emergency department admissions on religiousan national holidays in A unuversity hospital setting
  1. Tez No: 639925
  2. Yazar: ENSAR TOPALOĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET ALTUNTAŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: Acil Servis, Tatiller, Hasta Sayıları, Emergency Service, Holidays, Patient Numbers
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Amaç: Bu çalışma Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Servis hasta yoğunluğunun yıllara, aylara, haftanın günlerine, gün içinde belirli saat dilimlerine, resmi ve dini bayram tatil günlerine göre değerlendirilmesini amaçlamaktadır. Gereç ve Yöntem: Bu araştırma etik kurul onayı alınarak 01.01.2015 ile 31.12.2018 tarihleri arasında Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Servisi'ne başvuran tüm hastaların bilgisayar tabanlı hasta kayıtlarının geriye dönük incelenmesi ile yapılmıştır. Hastaların yaş, cinsiyet, başvuru tarihi ve saati verileri kullanılmıştır. Çalışmaya Acil Servise başvuran tüm hastalar dahil edilmiştir. Bulgular: Çalışmaya 543 138 hasta alındı ve bunların %52'si erkek, %48'i kadındı. En fazla hasta başvurularına bakıldığında yıl bazında 2015 yılı (%25,8), ay bazında Ağustos ayı (%10,2), gün bazında Pazartesi (%15,5), saat dilimi bazında 12:00-18:00 saat dilimi (%33,6) olduğu görülmüştür. Çalışmaya alınan hastaların yaş ortancası 41'di ve yaş ortalaması yıllar ilerledikçe artış göstermesi istatistiksel olarak anlamlıydı. En fazla başvurunun yapıldığı dekat 5. dekattı. Günlük hasta sayıları ortanca değeri 366 idi. En az başvurunun yapıldığı günde 127 en fazla başvurunun yapıldığı günde ise 1376 hasta başvurduğu görüldü. Normal hafta sonu günleri kişi ortanca değeri 356, normal hafta içi günleri kişi ortanca değeri 366, resmi tatillerin hafta sonu ile çakıştığı günlerin kişi ortancası 394, hafta içi resmi tatil günleri kişi ortanca değeri ise 503 idi ve tüm gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark olduğu tespit edildi. Sonuç: Hasta başvurularının en çok yapıldığı yıl 2015 yılı, en çok yapıldığı ay Ağustos ayı, en çok yapıldığı gün Pazartesi günü, en çok yapıldığı saat aralığı ise 12:00-18:00 arası olduğu görülmüştür. Başvuranların çoğunluğunu erkek hastalar oluşturmaktadır. Hastaların çoğunlukla 5. dekat yaş grubunda olduğu görülmüştür. Resmi tatil günleri içerisinde ise hafta içi günlerde diğer günlere göre daha fazla başvuru olmuştur.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aims to evaluate the emergency density of Recep Tayyip Erdogan University Training and Research Hospital according to years, months, days of the week, certain time zones during the day, public and religious holidays. Materials and Methods: This research was carried out by retrospectively examining the computer-based patient records of all patients who applied to Recep Tayyip Erdoğan University Training and Research Hospital Emergency Department between 01.01.2015 and 31.12.2018 with the approval of the ethics committee. Data of the patients' age, gender, application date and time were used. All patients who applied to the Emergency Department were included in the study. Results: 543 138 patients were included in the study, of which 52% were male and 48% were female. Considering the highest number of patient applications, 2015 is the year (25.8%), the month is August (10.2%), the day is Monday (15.5%), the time zone is 12: 0018: 00 time zone ( 33.6%). The median age of the patients included in the study was 41, and the mean age increased over the years, it was statistically significant. The decade that the most applications were made was the 5th decade. The median value of the daily number of patients was 366. It was observed that 12776 patients applied on the day of minimum application and 127 on the day of application. The median value of the person on normal weekend days was 356, the median value of the person on normal weekdays was 366, the median value of the days when the public holidays coincided with the weekend, the median value of the person on public holidays on weekdays was 503, and there was a statistically significant difference between all groups. Conclusion: It was observed that the year in which the patient admissions were made the most was 2015, the month when it was made the most was on Monday, the day of the most application was on Monday, and the interval between the most of the hours was between 12:00 and 18:00. The majority of applicants are male patients. The patients were mostly in the 5th decade age group. During the official holidays, there were more applications on weekdays than other days.