Günümüz Türk resim sanatı soyut eğilimlerinde çizginin plastik unsur olarak ele alınışı
Today's Turkish painting art approach of the line as plastic element in abstract trends
  1. Tez No: 639926
  2. Yazar: BAKİ BODUR
  3. Danışmanlar: DOÇ. UMUT KAYAPINAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Çizgi, Soyut resim, Türk resim sana, Line, Abstract painting, Turkish art of painting
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 171
Özet
Resim sanatındaki ilk eserlerinden günümüze kadar çizgi, resmin vazgeçilmez bir parçası olagelmiştir. Elbette doğada canlıları ya da cansızları birbirinden ayıran çizgiler yoktur. Ancak görüneni resme aktarmak için en basit halde bile çizgiye gereksinim duyulur. Eserde ifade ettiği değer süreç içerisinde farklı sanatçılar ve sanat akımlarıyla değişmiş ve resmin anlamını aktaran kuvvetli bir araç haline dönüşmüştür. Figüratif resimde somut doğanın iki boyutlu tuvale aktarılmasını sağlayan bu unsur, soyut resimde de bu iki boyutlu doğayı sınırlılıklarından kurtararak soyutlamayı kolaylaştırmaktadır. Hatta salt çizgi tek başına farklı anlamlar ifade edebilmektedir. Kübizm 'de geometrik çizgiler sayesinde gözlemlenen dünyanın farklı bir tasviri ortaya çıkar. Soyut resimde nesneler gerçek bağlamından öylesine soyutlanır ki bazen tek bir çizgiye dönüşür. Hatta bazen bir nesneyi ifade etme amacından öte sadece kendisini temsil eder. Çizginin içerisine saklanmış soyut anlamlar çizginin biçimiyle ifade edilir. Köşeli ya da yuvarlak çizgilerin, karmaşık ya da ayrık çizgilerin, tekrarlı ya da tekil çizgilerin izleyici için anlamı birbirinden çok farklıdır. Bu da çizginin somutta ifade edilemeyecek değerleri bile tuvale taşımasını sağlamaktadır. Bu çalışmada Batı resim sanatındaki resim akımlarını ve farklı resim tekniklerini çizgisel özellikleriyle değerlendirilmiş ve Türk soyut resminde çizginin kullanımı irdelenmiştir. Yapılan bu inceleme ışığında da Baki Bodur'un resimlerindeki çizgi unsurunun ele alınışı incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
From the early artworks of the human history, to the present, line has always been an irreplaceable part of the painting. Obviously, in nature, there are no real lines separating living things or non-living things. However, to transfer the observed scene to the painting, line is needed even in the simplest case. The value it has in the work has changed with different artists and art movements in the process and turned into a powerful tool that conveys the meaning of painting. This element, which enables the concrete nature to be transferred to the two-dimensional canvas in figurative painting, facilitates the abstraction by freeing this two-dimensional nature from its limitations in abstract painting. Even the just line itself, can carry different meanings. In cubism, a different description of the observed world emerges with the geometric lines. In abstract painting, objects are so abstracted from their real context that they sometimes turn into a single line. In fact, the line sometimes represents itself rather than the purpose of expressing the object. Abstract meanings hidden inside the line are expressed in the shape of the line. From the perspective of the audience, the effect of angular or circular lines, complex or discrete lines, repetitive or singular lines is very different from each other. This enables the line to carry even the meanings that cannot be expressed in concrete to the canvas. In this study, the painting movements and different painting techniques in Western painting are evaluated with their linear features and the use of line in Turkish abstract painting is examined. In the light of this examination, the approach of the line element in Baki Bodur's paintings was investigated.