Post kardiyak arrest sendromunda hedefe yönelik ısı tedavisinin eritrosit dağılım hacmi, nötrofil lenfosit oranı ve ortalama trombosit hacmi değerleri üzerine etkisi
The effect of targeted temperature management on red cell volume distribution width, neutrophil lymphocyte ratio and mean platelet volume values in post cardiac arrest syndrome
- Tez No: 639934
- Danışmanlar: PROF. DR. YAKUP TOMAK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Hedefe yönelik ısı tedavisi (TTM), eritrosit dağılım genişliği (RDW), nötrofil lenfosit oranı (NLR), ortalama trombosit hacmi (MPV), targeted heat therapy (TTM), red cell volume distribution width (RDW), neutrophil lymphocyte ratio (NLR), mean platelet volume (MPV)
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Amaç: Biz bu çalışmada hedefe yönelik ısı tedavisinin, eritosit dağılım genişliği (RDW), nötrofil/lenfosit oranı (NLR) ve ortalama trombosit hacmine (MPV) etkisini araştırmayı amaçladık. Metod: Retrospektif, gözlemsel olarak planlanan çalışmamıza, 1 Mayıs 2016 - 1 Ağustos 2019 tarihleri arasında Sakarya Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı Yoğun Bakım Ünitesi'nde yatan post kardiyak arrest sendromu (PKAS) tanısı konulmuş ve hedefe yönelik ısı tedavisinin uygulandığı 38 hasta ve uygulanmayan 41 hasta dahil edildi. Hasta dosyalarından olguların demografik verileri ve yatış itibari ile ilk beş gün içindeki RDW, NLR, MPV, WBC ve alınan kan kültürü sonuçları elde edildi. Hedefe yönelik ısı tedavisi (Targeted temperature management-TTM) uygulanan (Grup H) ve uygulanmayan (Grup K) gruplar olarak olgular ikiye ayrıldı. RDW, NLR, MPV, WBC ve enfeksiyon değerleri karşılaştırıldı. Veriler IBM SPSS Statistics 22 programı kullanılarak istatistiksel olarak incelendi. Bulgular: Grup H'da 38 ve Grup K'da 41 hasta olmak üzere çalışmamızda toplam 79 hasta yer aldı. Grup H için hastaların yaş ortalaması, 52,0 ± 16,6 yıl ve hastaların 10'u (%26.3) erkek, 28'i (%73.7) kadındı. Grup K için 41 hastanın yaş ortalaması 64,8 ± 10,8 yıl ve 34'ü (%82.9) erkek, 7'si (%17.1) kadındı. Gruplar arası RDW, MPV ve lenfosit değerleri günler arasında karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı fark yoktu (p>0.05). Gruplar arası N/L, WBC ve nötrofil değerleri 1, 2, 3 ve 5. günler arasında karşılaştırıldığında yalnızca ilk gün hipotermi grubunda kontrol grubuna göre anlamlı olarak yüksek bulundu. Gruplar arasında yoğun bakım takiplerinin ilk 5 gününde gerçekleşen kan kültür pozitifliği (ilk üremenin olduğu gün), açısından anlamlı fark yoktu. Gruplar kendi aralarında incelendiğinde kontrol grubundaki 5. gündeki MPV değerleri diğer günlere göre istatistiksel olarak anlamlı derecede daha yüksekti (p=0.016). Kontrol grubundaki 2. gün N/L değerleri diğer günlere göre istatistiksel olarak anlamlı derecede daha yüksekti (p=0.016). RDW değerlerinde herhangi bir fark saptanmadı. Hipotermi grubunda ise NLR, MPV ve RDW değerleri arasında günler içerisinde herhangi fark tespit edilmedi. Sonuç: PKAS olgularında nörolojik açıdan olumlu etkisi ispatlanmış TTM uygulaması yaygın olarak kullanılmaktadır. TTM'in önemli komplikasyonlarından biri de enfeksiyona eğilimdir. Çalışmamızda TTM uygulanan (Grup H) ve uygulanmayan (Grup K) gruplar arasında RDW, NLR, MPV, WBC ve enfeksiyon değerleri açısından herhangi fark saptamadık. Bu sonucun prospektif olarak yapılacak daha geniş kapsamlı ve homojen hastalar içeren çalışmalarla desteklenmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: In this study, we aimed to investigate the effect of targeted heat treatment on red cell volume distribution width (RDW), neutrophil / lymphocyte ratio (NLR) and mean platelet volume (MPV). Method: This study was carried out retrospectively in the Anesthesiology and Reanimation Intensive Care Unit of Sakarya University Training and Research Hospital between May 1, 2016 and August 1, 2019. The cases were divided into two groups as TTM applied (Group H) and not applied (Group K). The group H was formed from 38 patients. The group K was formed from 41 patients. RDW, NLR, MPV, WBC and blood culture results were obtained from the patient files within the first five days as of demographic data and hospitalization. RDW, NLR, MPV, WBC and infection values were compared. The data were analyzed statistically using IBM SPSS Statistics 22 program. Results: The average age of patients for Group H was 52.0 ± 16.6 years and 10 (26.3%) of the patients were male and 28 (73.7%) were female. For Group K, the average age of 14 patients was 64.8 ± 10.8 years and 34 (82.9%) were male and 7 (17.1%) were female. When RDW, MPV and lymphocyte values of groups were compared on 1. 2. 3. and 5th days, there was no statistically significant difference (p> 0.05). When the N / L, WBC and neutrophil values of the groups were compared on 1. 2. 3. and 5th days, only the first day was found to be significantly higher in the hypothermia group compared to the control group. There was no significant difference between groups in terms of blood culture positivity in intensive care follow-ups. When the groups were examined among themselves, the MPV values on the 5th day in the control group were statistically significantly higher than the other days (p = 0.016). N / L values on the 2nd day in the control group were statistically significantly higher than the other days (p = 0.016). There was no difference in RDW values. In the hypothermia group, no difference was detected between NLR, MPV and RDW values within days. Conclusion: In our study, we did not find any difference in RDW, NLR, MPV, WBC and infection values between TTM applied (Group H) and not applied (Group K) groups. We believe that TTM application, which has been proved to have a positive neurological effect, should be applied in patients followed up in the intensive care unit after CPR. This result should be supported by studies that include prospective and homogeneous patients.