BRICS ülke grubunda, ticari dışa açıklığın ve finansal gelişmişliğin ekonomik büyüme üzerindeki etkisinin panel veri analizi yöntemiyle incelenmesi
Investigation of the effect of trade openness and financial development on economic growth in the BRICS country group using panel data analysis
- Tez No: 639943
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAMDİ EMEÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonometri, Ekonomi, Econometrics, Economics
- Anahtar Kelimeler: Ekonomik Büyüme, Finansal Gelişmişlik, Dışa Açıklık, BRICS, Economic Growth, Financial Development, Openness, BRICS
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ekonometri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ekonometri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
İktisat biliminde ekonomik büyüme kavramı ve belirleyicileri ekonomistler tarafından her zaman araştırma konusu olmuştur. Politikacılar, farklı ekonomik okulların incelediği çeşitli ekonomik perspektifler doğrultusunda ülkelerde toplumsal refah ve ekonomik büyümeyi en üst düzeye çıkarmayı hedeflemiştir. Ekonomik büyümenin iç faktörlere bağlı olduğunu savunan iç büyüme modellerinden önce, ekonomik büyüme disiplini, sermaye stoku ve toplam işgücü miktarını tek üretim faktörü olarak kabul eden ortak bir paradigma düzenlenmiştir. İç büyüme modellerinin kurulması ile beşeri sermayenin ekonomik büyümenin en önemli belirleyicisi olduğu ve üretimin verimliliğini artırarak ekonomik büyümeyi pozitif yönde etkilediği öne sürülmüştür. 1980'lerden itibaren, iktisatçılar dışa açıklık ve finansal gelişmişliğin ekonomik büyümeyi nasıl etkilediğini incelemişler ve bu konuda bazı ampirik analizler yapılmıştır. Bu bağlamda, dışa açıklık ve finansal gelişmişlik ile ekonomik büyüme arasındaki ilişkiyi araştırmak ve ortaya koymak hem politikacılara fikir vermek, hem de refah düzeyini ve ekonomik büyümeyi arttırmak açısından çok önemli olmaktadır. Bu tezin amacı, BRICS (Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika) ülke grubu için 2004-2019 döneminde dışa açıklık ve finansal gelişmişlik ile ekonomik büyüme arasındaki ilişkinin panel veri analizi yöntemiyle incelenmesidir. Ekonometrik analiz sonucunda, BRICS ülke grubu için ilgili dönemde, dışa açıklığın hem kısa, hem de uzun dönemde ekonomik büyümenin bir belirleyicisi olduğu ortaya konulurken; finansal gelişmişlik düzeyi ve ekonomik büyüme arasında anlamlı bir ilişki olduğunu gösteren yeterli kanıta ulaşılamamıştır.
Özet (Çeviri)
The concept of economic growth and its determinants in economics have always been the subject of research by economists. Politicians aimed at maximizing social welfare and economic growth in countries in line with the various economic perspectives studied by different economic schools. Before domestic growth models, which argue that economic growth depends on internal factors, a common paradigm that accepts economic growth discipline, capital stock and total labor force as the sole factor of production has been arranged. It has been argued that with the establishment of internal growth models, human capital is the most important determinant of economic growth and positively affects economic growth by increasing the productivity of production. Since the 1980s, economists have examined how openness and financial development affect economic growth, and some empirical analyzes have been made in this regard. In this context, researching and revealing the relationship between openness and financial development and economic growth is crucial both to give ideas to politicians and to increase welfare and economic growth. This thesis covers the analysis of the relationship between openness and financial development and economic growth in the period of 2004-2019 for the BRICS (Brasil, Russia, Indıa, China and South Africa) country group by using panel data analysis method. As a result of the econometric analysis, it was revealed that the openness in the relevant period for BRICS country group was a determinant of economic growth in both the short and long term; Sufficient evidence has not been reached to show that there is a significant relationship between financial development level and economic growth.