Çok kanallı perakendecilikte bütünleşik kanal stratejisinin perakendeci marka değerine etkisi
The effect of omnichannel strategy on retailer brand value in multichannel retailing
- Tez No: 639966
 - Danışmanlar: PROF. DR. EYYUP YARAŞ
 - Tez Türü: Doktora
 - Konular: İşletme, Business Administration
 - Anahtar Kelimeler: Çok kanallı perakendecilik, bütünleşik kanal stratejisi, müşteri değeri, tatmin, güven, perakendeci marka değeri, Multichannel retailing, omnichannel strategy, customer value, satisfaction, trust, retailer brand value
 - Yıl: 2020
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 192
Özet
Değişen tüketici davranışlarına hızlı uyum sağlayan işletmelerin rekabette başarılı oldukları bilinmektedir. Günümüzde tüketiciler fiziksel ve online alışverişin avantajlarını bir arada elde etmek istemektedirler. Bu kapsamda çok kanallı perakendeciler bütünleşik kanal stratejisini uygulamaktadırlar. Bütünleşik kanal stratejisi, tüketicilerin perakendeci ile etkileşim kurduğu tüm temas noktalarının birbiri ile entegrasyon halinde olmasıdır. Müşteriler, birbiri ile entegre olmuş perakende kanallarında tutarlı ve kesintisiz bir müşteri deneyimi elde ederler. Literatürde bütünleşik kanal stratejisiyle ilgili yapılan çalışmalar daha çok kavramsal nitelikte olup bütünleşik kanal stratejisinin müşteriler tarafından nasıl algılandığına ve müşteriperakendeci ilişkisini nasıl etkilediğine dair ampirik çalışma bulunmamaktadır. Bu kapsamda çok kanallı perakendecilerden alışveriş yapan tüketicilerin bütünleşik kanal algısını ölçmek ve bu algının müşteri-perakendeci ilişkisini nasıl bir etkilediğini ortaya çıkarmak üzere 560 tüketiciden anket yoluyla veri toplanmıştır. Veriler yapısal eşitlik modeli ile analiz edilerek geliştirilen model ve hipotezler test edilmiştir. Yapılan analizler sonucunda bütünleşik kanal algısının fiziksel ve online mağaza müşteri değeri üzerinde anlamlı ve pozitif etkisi olduğu görülmüştür. Aynı zamanda kanallardan elde edilen müşteri değerinin bütünleşik kanal algısı ile müşteri tatmini ve müşteri güveni ilişkisinde kısmi, perakendeci marka değeri ilişkisinde tam aracılık etkisine sahip olduğu gözlemlenmiştir. Bu bağlamda yapılan çalışmanın çok kanallı perakendeciler ve bu alanda çalışan akademisyenler için önemli bulgular sunduğu düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
It is known that businesses that adapt quickly to changing consumer behavior are successful in competition. Today, consumers want to get the advantages of physical and online shopping together. In this context, multi-channel retailers are implementing the omnichannel strategy. The omnichannel strategy is that all touch points where consumers interact with the retailer are integrated. Customers get a consistent and seamlessness customer experience in integrated retail channels. Studies on the omnichannel strategy in the literature are mostly conceptual and there is no empirical study on how the omnichannel strategy is perceived by the customers and how it affects the customer-retailer relationship. In this context, data were collected from 560 consumers via questionnaires to measure the integrated channel perception of consumers shopping from multi-channel retailers and to reveal how this perception affects the customer retail relationship. The models and hypotheses developed by analyzing the data with the structural equation model were tested. As a result of the analysis, it is seen that the integrated channel perception has a significant and positive effect on the physical and online store customer value. At the same time, it has been observed that customer value obtained through channels has a partial effect on the relationship between integrated channel perception and customer satisfaction and customer trust, and full mediation effect on the retailer brand value relationship. The study carried out in this context is thought to present important findings for multi-channel retailers and academicians working in this field.