Acil servis başvurularının triyaj sistemine ve acil parametrelerine göre değerlendirilmesi
The classification of the emergency services admissions according to triage system and emergency parametrers
- Tez No: 640000
- Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE ULUSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hastaneler, Sağlık Kurumları Yönetimi, Hospitals, Health Care Management
- Anahtar Kelimeler: Acil Sağlık Hizmetleri, Acil Servis Başvuruları, Hastane Öncesi Acil Sağlık Hizmetleri, Ambulans, Triyaj, 32 Acil Durum Parametresi, Emergency Health Services, Emergency Department Admissions, Pre-Hospital Emergency Health Services, Triage, Ambulance, 32 Emergency Parameters
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Bu çalışmanın amacı Sivas il merkezinde bulunan üç hastanenin acil servislerine başvuran hastaların tanılarının triyaj sistemine göre sınıflandırılması ve acil servise ambulansla başvuran hastaların tanı kodlarının uluslararası 32 acil durum parametresi listesine göre değerlendirilmesidir. Çalışma tanımlayıcı ve retrospektif tiptedir. Çalışmada geriye dönük olarak hastane verilerinden yararlanılmıştır. Araştırmanın evren ve örneklemini; Sivas ilinde bulunan Cumhuriyet Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi, Sivas Numune Hastanesi ve Özel Medicana Hastanesinin 01.02.2019-28.02.2019 tarihleri arasında acil servise başvuran hastaların kayıtları oluşturmaktadır. Çalışmada, etik kurul onayı ve gerekli izinler alındıktan sonra, hastane yönetimlerinin sağladığı, üzerinde hastanın kimliğini açığa çıkaracak bir bilgi içermeyen kayıtlar kullanılmıştır. Sivas Numune Hastanesinden 53922, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi'nden 5188, Sivas Medicana Hastanesinden 2461, Sivas Komuta Kontrol Merkezi'nden 3642 veri olmak üzere toplam 61571 veri araştırmaya dahil edilmiştir. Elde edilen veriler SPSS 23 paket programıyla değerlendirilmiştir. Çalışmaya alınmış hastaların özelliklerini belirlemede frekans, yüzde ve ki-kare (chi-square) testi kullanılmıştır. Çalışmada, kayıtlardan alınan verilere göre Numune Hastanesi acil servisine başvuran hastaların %15,2'sinin, Medicana Hastanesine başvuran hastaların %50,3'ünün yeşil alanda değerlendirildiği, Üniversite Hastanesine başvuran hastaların ise %98,9'unun kırmızı alanda değerlendirildiği saptanmıştır. Çalışmada Numune Hastanesine başvuran hastaların yeşil alan hastası olma oranının, diğer hastanelerin acil servisine başvuran hastalara göre daha yüksek olduğu, hafta sonu başvuran hastaların yeşil alanda değerlendirilme oranının, hafta içi başvuran hastalara göre daha yüksek olduğu, 16:00-23:59 saatleri arasında başvuran hastaların yeşil alanda değerlendirilme oranının, diğer saat aralıklarında başvuran hastalara göre daha yüksek olduğu, kadın hastaların yeşil alanda değerlendirilme oranının, erkek hastalara göre daha yüksek olduğu saptanmıştır. Tüm acil servis başvurularının %87,6'sının Sivas Numune Hastanesine yapıldığı saptanmıştır. Numune Hastanesi verilerindeki triyaj incelendiğinde hastaların yalnızca %15,2'sinin yeşil alan hastası olarak değerlendirildiği saptanırken araştırmacı tarafından yapılan çalışma triyajında %54,1'inin yeşil alan hastası olduğu saptanmıştır. Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Hastanesi verilerindeki triyaj incelendiğinde, hastaların %98,9'unun kırmızı alan hastası olarak değerlendirildiği, araştırmacı tarafından yapılan triyajda ise hastaların %11,1'inin kırmızı alan, %42,2'sinin yeşil alan hastası olduğu saptanmıştır. Medicana Hastanesi verilerindeki triyaj incelendiğinde, hastaların %50,3'ünün yeşil alan hastası olarak değerlendirildiği saptanırken, araştırmacı tarafından yapılan triyajda ise hastaların %38,4'ünün yeşil alan hastası olduğu saptanmıştır. Çalışma kapsamında araştırmacı tarafından yapılan triyaja göre, bir ay içerisinde Sivas il merkezinde bulunan acil servislere başvuran 61571 hastanın %52,5'inin acil olmayan yeşil alan, %41,1'inin sarı alan ve %6,4'ünün kırmızı alan hastası olduğu; 3642 ambulans başvurusunun %60,7'sinin Uluslararası 32 Acil Durum Parametresine uygun olmadığı saptanmıştır. Çalışmada Numune Hastanesinde 6044, Üniversite Hastanesinde 1228 olmak üzere toplamda 7272 verinin tekrarlı giriş olduğu saptanmıştır. Sonuç olarak, Sivas il merkezinde bulunan üç hastanenin acil servislerine başvuran hastaların tanılarının araştırmacı tarafından Sağlık Bakanlığı triyaj sistemine göre sınıflandırılması yapıldığında, başvuruların büyük oranda acil olmayan hastalar tarafından yapıldığı, acil servise ambulansla başvuran hastaların çoğunluğunun tanı kodlarının Uluslararası 32 Acil Durum Parametresi listesine göre uygun olmadığı, üç hastane için kayıtlarda standart veri girişinin olmadığı, her hastanenin cinsiyet, yaş, geliş saati ve tarihi dışındaki veri girişlerinde farklı değişkenlerle veri girişi olduğu ve 7272 tekrarlı veri girişi olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is the classification of the diagnosis of the patients admitted to the emergency departments according to the triage system and evaluation of the patients brought in by ambulance according to the 32 international emergency parameters in three hospitals located in Sivas city center. The study is retrospective and descriptive. The population and sample of the research; were consisted of the records of the patients who were admitted to the emergency department between 01.02.2019 and 28.02.2019 in Cumhuriyet University Application and Research Hospital, Sivas Numune Hospital, and Sivas Medicana Hospital. The records provided by the hospital management (records didn't contain any information that would reveal the identity of the patient) were used after received ethical committee approval and necessary permissions. A total of 61571 data, including 53922 from Numune Hospital, 5188 from Cumhuriyet University Hospital, 2461 from Medicana Hospital, and 3642 from Sivas Ambulance Service Command and Control Center were included in the study. The obtained data were evaluated by using the SPSS 23 program. Percentage and chi-square test were used to evaluate the data. In the study, It was obtained that 15,2% of patients admitted to the emergency department of Numune Hospital and 50,3% of patients admitted to the emergency department of Medicana Hospital were classified as green triage, 98,9% of patients admitted to the emergency department of University Hospital were classified as red triage. In the study, It was determined that the classifying rate as green triage for patients admitted to the emergency department of Numune Hospital was higher than the classifying rate as green triage for patients admitted to the emergency department of other hospitals, the classifying rate as green triage for patients admitted at weekends was higher than patients admitted on weekdays, the classifying rate as green triage for patients admitted between the hours 16.00-23.59 was higher than patients admitted at other time intervals, the classifying rate as green triage for female was higher than male patients. In total 87,6% of the emergency service admissions in Sivas were made in Numune Hospital. When the Numune Hospital triage classification data examined, It was determined that only 15,2% of patients were classified as green triage. However, according to the triage performed by the researcher 54,1% of patients were green triage patients. When the University Hospital triage classification data examined, it was determined that 98,9% of patients were classified as red triage. However, according to the triage performed by the researcher 11.1% of patients were red triage patients, 42,2% of patients were green triage patients. Medicana Hospital triage classification data examined, it was determined that 50,3% of patients were classified as green triage. however according to the triage performed by the researcher 38,4% of patients were green triage patients. In this study, it was obtained that 52,5% of a total of 61571 patients admitted to the emergency department within a month were green triage patients who are not an emergency, 41,1% were yellow triage patients and 6,4% of the patients were red triage patients. In addition, 60,7% of a total of 3642 ambulance requests were not suitable for 32 International Emergency Parameters. In the study, It was obtained that a total of 7272 records of emergency department entrances, including 6044 records from Numune Hospital, 1228 records from the University Hospital were repetitive records. As a result, when the diagnosis of the patients admitted to the emergency departments was classified by the researcher according to the Ministry of Health Triage System, it was obtained that applications were mostly made by patients who are not an emergency patients, the diagnostic code of patients brought in by ambulance were not suitable for 32 International Emergency Parameters. There was no standard data entry system for the hospitals except the name and age, admission time and date of the patients, in total 7272 patient's information were repeated records.