Hüseyin Nihal Atsız'ın romanlarının (Bozkurtlar, Deli Kurt, Ruh Adam) kavram dünyası
Notion universe of Hüseyin Nihal Atsız's novels (Bozkurtlar, Deli Kurt, Ruh Adam)
  1. Tez No: 640001
  2. Yazar: HANDE AYDIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDULLAH KÖK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Hüseyin Nihal Atsız, Söz Varlığı, Kavram Dünyası, Kavram Algısı, Hüseyin Nihal Atsız, vocabulary, notion world, notion perception
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 152
Özet
Türk kültürüne ve Türk tarihine yazmış olduğu romanlarla önemli katkılarda bulunan yazarlardan biri de Hüseyin Nihal Atsız'dır. Siyasi kimliğinden dolayı bazı kesimlerce Atsız'ın eserlerinin edebi değeri yok sayılmış; yazdıklarıyla Türk kültürüne yaptığı hizmet görmezden gelinmiştir. Hüseyin Nihal Atsız'ın, Bozkurtların Ölümü (1946), Bozkurtlar Diriliyor (1949), Deli Kurt (1958) ve Ruh Adam (1972) romanlarının söz varlığı esas alınarak kavram dünyası sınırlı da olsa açıklanmaya çalışılmıştır. Böylelikle ilim adamı, fikir adamı ve edebiyatçı, tarihçi olan Atsız'ın dünyayı algılayış ve anlatış biçimine farklı bir açıdan yaklaşılmıştır. İki bölüm ve sonuçtan oluşan tezin ilk bölümünde Hüseyin Nihal Atsız hakkında kısaca bilgi verilmiştir. Tezin esas kısmını oluşturan Söz Varlığı İncelemesi adındaki ikinci bölümünde ise sözü geçen romanlar ayrıntılı bir şekilde taranarak içerisinde yer alan adlar özelliklerine göre sınıflandırılmış, incelenen eserlerin söz varlığı ortaya konulmuştur. Romanlarda tespit edilen bu söz varlığı Türk devlet anlayışı, düşünce sistemi, inanış, Türk tarihi ve mitolojisi açısından değerlendirilerek açıklamalarla desteklenmiştir. Sonuç bölümünde ise yapılan açıklamalar ve değerlendirmelerin ışığında ad bilim konusu ile Atsız'ın incelenen romanlarında meydana gelen kavram alanları ortaya çıkarılmıştır.
Özet (Çeviri)
Hüseyin Nihal Atsız is one of the writers who made important contributions to the Turkish culture and Turkish history with his novels. Because of his political identity, Atsız's literary power and literary value of his works were overleaped, his service with his writings to Turkish culture was ignored. The following novels were taken into account which belongs to Atsız; Bozkurtların Ölümü (1946), Bozkurtlar Diriliyor (1949),Deli Kurt (1958) and Ruh Adam (1972), in order to recognize and demonstrate him. His notion world was tried to be enlightened albeit limited. Thus, it was approached from a different side to a scholar, an intellectual, a man of letters Atsız's perception and narration way of the world. The thesis is made of two parts and conclusion. In part one, brief information is given about Nihal Atsız. The main part of the study is the second chapter whose name is vocabulary research. In this section, nouns are classified according to their functions by scanned in detail and the words from his analyzed works were revealed. Afterwards, these refered vocabularies were determined, were evaluated about Turkish history and mythology and supported with explanations. At the conclusion of the article, concept fields, which were obtained from analyzed works of Atsız, were made out with lexicology as a result of the evaluations and explanations.