Çağdaş müzecilik kapsamında interaktif uygulamalar: Antalya Kaleiçi örneği
Interactive applications in contemporary museology: The case of Antalya Kaleici
- Tez No: 640003
- Danışmanlar: PROF. DR. İSA KIZGUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzecilik, Museology
- Anahtar Kelimeler: Müze, Müzecilik, Kaleiçi, Uygulama, Museum, Museology, Kaleiçi, Application
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müzecilik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Müze ve müzecilik kavramları her geçen gün kendini geliştiren, çağa ayak uyduran, dışa dönük ve kapsayıcı bir hal almıştır. Öyle ki müzeler teknolojinin sunduğu olanaklardan sonuna kadar faydalanarak, dört duvar durağan mekânlardan taşmış, kendisinden kilometrelerce uzakta yaşayan insanlara ulaşmıştır. Temel amaçlarından biri olan“koruma”güdüsünden vazgeçmeden, sahip olduğu değerleri yayabilmişlerdir. Bu bağlamda, tezin birinci bölümünde, müzenin geçirdiği kavramsal değişim ile birlikte, dünya ve ülkemizde çağdaş müzecilik kapsamında yaşadığı evreler ele alınmıştır. İkinci bölümde, ülkemizin önemli bir kültür varlığı olan ve yeni müzecilik anlayışına uygun olarak kapalı mekânın ötesinde,“açık hava müzesi”niteliğindeki Antalya Kaleiçi'nde, Roma, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait eserlerin, neler olduğu tespit edilmiş ve bunların hepsi olmasa da önemli bir bölümü, akademik literatürden faydalanarak tanıtılmıştır. Üçüncü ve son bölümde ise Kaleiçi'nde bahsedilen bu mekânların, mobil uygulama sürecine geçiş aşamaları anlatılmıştır. Bu sayede tezin asıl amacı Kaleiçi'nde Roma, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait eserlerin yer aldığı derli toplu bir rehber niteliğindeki www.kaleiciguide.com'un oluşturulması ve bu platformun mobil uygulamaya taşınmasıdır. Böylece hedeflenen, dönemlerine göre sınıflandırılmış bu seçilmiş eserlerin, kime ve hangi zamana ait olduğunun farkındalığını yaratmak, dikkat çekmek, merak uyandırmak ve dolaylı yoldan dahi olsa bu mekânların korunmasını sağlamaktır.
Özet (Çeviri)
The concepts of museum and museology have been keeping up with the times and have become self-improving, extraverted and comprehensive day by day and. Such that the museums have overflowed stabile, closed-in places and reached people living miles away by taking advantage of the opportunities offered by the technology to the full extent. They were able to spread their values without giving up the“protection”motive which is one of their main goals. In this regard, in the first part of the thesis, the conceptual evolution that the museum has undergone and the phases that it has gone through within the context of contemporary museums in Turkey and the world are discussed. In the second part, the monuments belonging to Roman, Seljuk and Ottoman periods in Antalya Kaleiçi, which is an important cultural asset of our country and is considered as an open-air museum beyond the indoor space in compliance with the new perception of museology, are identified. If not all, most of them are introduced by benefiting from academic literature. In the third and last part, the transition stages of these places from Kaleiçi to mobile application phase are discussed. In this way, the main goal of the thesis is to create website www.kaleiciguide.com, a complete guide that includes the monuments belonging to Roman, Seljuk and Ottoman periods in Kaleiçi and to move this platform to mobile application. Thus, the aim is to create awareness of to whom and which period these selected monuments that has been classified according to the mentioned periods belong to, to draw attention to them, arouse curiosity about them and to protect these spaces even if indirectly.