Kambiyo senetlerinde temlik cirosu
Assignment endorsement in the bills of exchange
  1. Tez No: 640068
  2. Yazar: FİRUZE AYDIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. N. AYŞE ODMAN BOZTOSUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Kambiyo Senetleri, Ciro, Temlik Cirosu, Bills of Exchange, Endorsement, Assignment Endorsement
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Amacına göre ciro, temlik cirosu, tahsil cirosu ve rehin cirosu olmak üzere üçe ayrılır. Tahsil ve rehin cirosu, ayrı bir çalışmanın konusunu oluşturacak kadar geniş ve kapsamlı bir konu olduğundan, incelememizin dışında bırakılmıştır. Bu çerçevede, tez çalışmamızın konusunu“Kambiyo Senetlerinde Temlik Cirosu”oluşturmaktadır. Çalışmada, kambiyo senetlerinde temlik cirosuna ilişkin doktrin ve uygulamada çıkan tartışmalar ve varılan sonuçlar irdelenmiştir. Tezin amacı; kıymetli evrak teorileri ve uygulama ışığında kambiyo senetlerinde temlik cirosunun yapılışının, işlevlerinin ve hükümlerinin değerlendirilmesidir. Çalışma, esas olarak üç ana bölümden oluşmaktadır. İlk olarak, kambiyo senetleri kıymetli evrakın bir türü olduğundan, birinci bölümde kıymetli evrak kavramı ve kıymetli evrakın özelliklerine kısaca değinildikten sonra, kambiyo senedi kavramı, kambiyo senetlerinin ortak özellikleri, devir ve iktisap yolları üzerinde durulmuştur. Temlik cirosu, çalışmamızın asıl konusunu oluşturduğundan, ikinci bölüme, yani tezin merkezine yerleştirilmiştir. Bu bölümde temlik cirosunun tanımı, hukuki mahiyeti, nitelik ve özellikleri, şartları, gerçekleşme şekilleri, doktrin ve Yargıtay kararlarına da değinilmek suretiyle incelenmiştir. Son olarak, üçüncü bölümde, temlik cirosunun hüküm ve sonuçları hakkında açıklama yapılarak çalışmaya son verilmiştir. Çalışmamızın uygulama açısından da yararlı olması düşüncesi ile ciroya ilişkin Yargıtay kararları ve doktrindeki tartışmalı fikirler üzerinde özellikle durulmuştur. Böylelikle, kambiyo senetlerinde temlik cirosuna ilişkin sorunlar, teori ve uygulama açısından incelenerek sonuçlandırılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Endorsement is divided into three groups as assignment endorsement, procuration endorsement and endorsement of pawn. As the procuration and assignment endorsement are broad and comprehensive subjects which can be a subject for a separate study, these subjects are not included in this study. Within this framework, the subject of our thesis is the“Assignment Endorsement in the Bills of Exchange.”In this study, the discussions in the doctrine and in practice and reached conclusions related to the assignment endorsement in the bills of exchange are examined. The aim of the thesis is to evaluate the implementation, functions and provisions of the assignment endorsement in the bills of exchange in consideration of the negotiable instruments theories and the procedure. The study consists of three main parts. Firstly, as the bill of exchange is a type of negotiable instruments, the concept of bill of exchange, the common specifications of the bills of exchange, the transfer and acquisition modes are explained in the first part after briefly mentioning the concept and specifications of the negotiable instruments. As the assignment endorsement is the main subject of the study, this subject is included in the second part, the center of the thesis. In this part, the definition, legal nature, quality and specifications, conditions, realization modes of the assignment endorsement are examined with reference to doctrine and Supreme Court decisions. In conclusion, the terms and results of assignment endorsement are explained in the third part and the study is completed. The Supreme Court decisions regarding the endorsement and the controversial ideas in the doctrine are emphasized with the thought that the study would also be useful in terms of implementation. Thus, the problems related to the assignment endorsement in the bills of exchange are tried to be concluded by examining in terms of theory and practice.