Kambiyo senetlerinde tahsil cirosu
Endorsement for collection in bills of exchange
  1. Tez No: 932638
  2. Yazar: YAVUZ AMİL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YAŞAR CAN GÖKSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Ciro, Kambiyo Senetleri, Tahsil Cirosu, Ciranta, Hamil, Endorsement, Bill of Exchanges, Endorsment for Collection, Endorser, Holder
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 167
Özet
Kıymetli evraklar öyle senetlerdir ki bunların içeriğindeki hak, senetten ayrı şekilde ileri sürülemediği gibi başkalarına da devredilememektedir. Kıymetli evrak türlerinden olan kambiyo senetlerinin genel devir yolu cirodur. 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu üç çeşit ciroyu hüküm altına almıştır. Bunlar; temlik cirosu, tahsil cirosu ve rehin cirosudur. Bu çeşitler arasından tezimizin konusunu oluşturan tahsil cirosu, kanuni dayanağını 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu'nun 688. maddesinden almaktadır. Bu cironun amacı, kambiyo bedelini bizzat tahsil etmek istemeyen kişilerin başkaları aracılığıyla kambiyo bedelini tahsil edebilmesini sağlayabilmektir. Nitekim tahsil cirosu, senetten doğan hakların devri maksadıyla değil, bu hakların ciranta adına ve hesabına tahsilini sağlamak amacıyla gereken yetkiyi tesis eden bir işlemdir. Geçerli bir tahsil cirosu işlemi için de kambiyo senedine“bedeli tahsil içindir”,“kabz içindir”,“vekâleten”ya da buna benzer herhangi bir ibarenin yazılması, kambiyo senedinin ciranta tarafından imzalanması ve tahsil cirosu yapılan kişiye teslim edilmesi gereklidir. Kambiyo senedini tahsil cirosuyla devralan hamilin sahip olduğu yetkileri ile başkaca diğer meseleler 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu'nda açıkça ifade edilmemiştir. Dolayısıyla da uygulamada meydana gelebilecek aksaklıkların önüne geçmek amacıyla tahsil cirosu hamilinin sahip olduğu yetkiler ile yükümlülüklerinin ve tazminat sorumluluğunun açıklığa kavuşturulması önem arz etmektedir. Bunun yanında tahsil cirosunun nasıl sona erdiği ve benzer işlemlerle karşılaştırılması konuları da tahsil cirosunun anlaşılması açısından değerlidir. Tüm bu nedenlerle çalışmada, incelenen konularla ilgili öğreti görüşleri ve yargı uygulamalarına geniş ölçüde yer verilmiştir. Ayrıca da tartışmalı konularda şahsi kanaatlerimizin dile getirilmesine özen gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
A valuable paper is such instrument that, without the instrument itself, the right attached to the paper can neither be exercised nor be transferred to another person. The general transfer method of bills of exchange, which is one of the types of valuable papers, is endorsement. Turkish Commercial Code no. 6102 regulates three different types of endorsement. These types consist of alienatory endorsement, endorsement for collection and pledge endorsement. Endorsement for collection, which is the subject of our thesis, takes its legal basis from Article 688 of the Turkish Commercial Code No. 6102. The purpose of this endorsement is to ensure that a person who does not want to collect the price in the bill of exchange personally can collect the price through others. As a matter of fact, the endorsement for collection is a transaction that establishes the necessary authority not for the purpose of transferring the rights arising from the bill of exchange, but for the purpose of ensuring the collection of these rights in the name and on behalf of the endorser. For a valid endorsement that aims collection, the bill of exchange must be marked with the words“value to be collected in cash”,“for receive”,“by Proxy”or a similar phrase, then it must be signed by endorser and delivered to the bearer who gains the bill by endorsement for collection. The authorisation of a holder and other important issues as to the bill of exchange delivered by an endorsement for collection is not adequately clarified within the provisions of Turkish Commercial Code No. 6102. For this reasons clarifying the scope of the rights, obligations and liability to damages which the holder owns by delivering the bill of exchange with an endorsement for collection is crucially substantial in order to prevent practical inconveniences as to the matter. In addition, the issues of how the endorsement for collection ends and its comparison with similar transactions are also valuable in terms of understanding the endorsement for collection. For all these reasons, in this study the doctrinal views and trial practice are discussed extensively. Moreover, attention was paid to expressing personal opinions on controversial issues.