El osteoartritinde fluidoterapi ve parafin banyosunun etkinliklerinin karşılaştırılması
Comparison of the efficiencies of fluidotherapy and paraffin wax in hand osteoarthritis
- Tez No: 640079
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SAMİ KÜÇÜKŞEN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: El osteoartriti, Fluidoterapi, Parafin, El fonksiyonları, Kavrama gücü
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Meram Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Giriş El eklemlerinde en sık ağrı nedeni olan el osteoartriti (OA), ağrının yanı sıra etkilenen eklemlerde deformite, sertlik, şişlik ve fonksiyon kaybına neden olur. El OA özellikle yaşlı erkekler ve postmenapozal kadınları etkiler. Toplum tabanlı çalışmalarda prevelansının %30- 52 arasında olduğu bildirilmiştir. European League Against Rheumatism (EULAR) ve American College of Rheumatology (ACR) el OA tedavisinde lokal sıcak uygulama önermektedir. Ancak literatürde hangi sıcak uygulamanın daha etkili olduğuna dair bir veri mevcut değildir. Bu çalışmanın amacı, el OA hastalarında parafin ve fluidoterapinin ağrı, kas gücü, fonksiyonel durum ve yaşam kalitesi üzerindeki etkinliklerini karşılaştırmaktır. Gereç ve Yöntem Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi (Konya, Türkiye), Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon polikliniklerine ellerde ağrı şikâyeti ile müracaat eden ve Amerikan Romatoloji Derneği (ACR) kriterlerine göre primer el OA'sı tanısı konan hastalar çalışmaya dâhil edildi. Hastalar kapalı zarf yöntemiyle iki gruba randomize edildi. Grup 1'in (n=36) her iki eline parafin tedavisi verilirken (20 dk, günde 1 seans, 2 hafta süresince), grup 2'ye (n=41) aynı süre boyunca fluidoterapi tedavisi verildi. Çalışmanın son durum ölçütleri ağrı, kas gücü, yaşam kalitesi ve el fonksiyonlarıydı. Hastaların son 48 saat içerisinde istirahat sırasında (VAS-ist) ve günlük yaşam aktiviteleri sırasındaki (VAS-akt) ağrıları sorgulandı. El fonksiyonları Duruöz El İndeksi (DEİ) ile değerlendirildi. El kaba kavrama gücü Jamar dinamometre ile değerlendirilirken, el ince kavrama güçleri 3 farklı pozisyonda (lateral kavrama, parmak ucu tutma ve palmar tutma) pinçmetre kullanılarak değerlendirildi. Yaşam kalitesi kısa form-36 (SF-36) ile analiz edildi. Tüm ölçümler tedaviden önce, tedaviden hemen sonra ve 3. ayda hastaların hangi tedavi grubunda olduğunu bilmeyen bir araştırmacı tarafından gerçekleştirildi. Bulgular Parafin grubunda hastaların ortalama yaşı 61.9 ± 10.3, fluidoterapi grubunda 64.2 ± 10.3 yıldı. Tedavi öncesinde hastaların demografik özellikleri ve son durum ölçütleri gruplar arasında benzerdi (p>0.05). Tedavi sonrasında her iki tedavi grubunda VAS-ist, VAS-akt, DEİ skorları, kaba kavrama ve tüm ince kavrama güçleri ve SF-36 alt skorlarında düzelme izlendi. Ancak tedavi sonrasında ve 3. ayda, gruplar arasında VAS-ist, VAS-akt, DEİ skorları, kaba kavrama, lateral kavrama ve palmar tutma güçleri açısından farklılık yoktu. Parmak ucu tutma gücü parafin grubunda tedavi sonrasında fluidoterapi grubundan daha yüksekti, ancak 3. ayda gruplar benzerdi. Sonuç El OA tedavisinde hem fluidoterapi hem de parafinin etkili olduğu görüldü ancak birbirine üstünlükleri gözlenemedi.
Özet (Çeviri)
Hand osteoarthritis (OA) is the most common cause of pain in hand joints. It causes loss of function, as well as pain, swelling, stiffness, and deformity in the affected joints. Hand OA especially affects older adults and postmenopausal women. In population-based studies the prevalence is reported to be between 30% and 52%. Local application of heat are recommended for the treatment of hand OA by European League Against Rheumatism (EULAR) and American College of Rheumatology (ACR). However, there is no data in the literature as to which methods of heat treatment is more effective. The aim of this study was to evaluate the efficacy of paraffin and fluidothreapy on pain, muscle strength, functional status, and quality of life in patients with hand OA. Material and methods Patients with bilateral hand OA according to ACR criteria were recruited consecutively from the outpatient clinic of the Department of Physical Medicine and Rehabilitation at the Meram Medical Faculty, Necmettin Erbakan University Hospital in Konya, Turkey. Patients were randomized into two groups by using sealed envelope technique. While, paraffin treatment was applied for first group (n=36), fluidotherapy was applied for second group (n=41) for a period of 2 weeks (20 min, once a day). The outcome measures of the trial were pain, hand muscle strengths, hand functions and quality of life. The pain scores were questioned at rest (VAS-rest) and during activity of daily life (VAS-act) during last 48h. Hand functions were assessed by Duruöz Hand Index (DHI). The quality of life was analyzed with short form 36 (SF-36) questionnaire . Hand grip strength was measured with a Jamar dynamometer and a pinch meter was used to determine the pinch strength of fingers in 3 different positions (lateral pinch, three point tip pinch, palmar pinch). A researcher who was blinded to the group allocation, made all of the measurements before the treatment, immediately after, and three months after the treatment. Results The mean age of patients was 61.9 ± 10.3 years in paraffin group and 64.2 ± 10.3 years in fluidotherapy group. At baseline, there were no significant differences between groups in terms of outcome measures (P>0.05).