Yeni kurulan işletmelerde girişimcilik niyetinin ortaya çıkmasında etkili olan faktörlerin analizi: Ampirik bir çalışma
Analysis of factors affecting the emergence of entrepreneurship intention in newly established enterprises: An empirical study
- Tez No: 640171
- Danışmanlar: PROF. DR. MURAT KASIMOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Duygusal Zekâ, Girişimci Öz Yeterlilik, Risk Alma Eğilimi, Girişimciliğe Yönelik Tutum, Girişimcilik Niyeti, Start up girişimler, Emotional Intelligence, Entrepreneurial Self-Efficacy, Risk-Taking Propensity, Attitudes Towards Entrepreneurship, Entrepreneurship Intent, Start Up Initiatives
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 194
Özet
Girişimcilik; son yüzyılda küresel rekabet, teknolojik değişimler ve pazar ekonomisindeki gelişmeler nedeniyle araştırmacıların ve yönetimlerin ilgisini çeken ve hızla büyüyen bir alan olmuştur. Niyet kavramı ise, girişimcilik davranışının en önemli öncüllerindendir. Neden bazı insanlar kurumsal bir yapı içinde çalışmayı tercih ederken, bazıları ise girişimciliği tercih etmektedirler sorusu araştırmacıları girişimcilik üzerinde etkili olan faktörleri incelemeye yönlendirmiştir. İlk dönem araştırmalarında girişimciliği etkileyen kişilik faktörleri ağırlıklı olarak incelenirken, sonra ki dönemlerde ise ağırlıklı olarak bilişsel faktörler girişimcilik araştırmalarına dahil edilmiştir. Bu çalışmada, teknoloji yoğun start up girişimlerde girişimcilik niyetine ve girişimciliğe yönelik tutumlara etki eden faktörlerin tespiti amaçlanmış; bu amaçla, risk alma eğilimi ve girişimcilik niyeti üzerinde en etkili bilişsel faktör olan girişimciliğe yönelik tutum kavramları ele alınarak söz konusu kavramların girişimcilik niyetine etkisi, gerçek girişimciler üzerinde incelenerek, hangi faktörlerin (kişilik faktörleri ve bilişsel faktörler) girişimcilik niyetinin oluşmasında ki süreçte daha etkili olduğu belirlenmeye çalışılmıştır. Ayrıca duygusal zekâ ve girişimci öz yeterlilik kavramlarının girişimciliğe yönelik tutum üzerindeki etkisi irdelenerek, bu kavramların bilişsel faktörler üzerinde nasıl bir etkiye sahip olduğu inceleme konusu yapılmıştır. İstanbul'da ki teknoparklar arasından seçilmiş belirli sayıdaki teknopark ve girişimcilik platformu bünyesinde bulunan start up girişimcilerden tesadüfi örnekleme yöntemi ile seçilen 344 girişimci araştırmanın örneklemini oluşturmaktadır. Nicel araştırma yöntemi ve yapısal eşitlik modelinin kullanıldığı bu araştırma sonucunda; girişimci öz yeterliliğin girişimciliğe yönelik tutumu, girişimciliğe yönelik tutumun ise girişimcilik niyetini pozitif yönde anlamlı olarak etkilediği bulgusu elde edilmiştir. Elde edilen diğer bulgular ise, duygusal zekâ ile girişimciliğe yönelik tutum arasında; risk alma eğilimi ile de girişimcilik niyeti arasında anlamlı bir ilişkinin var olmadığı yönündedir.
Özet (Çeviri)
Entrepreneurship has recently become a rapidly growing area attracting the attention of researchers and management as a result of increasing global competition, technological changes and developments in the market economy in the last century. The concept of intent is one of the most important premises of entrepreneurial behavior. The question of“why some people prefer to work in an institutional structure, while others prefer entrepreneurship”has directed researchers to examine the factors affecting entrepreneurship. While personality factors affecting entrepreneurship were the ones investigated initially, the cognitive factors were included in the research on entrepreneurship in the following years. This study, aims to investigate the factors affecting entrepreneurial intentions and attitudes towards entrepreneurship in technology-intensive start-up initiatives; to this end, examining the concept of attitude towards entrepreneurship, the cognitive factor most effective on Risk-Taking Propensity and Entrepreneurship Intention of real entrepreneurs, the effect of these concepts on entrepreneurial intent and factors (personel and cognitive factors) more effective in the process of establisment of entrepreneurial intent were identified. In addition, examination of the effects of emotional intelligence and entrepreneurial self-efficacy on attitudes towards entrepreneurship helped to understand cognitive factors, as well as the effect of these concepts on cognitive factors. The sample consisted ofis 344 entrepreneurs from the start-up entrepreneurs within the technoparks and entrepreneurship platforms selected among the technoparks in İstanbul. At the end of this study where quantitative research method and structural equation model were used, it has been found that entrepreneurial self-efficacy positively affects attitude towards entrepreneurship and attitude towards entrepreneurship, has a positive effect on the intention of entrepreneurship. Other findings are between emotional intelligence and attitude towards entrepreneurship; there is no significant relationship between risk-taking propensity and entrepreneurship intent.