Dirençli ailevi akdeniz ateşi olgularının tedavisinde IL-1 antagonistlerinin etkinliği
The effectiveness of IL-1 antagonists in the treatment of persistent familial mediterranean fever cases
  1. Tez No: 640195
  2. Yazar: HATİCE KÜBRA ÖZSOY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OĞUZ SÖYLEMEZOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Romatoloji, Rheumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Dirençli AAA, IL-1 antagonist tedavisi, FMF50, Hastalık Ağırlık Skoru, Resistant FMF, IL-1 antagonist therapy, FMF50, Disease Severity Score
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çocuk İmmünolojisi ve Allerji Hastalıkları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Ailevi Akdeniz Ateşi tekrarlayan ateşli ataklar ve karın, göğüs veya eklem ağrısıyla seyreden serozal inflamasyonla tanımlanır. Hastalığın ana tedavisi kolşisindir. Tedavinin amacı akut atakları ve amiloidozu önlemek, kronik inflamasyonu azaltmak ve kabul edilebilir bir yaşam kalitesi sağlamaktır. AAA patogenezine ilişkin yapılan son çalışmalar, kolşisin dirençli ya da kolşisin intoleranslı hastalarda, IL-1 tedavilerinin önemini ortaya koymaktadır. Yaptığımız çalışmada IL-1 antagonistlerinden Anakinra ve Kanakinumab tedavileri kolşisine yanıt vermeyen 27 hastada kullanılmıştır. İnterlökin-1 antagonist tedavisinde hastaların 20'si Anakinra (hastaların 6'sının tedavisi Kanakinumab ile değiştirilmiştir), 23'ü ise Kanakinumab kullanmaktadır. 17 hastaya ilk IL-1 antagonisti olarak Kanakinumab başlanmıştır. Hastaların IL-1 antagonist tedavisine yanıtlarını değerlendirirken FMF50 skoru ve Hastalık Ağırlık skorundan faydalanılmıştır. Tedavinin 6. ve 12. ayında Anakinra ve Kanakinumab ilaçları ayrı ayrı değerlendirilmiştir. Ayrıca hastaların tedavi başlangıcı, 1. ay, 3. ay, 6. y ve 12. aylarında beyaz küre, CRP, sedimentasyon, fibrinojen ve idrarda proteinüri değerleri kaydedilmiştir. Çalışmaya alınan hastalarımızın hepsinde akut faz değerlerinde düşüş gözlenmiş, akut faz negatifliği sağlanmıştır. Amiloidozu olan 4 hasta başlangıçta Anakinra tedavisi almışlardır. Anakinra tedavisiyle 1 hastada proteinüri miktarı azalmış, diğer hastaların tedavisi Kanakinumab ile değiştirilmiştir. Kanakinumab tedavisiyle 3 hastanın hepsinde proteinüri miktarlarında ciddi düşüşler gözlenmiştir. Çalışmamızdaki tedavi yanıtlarını FMF50 skoru ve Hastalık Ağırlık Skorlaması kullanarak değerlendirdiğimizde IL-1 antagonisti kullanan tüm hastalarda tedaviye cevap alınmıştır. IL-1 antagonisti kullanımıyla tedavi öncesi atak sayısı, atak süresi, hasta ve hekim VAS skorlarında belirgin azalma gözlenmiştir. Kanakinumab tedavisi sırasında yılda geçirilen atak sayısı Anakinra'ya göre daha az bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Familial Mediterranean Fever is characterized by recurrent febrile attacks and serosal inflammation with abdominal, chest or joint pain. The main treatment for the disease is colchicine. The aim of treatment is to prevent acute attacks and amyloidosis, reduce chronic inflammation and provide an acceptable quality of life. Recent studies on the pathogenesis of FMF show the importance of IL-1 therapies in patients with colchicine-resistant or colchicine intolerance. In our study, IL-1 antagonists Anakinra and Kanakinumab treatments were used in 27 patients who did not respond to colchicine. In the interleukin-1 antagonist treatment, 20 of the patients use Anakinra (treatment of 6 patients was changed with Kanakinumab) and 23 of them use Kanakinumab. Kanakinumab was started in 17 patients as the first IL-1 antagonist. FMF50 score and Disease Severity score were used to evaluate the patients response to IL-1 antagonist therapy. Anakinra and Kanakinumab drugs were evaluated separately in the 6th, 12th months of treatment. In addition, white blood cell, CRP, sedimentation, fibrinogen and urinary proteinuria values were recorded at the beginning of the treatment, 1 month, 3 months, 6 years and 12 months. A decrease in acute phase values was observed in all of our patients included in the study, and acute phase negativity was achieved. Four patients with amyloidosis initially received Anakinra therapy. With Anakinra treatment, the amount of proteinuria decreased in 1 patient, the treatment of other patients was changed to Kanakinumab. Serious decreases in the amount of proteinuria were observed in all 3 patients with kanakinumab treatment. When we evaluated the treatment responses in our study using the FMF50 score and the Disease Severity Score, all patients using IL-1 antagonists responded to the treatment. With the use of IL-1 antagonist, a significant decrease was observed in the number of attacks before treatment, duration of attacks, and patient and physician VAS scores. The number of attacks per year during Kanakinumab treatment was found to be less than Anakinra.