Yeni bir hibrit manyetik grafen oksit ile çeşitli gıda örneklerindeki vanadyum(V)in zeta potansiyel tekniği ile tayini
The determination of a new hybrid magnetic graphen oxideand vanadium (V) in various food samples with zetapotential technique
  1. Tez No: 640350
  2. Yazar: SİBEL ÖZSOY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞERİFE SAÇMACI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Manyetik grafen oksit, merkaptosüksinik asit, nanokompozit, vanadyum, zeta potansiyeli, çay örnekleri, Magnetic graphene oxide, mercaptosuccinic acid, nanocomposites, vanadium, zeta potential, tea samples
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Ağır metaller uzun yıllardır doğal döngüler dışında, hızla çevreye yayılmaya devam etmektedir. Endüstriyel faaliyetler ve çeşitli atıklar sebebiyle açığa çıkmakta ve beraberinde birikmeye başlayan ağır metaller; çevre örneklerinde ciddi kontaminasyonlara neden olurken, canlı metabolizmasında ise ağır toksisiteye ve karsinojenik etkilere sebebiyet vermekte, ayrıca besin zinciri yoluyla taşınarak da canlı yaşamını tehlikeye atmaktadır. Literatürde çeşitli gerçek örneklerdeki ağır metallerin tayini için bir çok farklı teknik kullanılmakta olup bu teknikler şunlardır: ICP-MS (İndüktif eşlemeli plazma kütle spektrometresi), AES (alevli emisyon spektrometresi), FAAS (alevli atomik absorpsiyon spektrometresi), DC Polarografi, GF-AAS (grafit fırınlı atomik absorpsiyon spektrometresi), MS (kütle spektrometresi), gibi cihaz teknikleridir ve bu teknikler ile çok çeşitli çalışmalar yapılmış olmasına rağmen, yapılan ağır metal tayinleri zaman almakla birlikte fazla maliyetlere yol açmaktadır. Tez kapsamında; merkaptosüksinik asitle fonksiyonel hale getirilmiş manyetik grafen oksit ile yeni bir nanokompozit sentezlenerek, SEM, EDX, FTIR ve Raman ile gerekli karekterizasyonu yapıldı. Fonksiyonelleştirilmiş nanokompozit ile çeşitli çay örneklerindeki vanadyum (V) miktarı tayini için zeta potansiyel tekniği dediğimiz tanecik boyutu ve yük dağılımları analizleri ölçüm tekniği kullanılarak yeni bir yöntem geliştirildi. Geliştirilen yöntemin optimizasyonu için; ortam pH etkisi, sıcaklık, matris etkisi, nanokompozit miktarındaki değişim, yüzey aktif madde etkisi, gözlenebilme sınırı, tayin sınırı, standart sapma, bağıl standart sapma, vb. parametreler doğrultusunda kalibrasyon eğrisi oluşturuldu. Geliştirilen yöntemin doğruluğu INCT-TL-1 standart referans madde ve analit ilavesi ile test edilmiştir. Geliştirilen yöntem; çay örneklerindeki vanadyum(V) tayini için ilk olması, çevre dostu olması ve aynı zamanda çok düşük maliyetlerle, daha kısa sürede sonuçlar alınabilmesi konusunda büyük bir önem arz etmektedir.
Özet (Çeviri)
Heavy metals; for many years, apart from natural cycles, it continues to spread rapidly to the environment. Industrial metals and various wastes are emerging and heavy metals are trying to accumulate; in the soil and food can cause serious contamination, while in live metabolism can cause severe toxicity and carcinogenic effects. In the literature, many different techniques are used for the determination of heavy metals in various real samples, these techniques are: ICP-MS (Inductive-matched plasma mass spectrometry), AES (Flammable emission spectrometry), DC Polarography, GF-AAS (graphite-furnace atomic absorption spectrometry), ASS (mass spectrometry), FAAS (flaming atomic absorption spectrometry), such as device techniques, and a wide variety of studies have been done with these techniques, although the heavy metal determination is time-consuming leads to over costs. In the thesis; a new nanocomposite was synthesized with magnetic graphene oxide functionalized with mercaptosuccinic acid. It was characterized by SEM, EDX, FTIR and Raman A new method has been developed for the determination of vanadium (V) in various tea samples with functionalized nanocomposite using the particle size and charge distribution analysis measurement technique, which we call the zeta potential technique. For the optimization of the developed method, pH effect, temperature, matrix effect, change in the amount of nanocomposite, surface active agent effect, observability limit, determination limit, standard deviation, relative standard deviation, etc. calibration curve was created according to the parameters. The accuracy of the developed method was tested with the addition of INCT-TL-1 standard reference material and analyte. The method developed; Being the first for the determination of vanadium (V) in tea samples, it is of great importance that it is environmentally friendly and at the same time obtaining results in a shorter time with very low costs.