Diyanet İşleri Başkanlığı hizmet içi eğitim kurslarında kıraat eğitimi (İstanbul Haseki Dini Yüksek İhtisas Merkezi örneği)
Presidency of Religious Affairs recitation training in service training courses (Example of Istanbul Haseki Religious High Specialization Center)
- Tez No: 640427
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET GÖKDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Haseki, Qiraah, Quranic Education, Aşere, Takrîb
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Bilimler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 171
Özet
İstanbul-Pendik Haseki Dini Yüksek İhtisas Merkezi kıraat bölümü, Türkiye'de kıraat ilminin yeniden hayat bulduğu bir mekân olmuştur. Kıraat ilmine bu kadar hizmet etmiş ve ikiyüzden fazla mezun vermiş olan mezkûr eğitim merkezi ile programının ele alındığı bu çalışma üç ana bölümden oluşmaktadır: Birinci bölümde, Kur'ân-ı Kerîm'in nâzil olmaya başladığı günden Cumhuriyet dönemine kadarki kıraat ilminin tarihi süreci; Hz. Peygamber (s.a.v), sahâbe ve tâbiîn dönemleriyle tâbiîn sonrası dönem, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemi kıraat eğitimi olmak üzere altı başlık altında incelenmiştir. İkinci bölümde Haseki Dînî Yüksek İhtisas Merkezi'ndeki kıraat eğitimi ve programı incelenmiştir. Buna göre dersler, 1976'dan 2000 yılına kadar, hoca talebe ilişkisi içerisinde yürütülmüştür. 2000 senesinde Talip AKBAL hoca tarafından hazırlanan programla 2014 yılına kadar eğitim devam etmiş, 2014'ten sonra ise hali hazırdaki kıraat programı uygulamaya konulmuştur. Üçüncü bölümde ise kıraat bölümünden mezun olan kursiyerlerle eğitime devam edenler üzerinde, uzman kişilerle beraber, yarı yapılandırılmış görüşme formu hazırlanmış ve mezkûr formdaki sorular araştırma grubuna yöneltilmiştir. Katılımcıların vermiş oldukları cevaplar için frekans ve yüzdelik değerlerinin yer aldığı tablolar hazırlanmış ve bu veriler grafiklere yansıtılmıştır. Nihayetinde elde edilen bu verilere göre açıklamalar yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
The Istanbul Pendik Haseki Religious High Specialization Center Recruitment Department has become a place where the science of Qur'an comes to life again in our country. This study, which has served so much in the science of Qur'an and has more than two hundred graduates, and this study, which deals with its program, consists of three main sections: In the first chapter, the historical process of the Qur'anic science from the day the Qur'an began to emerge until the Republican Period. The Prophet (pbuh) period, the Companion period, the Tabiîn period, the post-Tabiîn period, the Ottoman period and the Republican era were studied under six headings. In the second part, the recruitment training and program in Haseki Religious High Specialization Center will be examined. From 1976 to 2000, lessons were conducted in relation to the teacher demand. With the program prepared by Talip AKBAL in 2000, the training continued until 2014, and after 2014, the current recurring program was put into practice. In the third part, a semi-structured interview form was prepared together with the trainees who graduated from the Qur'an department and the trainees who continue their education, and were directed to the trainees who are our research group. Tables with frequency and percentage values were prepared for the responses of the participants and these data were reflected in the graphics. Explanations were made according to these data.