Bilim ve sanat merkezlerinde öğrencilere sunulan eğitim etkinliklerinin yönetimine ilişkin paydaş görüşleri
Opinions of stakeholders on educational activities offered to students at centers of science and art
- Tez No: 640457
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YUSUF ALPAYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Bilim Sanat Merkezi, Özel Yetenekliler, Özel Eğitim, Eğitim Yönetimi, Etkinlik Yönetimi, Center of Science and Art, Gifted Individuals, Gifted Education, Educational Administration, Activity Management
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 176
Özet
Dünyada bilim ve teknoloji gün geçtikçe ilerlemekte ve her geçen günde de yenilikleri hayatımıza getirmektedir. Eğitim kurumları da bireylere çağın getirmiş olduğu yeniliklere ayak uydurması adına eğitim programlarında yeni yöntem ve uygulamalara yer vermek durumunda kalmıştır. 21. yüzyıl becerileri olarak adlandırılan disiplinler arası düşünme, bilgi temelli problemleri çözme, eleştirel gözle bakma, liderlik özelliği barındırma, girişimcilik, proje tabanlı çalışabilme öğrencilerde oluşturulmak istenen davranışlar arasındadır. Özel yetenekli bireylerin de 21. yy. becerilerini kazanmanın yanında akranlarına göre sahip oldukları farklı özelliklerini de kullanarak mevcut durumlarını; örgün eğitimlerinden arta kalan zamanlarda eğitim aldıkları Bilim ve Sanat Merkezlerinde (BİLSEM) geliştirmeleri beklenmektedir. Bireylerin var olan özelliklerini ön plana çıkararak daha da ileri düzeylere taşımak amacında olan BİLSEMler'de öğrencilere sunulan eğitim etkinliklerinin normal okullarda uygulanan etkinliklerden farklı, üst düzey düşünmeyi, problem çözmeyi ve disiplinler arası düşünebilmeyi gerektiren etkinlikler olarak düzenlenmesi gerekmektedir. Araştırmanın amacı, BİLSEMler'de sunulan eğitim etkinliklerinin yönetim şekillerinin, örgün eğitimden hangi yönleriyle farklılıklarının bulunduğunun tespit edilerek uygulama esnasında karşılaşılan problemlerin paydaş görüşleri alınarak incelenmesidir. Araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden fenomenoloji deseni kullanılmıştır. Araştırmada katılımcılardan veli öğrenci ve öğretmenlere 6; yöneticilere ise 9 açık uçlu sorudan oluşan yapılandırılmış görüşme formu hazırlanmıştır. Araştırmayı derinlemesine incelemek için amaçlı örnekleme yöntemi kullanılmış; maksimum çeşitlilik olması adına her kurumdan iki öğrenci, iki veli, iki öğretmen ve birer yönetici olmak üzere toplam 21 kişi dahil edilmiştir. Araştırmada elde edilen bulguların çözümlenmesinde nitel veri analizlerinden içerik analizi ve betimsel analiz yöntemleri kullanılmıştır. Elde edilen bulgular araştırma soruları doğrultusunda bir bütün halinde ele alınmıştır. Araştırma sonucunda, bakanlık tarafından hazırlanan çerçeve planlardaki etkinliklerin kurumlarda uygulandığı görülmüştür. Esnek yapıda olan çerçeve planların, öğrencilere bilim ve sanat alanlarında farklı bakış açıları kazandırması, öğrencilerin var olan becerilerini üst basamaklara taşıması beklenilmektedir. Çerçeve planların zenginleştirilip, farklılaştırılması noktasında da kurum yönetici ve öğretmenlerine büyük bir sorumluluk düştüğü görülmüştür. Kurum yöneticilerinin düzenlenecek olan etkinliklerin kalitesini ve çeşitliliğini arttırmak adına vakıflar, belediyeler, üniversiteler ve sivil toplum kuruluşları ile bağlantı kurdukları da elde edilen bulgular arasındadır. Yönetim süreçlerinin doğru şekilde uygulanmaması, kurumlarda sorunlara neden olduğu ve eğitim etkinliklerini olumsuz şekilde etkilediği görülmüştür. Araştırma sonucunda elde edilen bulgular doğrultusunda BİLSEMler'de sunulan eğitim etkinliklerinin yönetiminde geliştirilmesi gereken noktalar tespit edilerek, önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Science and technology continue to advance all around the world and introduce innovations to our lives. It has accordingly become necessary also for educational institutions to launch new methodologies and applications aimed at making sure that individuals stay up to date with current innovations. Aptly named as the skills of 21st century, interdisciplinary thought, information-based problem solving, critical thinking, leadership, entrepreneurship and project-based work are among the behaviors that students are expected to acquire. Likewise, in addition to acquiring the skills of 21st century, gifted individuals are expected to build up on the skills that allow them to stand out from their peers, and to utilize their spare time outside formal education to improve their current conditions at centers of science and art (CSA's). Aspiring to emphasize on and further advance individuals' existing qualities, CSA's are required to organize activities that differ from those offered at regular schools and involve skills such as analytical thinking, problem solving and interdisciplinary thought. Activities to be carried out at institutions are enriched within the context of the framework drawn out by the ministry and delivered through the mediation of experts specialized in their respective fields. Centers establish annual working schedules in line with the framework plan and enable students to improve themselves by presenting them different perspectives of science and art. The purpose of the research is to identify the aspects of the management patterns of the training activities presented in the CSA that differ from the formal training, and to examine the problems encountered during the exercise with stakeholder views. The study uses a phenomology pattern from qualitative research methods. The study produced a structured discussion form of 6 open-ended questions for the participants, 6 for students and teachers, and 9 for the managers a sampling method was used to probe the research, with a total of 21 people from each institution, including two students, two parents, two teachers and one manager, for maximum diversity. The research used content analysis and the descriptive analysis methods from qualitative data analysis to solve the findings. The findings obtained are handled as a whole in line with the research questions. The research found that activities in framework plans prepared by the ministry were implemented in institutions. The flexible framework plans are expected to give students different perspectives in science and art, and to take their existing skills to the next level. The framework has been seen as a major responsibility for the institution's managers and teachers to enrich and differentiate the plans. Foundations are also found to have established connections with municipalities, universities and non-governmental organizations to improve the quality and diversity of activities to be organized by institution managers. Failure to properly implement management processes has been seen to cause issues in institutions and to have negative impacts on training activities. Based on the findings from the research, development points were identified and recommendations were made in the management of the training activities presented in the CSA.