Üniversite öğrencilerinin sosyal medyabağımlılığı ile değerler arasındaki ilişki
Relati̇onshi̇p between social media and values inuniversity students
- Tez No: 640522
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM TAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Sosyal medya bağımlılığı, değerler, Social media addiction, values
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu araştırmanın ulaşmak istediği temel amaç üniversite öğrencilerinin sosyal medya bağımlılığı düzeyi ile değerler arasındaki ilişkiyi incelemektir. Ayrıca bu kavramların bazı demografik özelliklere göre farklılaşıp farklılaşmadığının araştırılması da bu çalışmanın amaçlarındadır. Araştırmanın evrenini Türkiye'de okuyan üniversite öğrencileri oluşturmaktadır. Örneklemi ise rastgele seçilen, devlet ve özel üniversitelerde öğrenim gören çeşitli bölümlerdeki 401 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak, Sosyal Medya Bağımlılığı Ölçeği (SMBÖ-YF) (Şahin ve Yağcı, 2017), Değerler Ölçeği (DÖ-YF) (Dilmaç vd. 2014) ve araştırmacı tarafından düzenlenen kişisel bilgi formu kullanılmıştır. Araştırmanın analizinde demografik değişkenlerin (cinsiyet, yaş, sınıf düzeyi, anne eğitim durumu ve baba eğitim durumu) dağılımı için frekans, ölçek ve alt boyut toplam puanları için betimleyici istatistikler; ölçek, alt boyut ve açık uçlu sorular arasındaki ilişki için Pearson korelasyon analizi, bağımsız gruplarının puan ortalamalarının demografik verilere göre farklılık gösterip göstermediğini ortaya koymak amacıyla t-Testi ve Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA) kullanılmıştır. Gruplar arasında farklılıkların analizinde post-hoc testi olarak LSD testi tercih edilmiştir. Araştırma sonucunda üniversite öğrencilerinin Sosyal Medya Bağımlılığı ile cinsiyet, yaş, sınıf düzeyi, anne- baba eğitim düzeyi açısından anlamlı bir farklılık görülmemiştir. Sosyal Medya Bağımlığı ile Değerler ölçeği Toplumsal değerler ve Materyalist değerler alt boyutları puanları arasında negatif yönlü anlamlı düzeyde bir ilişki olduğu görülmüştür. iv Sosyal Medya Bağımlığı ve Değerler Ölçeği Romantik, İnsan onuru ve Fütüvvet alt boyutları puanları ile yaş arasında pozitif yönlü anlamlı ilişki bulunmuştur. Cinsiyete göre yapılan istatiksel analizde kadın katılımcıların Toplumsal ve Manevi değerler alt boyutları puanları erkeklerden daha yüksek, Romantik değerler alt boyutunda ise erkek katılımcıların kadınlardan daha yüksek puan aldığı belirlenmiştir. Değerler Ölçeği Romantik Değerler alt boyutu puanlarının sınıf düzeyine göre istatistiksel açıdan anlamlı düzeyde farklılaştığı, 3. Sınıf öğrencisi olan katılımcıların Değerler Ölçeği Romantik Değerler alt boyutu puanlarının, 1. Sınıf öğrencisi olan katılımcılardan daha yüksek olduğu görülmüştür. Sosyal Medya Bağımlılığı Ölçeği ve Değerler Ölçeği alt boyutlarından Toplumsal Değerler, Kariyer Değerleri, Entelektüel Değerler, Manevi Değerler, Materyalist Değerler, Özgürlük Değerleri, Romantik Değerler, Fütüvvet Değerleri ve İnsan Onuru puanlarının anne ya da baba eğitim düzeyine göre anlamlı farklılık göstermediği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The main aim of this research is to examine the relationship between the level of social media addiction of university students and values. It is also the aim of this study to investigate whether these concepts differ according to some demographic features. The universe of the study consisted of college students studying in Turkey. The sample consists of 401 students from various departments studying randomly and studying at public and private universities. In the research, Social Media Addiction Scale (SMBÖ-YF) (Şahin & Yağcı, 2017), Values Scale (DÖ-YF) (Dilmaç et al., 2014) and personal information form organized by the researcher were used as data collection tools. Descriptive statistics for frequency, scale and subscale total scores for the distribution of demographic variables (gender, age, grade level, mother education level and father education level) in the analysis of the research; For the relationship between scale, sub-dimension and openended questions, Pearson correlation analysis, t-Test and One-Way Variance Analysis (ANOVA) were used to reveal whether the mean scores of independent groups differ according to demographic data. LSD test was preferred as the post-hoc test in the analysis of the differences between the groups. As a result of the research, there was no significant difference between university students' Social Media Addiction and gender, age, class level, and parental education level. It was observed that there was a significant negative relationship between Social Media Addiction and the Values Scale Social Values and Materialist Values subdimensions. vi Social Media Addiction and Values Scale A positive, significant relationship was found between the scores of romantic, human dignity, and Futuvva, and age. In the statistical analysis made according to gender, it was determined that female participants' social and spiritual values subscale scores were higher than males, whereas in the Romantic values sub-dimension, male participants scored higher than females. It was observed that the scores of the Values Scale Romantic Values sub-dimension differed statistically significantly according to the grade level, and the Values Scale Romantic Values sub-dimension scores of the 3rd grade students were higher than the participants of the 1st grade students. It has been determined that Social Values, Career Values, Intellectual Values, Spiritual Values, Materialistic Values, Freedom Values, Romantic Values, Futuristic Values and Human Dignity scores do not differ significantly according to the education level of the mother or father.