Spor yapan ve yapmayan üniversite öğrencilerinde internet bağımlılığı ve nomofobi düzeylerinin incelenmesi
Investigation of internet addiction and nomophobia levels in university students doing sports and non-exercising
  1. Tez No: 634368
  2. Yazar: SEZER TAŞTAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZEYNEP SENEM SÖYLEYİCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Spor, Üniversite, İnternet Bağımlılığı, Nomofobi, Sport, University, Internet Addiction, Nomophobia
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Spor Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Spor Yapan ve Yapmayan Üniversite Öğrencilerinde İnternet Bağımlılığı ve Nomofobi Düzeylerinin İncelenmesi Bu çalışmada; spor yapan ve yapmayan üniversite öğrencilerinde internet bağımlılığı ve nomofobi düzeylerine göre incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmaya Süleyman Demirel Üniversitesi'nde öğrenim gören toplam 486 gönüllü olarak katılmıştır. Araştırmada Young (1998) tarafından geliştirilen Bayraktar (2001) tarafından Türkçeye uyarlama çalışması yapılan“İnternet Bağımlılık Ölçeği”ve Yıldırım ve Correia (2015) tarafından geliştirilen, Yıldırım, Şumuer, Adnan ve Yıldırım (2015) tarafından Türkçeye uyarlanan, Erdem ve arkadaşları (2017) tarafından 5'li likert tipine güncellenen Nomofobi Ölçeği (NM-Q) kullanılmıştır. Veriler SPSS 22 paket programında analiz edilmiştir. Elde edilen verilerin frekans ve yüzde değerleri hesaplanmıştır. İkili karşılaştırmalar için; Mann-Whitney U testi, üç ve daha fazla karşılaştırmalar için ise Kruskal Wallis testleri kullanılmıştır. Karşılaştırmaların sonucunda ortaya çıkan farklılıkların sebebi post-hoc testi yapılarak açıklanmıştır. Değişkenler arası ilişkiyi incelemek için korelasyon testi uygulanmıştır. Yapılan analizler sonucunda üniversite öğrencilerinin internet bağımlılığı ile nomofobi düzeyleri arasındaki ilişki incelendiğinde, gruplar arasında anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir. Üniversite öğrencilerinin cinsiyet, fakülte, sınıf, aylık harcama miktarı, alkol kullanım durumu, spor yapma durumu, spor türü, günlük ortalama uyku süresi, internet kullanım araç türü, internet kullanımını kontrol edici/kısıtlayıcı faktör durumu, akıllı telefon kullanım süresi ve akıllı telefon kullanım amacına göre internet bağımlılık düzeylerinde istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmıştır (p0.05). Üniversite öğrencilerinin cinsiyet, yaş, fakülte, sınıf, sigara ve alkol kullanma durumu, spor yapma durumu, spor türü ve akıllı telefon kullanma amacına göre nomofobi düzeylerinde istatistiksel olarak anlamlı farklılık tespit edilmiştir (p0.05). Çağımızın büyük sorunu olan bu teknolojik bağımlılıklar gençlerin zamanını esir almaktadır. Üniversite öğrencilerine internet ve akıllı telefon kullanımına yönelik seminerlere katılmaları önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Investigation of Internet Addiction and Nomophobia Levels in University Students Doing Sports and Non-Exercising In this study; It is aimed to examine university students who do sports and do not do sports according to internet addiction and nomophobia levels. A total of 486 volunteers studying at Süleyman Demirel University participated in the study. Erdem et al. (2017), which was developed by Bayraktar (2001) developed by Young (1998) and adapted to Turkish by the Internet Addiction Scale and Yıldırım and Correia (2015), and adapted to Turkish by Yıldırım, Şumuer, Adnan and Yıldırım (2015). Nomophobia Scale (NM-Q) updated to 5-point Likert type was used. The data were analyzed in SPSS 22 package program. Frequency and percentage values of the obtained data were calculated. For binary comparisons; Mann-Whitney U test and Kruskal Wallis tests were used for three or more comparisons. The reason for the differences that emerged as a result of the comparisons was explained by post-hoc test. Correlation test was applied to examine the relationship between variables. As a result of the analysis, when the relationship between university students' internet addiction and nomophobia levels was examined, a significant relationship was determined between the groups. University students' gender, faculty, class, monthly spending amount, alcohol use status, doing sports, sports type, daily average sleep time, internet usage vehicle type, internet usage controlling/restrictive factor status, smartphone usage time and smartphone usage According to the purpose, there was a statistically significant difference in internet addiction levels (p0.05). There was a statistically significant difference in nomophobia levels according to gender, age, faculty, class, cigarette and alcohol use status, doing sports, type of sport and smart phone purpose of university students (p0.05). These technological addictions, which are a big problem of our time, take the time of the youth captive. University students are recommended to attend seminars on internet and smartphone use.