Algoritmik düşünme öğretimi sürecinde web 2.0 araçlarının kullanımı
Use of web 2.0 tools in algorithmic thinking teaching process
  1. Tez No: 640619
  2. Yazar: KÜBRA DÜRDANE ÇOPUR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ÇELEBİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Algoritmik Düşünme Becerisi, Algoritma Öğretimi, Web 2.0 Araçları, Web 2.0 Araç Kullanımı, Algorithmic Thinking Skill, Algorithm Teaching, Web 2.0 Tools, Web 2.0 Tool Usage
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Sürekli ve hızla gelişen teknolojinin etkisinde kalan eğitim sistemi son yıllarda programlama öğretimine ve eğitimde teknoloji aracı kullanımına önem vermektedir. Programlamanın temelini oluşturan algoritma kavramı öğretim programlarında, algoritmik düşünme becerisi ise 21.yy. öğrencilerinin sahip olması gereken beceriler arasında yerini almıştır. Her seviye kullanıcıya uygun zengin içerik, erişim ve kullanım kolaylığı sunan Web 2.0 araçları eğitimde teknoloji kullanımının en yaygın örneklerini oluşturmaktadır. Araştırmada Web 2.0 araçları kullanımının algoritmik düşünme öğretimi sürecine etkisini incelemek amaçlanmıştır. Nicel araştırma yöntemlerinden ön test son test gruplu yarı deneysel desen, araştırma modeli olarak kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu 2019-2020 Eğitim Öğretim yılında Niğde ilinde öğrenim gören 5.sınıf öğrencileri oluşturmaktadır. Yansız atama ile belirlenen deney grubunda 16, kontrol grubunda 19 olmak üzere toplam 35 öğrenci bulunmaktadır. Bilişim Teknolojileri ve Yazılım dersindeki algoritmik düşünme becerisi ve algoritma öğretimini içeren kazanımlar, deney grubu ile Web 2.0 araçları (Edmodo, LearningApps.org, Kahoot) kullanılarak kontrol grubu ile bilgisayarsız etkinlikler kullanılarak işlenmiştir. Araştırma süresi sekiz haftadan (16 ders saati) oluşmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından geliştirilen“Algoritmik Düşünme Beceri Testi”kullanılmıştır. Çalışma gruplarına veri toplama aracı uygulama süreci başında ön test, sonunda son test olarak uygulanmıştır. Araştırma verileri SPSS paket programı ile analiz edilmiştir. Araştırmanın alt problemleri doğrultusunda grup içi ve gruplar arası puanların karşılaştırılmasında Mann Whitney U, Kruskal-Wallis H ve Wilcoxon İşaretli Sıralar testi kullanılmıştır. Yapılan analizler sonucunda algoritmik düşünme beceri testi son test puanlarının deney grubu lehine yüksek düzeyde anlamlı olarak farklılaştığı sonucuna ulaşılmıştır. Öğretim sürecinde Web 2.0 araçları (Edmodo, LearningApps.org, Kahoot) kullanımının bilgisayarsız etkinliklere göre algoritma öğretiminde daha etkili olduğu, algoritmik düşünme beceri düzeyini yükselttiği tespit edilmiştir. Çalışma grubunu oluşturan 5.sınıf öğrencilerinin algoritmik düşünme beceri düzeylerinin teknolojik araca sahip olma durumu lehine anlamlı olarak farklılaştığı tespit edilmiştir. Algoritmik düşünme beceri düzeyleri ile gün içerisinde teknoloji, internet kullanım amacı ve kullanım süreleri arasında anlamlı farklılık bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
The education system, which is influenced by the technology that develops continuously and rapidly, attaches importance to programming teaching and the use of technology tools in education in recent years. While the concept of algorithm, which forms the basis of programming, takes place in the curriculum, algorithmic thinking skills has taken its place among the skills that 21st century students should have. Web 2.0 tools, which provide rich content, access and ease of use suitable for all levels of users, are the most common examples of technology use in education. In the research, it was aimed to examine the effect of using Web 2.0 tools on algorithmic thinking teaching process. One of the quantitative research methods, the quasi-experimental design with pre-test and post-test group was used as a research model. The study group of the study consists of 5th grade students studying in Niğde province in 2019-2020 academic year. There are a total of 35 students, 16 of whom are in the experimental group and 19 in the control group, which are determined by an independent appointment. The acqusitions that include algorithmic thinking skills and algorithm teaching in the Information Technologies and Software course were treated using Web 2.0 tools (Edmodo, LearningApps.org, Kahoot) in the experimental group, while using computerless activities in the control group. The research period consists of eight weeks (16 class hours). In the research,“Algorithmic Thinking Skill Test”developed by the researcher was used as a data collection tool. The data collection tool was applied as a pre-test at the beginning of the application process and a post-test at the end of the application. Study data were analyzed with SPSS packaged software. In line with the sub-problems of the research, Mann Whitney U, Kruskal-Wallis H and Wilcoxon Signed Ranks test were used to compare the scores in the group and between the groups. As a result of the analysis, it was concluded that the posttest scores of the algorithmic thinking skill test differed significantly in favor of the experimental group. It has been determined that the use of Web 2.0 tools (Edmodo, LearningApps.org, Kahoot) in the teaching process is more effective in the teaching of algorithms and raises the level of algorithmic thinking compared to computerless activities. It has been determined that the algorithmic thinking skill levels of the 5th grade students who compose the study group differ meaningfully in favor of having a technological tool. No significant difference was found between algorithmic thinking skills levels and technology, internet usage purpose and usage times during the day. No significant difference was found between the algorithmic thinking levels and the purpose of using technology (internet) and the duration of technology use during the day.