Otizm spektrum bozukluğu olan çocukların aldıkları eğitim modelinin annelerinin sürekli umut ve aile yılmazlık düzeylerine etkisi
The special education model received by children diagnosed with autism spectrum disorder effects on their mothers' continuous hope and family resilience levels
  1. Tez No: 640660
  2. Yazar: BUSE ALTIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OYA ÖZKARDAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Otizm Spektrum Bozukluğu, Sürekli Umut, Aile yılmazlığı, Engelli Bireyler, Autism spectrum disorder, dispositional hope, family resilience, individuals with disabilities
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Danışmanlığı ve Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Aile Danışmanlığı ve Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Araştırmada Otizm Spektrum Bozukluğu tanısı almış çocuklarının aldığı özel eğitim modelinin, annelerinin sürekli umut ve aile yılmazlık düzeyleri üzerinde anlamlı bir farklılık oluşturup oluşturmadığının incelenmesi amaçlanmıştır. Bu bağlamda Tohum Otizm Vakfı'nda ev temelli yoğun UDA (Uygulamalı Davranış Analizi) ve seanslı UDA eğitimi alan çocukların anneleri ile İstanbul ilinde bulunan rastgele belirlenen, çocukları bireysel eğitim modelleriyle özel eğitim alan Otizm Spektrum Bozukluğu tanısı almış çocukların annelerinin katılımı ile araştırma gerçekleştirilmiştir. Verilerin toplanmasında Kişisel Bilgi Formu, Sürekli Umut Ölçeği ve Aile Yılmazlık Ölçeği kullanılmıştır. Araştırmada Bağımsız Örneklem T-Testi, ANOVA ve Pearson Korelasyon Analizi kullanılarak veriler analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda çocuğu ev temelli yoğun UDA (ABA) eğitimi alan annelerin, seanslı UDA (ABA) eğitimi ve diğer seanslı eğitim türlerinden birini alan annelere; çocuğu Seanslı UDA (ABA) eğitimi alan annelerin, çocuğu diğer seanslı eğitim türlerinden birini alan annelere kıyasla sürekli umut, alternatif yollar düşüncesi, eyleyici düşünce, aile yılmazlık, mücadelecilik, öz-yetkinlik, yaşama bağlılık ve kontrol puanlarının daha yüksek olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In the study, it was aimed to investigate whether the special education model received by children diagnosed with Autism Spectrum Disorder makes a significant difference on their mothers' continuous hope and family resilience levels. In this context, the research was carried out with the participation of mothers who received intensive and session education at Tohum Autism Foundation and mothers with children who were randomly identified in Istanbul province and whose children were diagnosed with Autism Spectrum Disorder who received special education with individual education models. Personal Information Form, Continuous Hope Scale and Family Resilience Scale were used to collect data. In the study, data were analyzed using Independent Sample T-Test, ANOVA and Pearson Correlation Analysis. As a result of the research, mothers whose children received Home Based Full Time ABA Training, who received one of the sessions of ABA Training and other types of training; Mothers who received ABA Training with a Child were found to have higher scores of continuous hope, alternative ways of thinking, acting thought, family resilience, struggle, self-efficacy, commitment to life and control compared to mothers who received a child with other sessions.