Toxoplasmosis'in serolojik tanısında iki farklı kiti ile Sabin-Feldman testlerinin karşılaştırılması
  1. Tez No: 6407
  2. Yazar: NİHAL DOĞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YURDANUR AKGÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Toxoplasmosis tanısı, ELISA, Sabin-Feldman, dü şük, ölü doğum
  7. Yıl: 1988
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Parazitoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
i ÖZET Bu çalışmada; Anadolu Üniversitesi, Tıp Fakültesi Hastanesi, Kadın Doğum Polikliniğine başvuran düşük, ölü doğum anamnezi veren 307 hastada Toxoplasmosis seropozitifliğini araştırmak > (tanıda kullanılan serolojik testlerin güvenilirliğini ve biribiriyle uyumunu karşılaştırmak amacı ile iki farklı Enzyme Immuno Assay kiti ( Ismunit EIA ve Labsystem EIA ) kul lanarak bunların biribiriyle ve Sabin-Feldman testi ile karşılaştırılması yapılmıştır. 307 hasta ve 63 kontrol grubuna uygulanan testlere göre has- ta grubunda, yukarıdaki test sırasıyla: % 47. 9, %69.0,%56.8, oranlarında, kontrol grubunda ise, %34.9, %58.3, %41.7, oranlarında seropozitiflik el de edilmiştir. Anti-toxo IgG antikorları açısından her üç test sonuçla rında da büyük bir uyumluluk gözlenirken, anti-toxo IgM antikorları açı sından testler arasında uyumluluk gözlenememiştir. Çalışmaya alınan hasta ve kontrol grupları, gerek anamnez, gerekse klinik özellikleriyle ele alındığında, test sonuçları içinde en güvenilir olanların kontrol antijen içeren ve özgül olmayan ireaks iyonların ekarte e- dilebüdiği Ismunit EIA *e ait olduğu sonucuna varılmıştır. Özellikle an ti-toxo IgM testlerinde Labsystem EIA ile özgül olmayan sonuçların yüksek liği dikkati çekmiştir. Toxoplasmosis tanısında kullanılan serolojik testler içinde EIA - in üstünlüğü görülmüş, ancak EIA ` in iyi seçimi, dikkatli çalışma, şüpheli değerlerin tekrarlanması konularında titizlik gösterilmesi kanısına varıl mıştır.
Özet (Çeviri)
i îr SONARI' In this study on 307 oases admitted to olinio in the obstrectic gynecology department of the Anadolu Universty with abortion, die birth, birth with anomally, to investigate and compare: to seropozytivity of Toxoplazmosis, security of serologic tests used in diagnostic, conformity of these serologic tests, two different Enzyme immuno assay kits ( Ismu- nit EIA and Labsystem EIA ) have been used. The comparation of these tests with Sabin Peldman tests have been reported. The results in the tests applied ( Ismunit, Labsystem, SF ) on 307 patients and on 63 cont rol groups were as follows* In patients the seropozitivity rate was, İ° 47»9ı İ» 69,0, $ 56.8 and in control groups the rate was, $34»9f İ° 53»3|