Üretici koşullarında pamukta (Gossypium hirsutum L.) yaprak döktürücü uygulamasının bazı morfolojik ve lif kalite özellikleri üzerine etkisi
The effect of grower defoliant application on cotton (Gossypium hirsutum L.) on some morphological and fiber quality properties
  1. Tez No: 640789
  2. Yazar: RIFKI KABAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ALİ KAYNAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Pamuk, defoliant, morfolojik ve lif kalite özellikleri, Cotton, defoliant, morphological and fiber quality properties
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bu çalışma, üretici defoliant uygulamalarının pamuğun bazı morfolojik ve kalite özelliklerine etkisini belirlemek amacıyla, Aydın ili Efeler, Koçarlı, Söke, Didim ve Germencik ilçelerinin mahallelerinde on üretici tarlasında, 2019 üretim yılında yapılmıştır. Çalışmada Gloria pamuk çeşidi materyal olarak kullanılmıştır. Deneme tesadüf parselleri deneme desenine göre yürütülmüştür. Çalışmada, defoliant uygulama öncesi toplam koza sayısı, açmış koza oranı ve toplam yaprak sayısı ile defoliant uygulama sonrası açmış koza sayısı ve açmış koza oranı, yeşil yaprak sayısı, bitki üzerinde kalan kuru yaprak sayısı, yaprak döküm oranı, çırçır randımanı, pamuk nem içeriği, lif uzunluğu, lif inceliği, lif olgunluğu, kısa lif içeriği, lif mukavemeti, lif elastikiyeti, lif parlaklık derecesi, lif sarılık derecesi ve lif çepel sayısı özellikleri incelenmiştir. Denemede defoliant uygulama sonrası açmış koza oranı, pamuk nem içeriği, lif uzunluğu ve kısa lif içeriği özellikleri yönünden üretici uygulamaları arasında istatiksel olarak önemli farklılık olmadığı tespit edilmiştir. Denemede defoliant uygulama öncesi toplam koza sayısı, defoliant uygulama öncesi ve sonrası açmış koza sayısı, defoliant uygulama öncesi yaprak sayısı, defoliant uygulama sonrası bitki üzerinde asılı kalan yeşil yaprak ve kuru yaprak sayısı, defoliant uygulama sonrası yaprak döküm oranı, çırçır randımanı, lif inceliği, lif olgunluğu, lif mukavemeti, lif elastikiyeti, lif parlaklık derecesi (Rd), lif sarılık derecesi (+b) ve lif çepel sayısı özellikleri yönünden üretici uygulamaları arasında istatistiksel olarak önemli farklılıklar olduğu tespit edilmiştir. Çalışmada, bazı üreticilerin defoliant uygulama işlemini gerektiği gibi yapmadığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was carried out in ten grower fields in Aydın, Efeler, Koçarlı, Söke, Didim and Germencik districts in 2019 production year in order to determine the effect of grower defoliant applications on some morphological and quality properties of cotton. In the study, Gloria cotton variety was used as material. Randomized parcels were conducted according to the trial pattern. In the study, the total number of boll, the number of opened boll and the total number of leaves before the defoliant application; the number of opened bolls after the defoliant application, the rate of opened boll after the defoliant application, the number of green leaves after the defoliant application and the number of dry leaves remaining on the plant, the leaf fall rate, the ginning out-turn, the cotton moisture rate, fiber length, fiber fineness, fiber maturity, short fiber content, fiber strength, fiber elasticity, fiber brightness degree (Rd), yellowness rate of fiber (+b) and trash content in fiber properties were investigated. In the experiment, it has been determined that there is no statistically significant difference between growers' applications in terms of boll ratio, cotton moisture rate, fiber length and short fiber content characteristics after defoliant application. Total number of bolls before defoliant application, number of opened bolls before and after defoliant application, number of leaves before defoliant application, number of green leaves and dry leaves remaining on the plant after defoliant application, leaf fall rate after defoliant application, ginning percentage, fiber fineness. It has been determined that there are statistically significant differences between the applications of the growers in terms of fiber maturity, fiber strength, fiber elasticity, fiber brightness degree, yellowness rate of fiber and trash count in fiber. In the study, it was found that some grower did not perform defoliant application as required.