Afghan women empowerment through labour force participation: An economic analysis
Afgan kadınların iş gücüne katılımıyla yükselişi: Bir ekonomik analiz
  1. Tez No: 640831
  2. Yazar: FARIDA SALEEM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERKAN ÖZATA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Afganistan, kadın, güçlenme, iş gücü, katılım, ekonomik kalkınma, ekonomik büyüme, Afghanistan, women, female, empowerment, labour force, participation, economic development, economic growth
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
Ekonomik büyümeyi etkileyen birçok faktör vardır. Ancak bu faktörler, sosyo-ekonomik sebeplerden ötürü, her ülke için eşit oranda mevcut değildir. Afganistan gibi uzun yıllar savaş ile mücadele eden ülkelerde ekonomik kalkınmanın ertelenmesi görülmektedir. Bu araştırma kadınların iş gücüne katılımı ile kadınların güçlendirilmesi (FLFP) ve Afganistan'daki ekonomik kalkınmayı araştırmaktadır. Kadınların iş gücüne katılımının güçlendirilmesi ülkenin GDP (Gayri Safi Milli Hasıla) ile ölçülmektedir. Bunu başarabilmek için birim kök sınamaları ve regresyon analizi kullanılmıştır. Bu araştırmada Kadınların güçlenmesi ile ekonomik büyüme arasındaki ilişki, kadınların işgücüne katılımı kanalıyla analiz edilmek istenmiştir. Araştırmada zaman serisi regresyon analizi 2002 ile 2018 yılları arasındaki veriler için tercih edilmiştir. Sonuçlara göre ekonomik kalkınma ile kadınların işgücüne katılımı değişkenleri arasında anlamlı ve negatif bir ilişki bulunmaktadır. Ancak, FLFP ile geriye kalan değişkenler birlikte ekonomik büyüme ile kadınların işgücü katılımı arasında U şeklinde bir ilişki olduğunu göstermektedir. Afganistan gibi ülkelerde ülkenin ve kendi refahları için kadınların toplumda daha etkin rol oynamaları teşvik edilmelidir.
Özet (Çeviri)
There are many factors which can lead to economic growth. However, these factors may not be equally available for all countries especially due to socio-economic issues. Countries such as Afghanistan, which has gone through decades of war, continue to experience delays in economic growth. This research thesis examines women empowerment through female labour force participation (FLFP) and economic growth in Afghanistan. Female empowerment through labour force participation is measured with GDP of the country through unit root tests and a regression analysis is performed This research thus analysis the long-term relationship between economic growth and women empowerment and contribution through equal means and channels, mainly women labor force participation. The research employs a time series regression data for the period 2002 – 2018. The results show a significant negative relationship between economic growth and women empowerment through the female labour force participation variable. However, FLFP with the remaining variables support the U- shaped hypothesis for women empowerment and economic growth. In a country such as Afghanistan, women should be encouraged to play significant roles in society for the well-being of themselves and the country as a whole.