Triatlon sporcularında yabancılaşma olgusunun instagram mecrasındaki yansımaları
Reflections of in triathlon athletes on instagram
- Tez No: 640850
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA ALTUNOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Yabancılaşma, Instagram, Benlik sunumu, Bağımlılık, Triatlon, Alienation, Instagram, Self Presentation, Addicton, Triathlon
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Enformasyonun başlıca üretim aracı haline gelmesi ile günümüz toplumu sürekli bir değişim içine girmiştir. Bu sürekli değişim hali bireyin yaşamını ve toplumla ve diğer bireylerle ilişkisini de etkilemiştir. On dokuzuncu yüzyılda benzer bir değişim sürecinde ortaya çıkan süreçleri açıklayabilmek için Marx yabancılaşma kavramını ortaya atmıştır. Enformasyon teknolojilerinin bir getirisi de sosyal medya araçlarıdır. Bireyler artık zamana ve fiziksel mekâna bağlı kalmadan birbirleriyle iletişim kurabilmekte ve etkileşime geçebilmektedir. Bu durum kişiler arası ilişkilerin doğasını değiştirmiştir. Bireyler artık fiziksel sınırlara ve bir arada olmanın kısıtlılıklarına maruz kalmadan diğerleriyle ilişki kurabilmektedir. Bütün bunlar yüz yüze ilişkileri çözümlemede önemli bir kavram olan Goffman'ın benlik sunumları kavramını sosyal medyaya uyarlamanın ve sosyal medya kullanımları ile yabancılaşma arasında bir ilişki olup olmadığını incelemenin günümüz toplum ilişkilerini anlamak açısından önemli olabileceğini göstermektedir. Bu çalışma görselliği ön plana çıkarması ve son dönemde kullanıcı sayısını en çok arttıran sosyal medya aracı olmasından dolayı Instagram üzerine gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın kavramsal çerçevesini Goffman'ın bireylerin günlük yaşamlarında bir tiyatro sahnesindeymiş gibi benliklerini sürekli kurgulamalarından ortaya çıkan benlik sunumları kavramı ve Marx'ın yabancılaşma kavramı oluşturmaktadır. Çalışmada katılımlı gözlem ve derinlemesine mülakat yöntemleri kullanılarak Triatlon sporu yapan yirmi sekiz yaş üstü yaş grubu sporcularının sosyal medya kullanımlarında yaptıkları benlik sunumları ile yabancılaşmaları arasındaki ilişki incelenmektedir. Çalışma sonucunda, bireylerin yüz yüze ilişkilerinde olduğu gibi Instagram'da da benlik sunumları yaptıkları, benlik sunumlarının Instagram'ın sanal ortamından dolayı arttığı, Instagram kullanımlarıyla hem bağımlılık hem de yabancılaşma arasında ilişki olduğu ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
Today's society has being undergone a constant change, with the fact that information becoming the main means of production. This constant state of change has also affected the individual's life and relationship with the society and other individuals.In the nineteenth century, Marx introduced the concept of alienation to explain the processes that occurred in a similar process of change.One of the benefits of information technologies is social media tools. Individuals can now communicate and interact with each other regardless of time and physical space. This situation has changed the nature of interpersonal relationships. Individuals can now relate to others without being exposed to physical limits and the limitations of being together. All these show that adapting Goffman's self-presentations concept, which is an important concept in analyzing face-to-face relationships, to social media and examining whether there is a relationship between social media use and alienation may be important in understanding today's social relations. This study was carried out on Instagram because it emphasizes visuality and is the social media tool that has increased the number of its users at the most recently. The conceptual framework of the study consists of the concept of self-presentation, which emerges from Goffman's continuous construction of the self in the daily lives of individuals as if they were on a theater stage, and Marx's concept of alienation. Using participatory observation and indepth interview methods, this study examines the relationship between self-presentations and alienation of athletes over twenty-eight years of age who engage in triathlon sports. As a result of the study, it was revealed that individuals make self presentations on Instagram as well as in face-to-face relationships, their self-presentations have increased due to the virtual environment of Instagram, and that there is a relationship between Instagram usage and both addiction and alienation.