Triatlon sporcularının zihinsel dayanıklılık, egzersizbağımlılığı ve beden kütle indeksi ilişkisinin incelenmesi
Mental strength of triathlon athletes, exercise examination of the relationship of addiction and body mass index
- Tez No: 825085
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HATİCE İLHAN ODABAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Triatlon, Egzersiz Bağımlılığı, Zihinsel Dayanıklılık, Beden Kütle İndeksi, Triathlon, Exercise Addiction, Mental Endurance, Body Mass Index
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Eğitimi Anabiilim Dalı
- Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Çalışmanın amacı; Triatlon sporcularında zihinsel dayanıklılık, egzersiz bağımlılığı ve beden kütle indeksi arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Çalışmada spor geçmişi ve diğer demografik bilgilerin yer aldığı kişisel bilgi formu, Sheard ve arkadaşları (2009) tarafından bütün sporculara özel olarak geliştirilmiş olan, spor ortamındaki zihinsel dayanıklılık düzeyini belirlemek için 14 maddeden oluşan "sporda zihinsel dayanıklılık envanteri (sport mental toughness questionnairesmtq-14) ve sporcuların egzersiz bağımlılığı durumlarını belirlemek için 21 maddeden oluşan Egzersiz Bağımlılığı Ölçeği-21 (EBÖ-21) kullanılmıştır. Araştırmaya 16 kadın, 61 erkek olmak üzere toplam 78 sporcu yer almaktadır. Araştırma kapsamında yer alan sporcuların %12,8'inin egzersiz bağımlısı, %53,08'inin ise bağımlı olmamasına rağmen egzersiz bağımlılığı belirtisi gösterdiği saptanmıştır. Sporcuların zihinsel dayanıklılık ile egzersiz bağımlılığı alt boyutları arasındaki ilişkiye bakıldığında; tolerans alt boyutu ( r=.238 ve p=,036), zaman ( r=.271 ve p=.017 )düzeyleri arasında pozitif ilişki olduğu tespit edilmiştir. Sporcuların zihinsel dayanıklılık düzeyleri ile egzersizin kesilmesi etkileri(r=.084 ve p=,466), kontrol kaybı (r=.144 ve p=,207), diğer aktiviteleri azaltma(r=.165 ve p=,149), egzersiz bağımlılığı düzeyleri(r=.228 ve p=,045) düzeyleri arasında negatif ilişki tespit edilmiştir. Erkek triaton sporcularının devamlılık düzeylerinin kadınlara göre daha yüksek olduğu görülmüştür. 31-40 yaş aralığında olan sporcuların tolerans düzeylerinin 41-50 yaş aralığında olan sporculara kıyasla daha yüksek olduğu saptanmıştır. 21-30 yaş aralığında olan katılımcıların tolerans ve egzersiz bağımlılığı düzeylerinin 31-40 yaş ve üzerinde olan katılımcılara kıyasla daha yüksek olduğu görülmüştür. Koşudan keyif alan sporcuların devamlılık düzeylerinin yüzmeden keyif alan sporculara kıyasla daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Spor sakatlığı geçirmeyen sporcuların kontrol kaybı düzeylerinin spor sakatlığı geçirenlere kıyasla daha yüksek olduğu saptanmıştır. Covid-19 geçiren sporcuların devamlılık düzeylerinin Covid-19 geçirmeyen sporculara kıyasla daha yüksek olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The aim of the study was to investigate the relationship between mental toughness, exercise addiction and body mass index in triathlon athletes. In the study, a personal information form including sports history and other demographic information, the“sport mental toughness questionnaire-smtq-14”consisting of 14 items to determine the level of mental toughness in the sport environment, which was developed by Sheard et al. (2009) specifically for all athletes, and the Exercise Addiction Scale-21 (EIS-21) consisting of 21 items to determine the exercise addiction status of athletes were used. A total of 78 athletes, 16 women and 61 men, participated in the study. It was determined that 12.8% of the athletes within the scope of the study were exercise addicts and 53.08% of them showed signs of exercise addiction although they were not addicted. When the relationship between the mental endurance and exercise addiction subdimensions of the athletes was examined; it was determined that there was a positive relationship between the tolerance sub-dimension (r=.238 and p=.036), time (r=.271 and p=.017). There was a negative relationship between the mental endurance levels of the athletes and the effects of exercise interruption (r=.084 and p=,466), loss of control (r=.144 and p=,207), reduction of other activities (r=.165 and p=,149), exercise addiction levels (r=.228 and p=,045).It was seen that the continuity levels of male triathlon athletes were higher than those of females. It was found that the tolerance levels of athletes aged between 31-40 years were higher than those of athletes aged between 41-50 years. Participants aged between 21-30 years had higher tolerance and exercise addiction levels compared to participants aged 31-40 years and above. It was determined that the continuity levels of athletes who enjoyed running were higher than those of athletes who enjoyed swimming. It was found that the loss of control levels of athletes who did not have a sports injury were higher than those who had a sports injury. It was observed that the continuity levels of athletes who had Covid-19 were higher than those who did not have Covid-19.