Aflatoksin B1 ve G1 in değişik dozlarda idrarla atılımı, vücut ağırlığı ve lökosit sayıları üzerine etkileri
- Tez No: 6410
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE BAŞARAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Aflatoksin B, Aflatoksin G, Af latoksinleri idrarla atılımı, vücut ağırlığına etkisi, lökosit sayısı üzerine etkileri, Aflatoxin Bp Aflatoxin G-p The excretion. of aflatoxins with urine, The effects to the body weight, The effects to the number of leucocytes
- Yıl: 1988
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
ÖZET 38 adet Rattus norvegicus türü erkek sıçana intrape- ritonJ olarak 500 /ug/kg ve 1000 /ug/kg aflatoksin B, 500 /ug/kg ve 1000 /ug/kg aflatoksin G, verildikten sonra be lirli aralıklarla idrarları toplanarak ekstre edildi ve ince tabaka kromatograf isi uygulanarak idrarla atılan mik tarları tesbit edildi. Af latoksinlerin atılımı, vücut ağır lığı ve lökosit sayıları üzerine etkileri araştırıldı. Her çeşit aflatoksinin vücut alırlığı artısını engel lediği, faicat aflatoksin E,. ' in aflatoksin G 'den etkili olduğu ve daha fazla vücut ağırlığı artışını engellediği saptandı. 500 /ug/kg aflatoksin B-, verilen grupta verilen dozun % 5.72 si, 1000 /ug/kg aflatoksin B-, verilen grupta % 7.83 ü aflatoksin M-, olarak, 500 /ug/kg aflatoksin G, verilen grupta % 2.37 si ve 1000 /ug/kg aflatoksin G.. verilen grupta % 4.10 u aflatoksin G, ve M-, olarak idrarla atılmıştır. îd- rarla atılım en fazla aflatoksin verilmesinden sonraki 6. saatte olmiştur. Af latoksinlerin intraperitorf" olarak verilmesinden 6 saat sonra nötrofil, bazofil, eozinofil sayıları artmış, lenfosit ve monosit sayısı ise azalmıştır. 30 gün sonra ise nötrofil, lenfosit ve monositler normal değerlerine ulaşmış bazofil ve eozinofiller says.ca artmışlardır.
Özet (Çeviri)
XI SUMMARY 500 ^g/kg and 1000 /ug/kg aflatoxin Bx, 500 /ug/kg and 1000 /ug/kg aflatoxin G-, have been enjected to 38 rats (Rat- tus norvegicus) intraperitonally and then their excretion amounts in the urine have been determined by extrating the urine periodically and applying thin layer chrornotography. The excretion of aflatoxin and their effects to body weight and the number of leucocytes have been investigated. It has been seen that alto ugh all of the kinds of af latoxin obstructed the increase of body weight, the effect of aflatoxin B, to the body weight was more than aflatoxin Gj_. 5.72 % in the 500 /ug/kg aflatoxin Bx group, 7.33 % in the I'lOO /ug/kg aflatoxin B-, group were excreted as afla toxin M-p 2.37 % in the 500 yug/kg and 4.10 % in the 1000 /ug/kg aflatoxin G-, group were excreted with urine as G, and M]_. The most amount of excretion with urine has been obtained in sixth hour after en.jection of the aflatoxin. Six hours later aflatoxins were given rats, the num ber of neutrophil, basophil and eosinophil increased and lymphocyte and monocyte decreased. After 30 days, neutrophil lymphocyte and monocyte have been reacted to their normal levels, but basophil and eosinophil was still increased.