DNA hidrojel tabanlı aptasensör platformu ile kloramfenikol ve aflatoksin M1 tespiti
DNA hydrogel based aptasensor platform for the detection of chloramphenicol and aflatoxin M1
  1. Tez No: 830338
  2. Yazar: GÜLNUR CAMIZCI ARAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CEREN BAYRAÇ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyoloji, Biyomühendislik, Biyoteknoloji, Biology, Bioengineering, Biotechnology
  6. Anahtar Kelimeler: Kloramfenikol, aflatoksin M1, dual aptasensör, hidrojel, Chloramphenicol, aflatoxin M1, dual aptasensor, hydrogel
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyomühendislik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Biyomühendislik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 145
Özet
Hayvansal kaynaklı gıdalardaki antibiyotik kalıntıları ve mikotoksin kontaminasyonları, insan sağlığını tehdit etmektedir. Dolayısıyla, bu istenmeyen maddelerin gıdalarda tespit edilmesi oldukça önemlidir. Yapılan tez çalışmasında, kloramfenikol antibiyotiğini ve aflatoksin M1 metabolitini aynı anda algılayabilen hem de aflatoksin M1 için miktar tayini yapabilen hidrojel tabanlı aptasensör platformu tasarlanmıştır. Geliştirilen hidrojel sistemindeki akridit modifiyeli kloramfenikol aptameri ve ona kısmen eşlenik akridit modifiyeli DNA iplik 1 dizisi hidrojel yapısının iskeletini oluşturmuştur. Her biri %60 DNA içerikli kloramfenikol aptameri ve DNA iplik 1, 1:1 molar oranda karıştırılarak 25°C'de hidrojel sentezi sağlanmıştır. Ortama en düşük konsantrasyon olarak 1 nM kloramfenikol eklendiğinde sistem jel halden sıvı hale geçerek cevap vermiştir. Hidrojel platformunun ikinci basamağı için hidrojel sentezi esnasında ortama 3' ucu BHQ1 molekülü işaretli aflatoksin M1 aptameri ve ona eşlenik 5'ucu FAM etiketli DNA iplik 2 entegre edilmiştir. Ortama eklenen aflatoksin M1 metaboliti ile aflatoksin M1 aptameri kompleks oluşturmuş ve serbest kalan FAM molekülü floresan ışıma vermiştir. Aynı zamanda, floresan miktarının ölçümüyle de aflatoksin M1 için miktar tayini yapılmıştır. Geliştirilen aptasensör sistemiyle çözelti ve süt numunelerinde hem jelden sıvı hale geçişle kloramfenikol tespiti hem de floresan yoğunluğundaki değişim izlenerek 1,68 nM tespit ve 5,16 nM tayin limitiyle aflatoksin M1 belirlenerek hidrojel sistemi başarıyla tamamlanmıştır. Ayrıca sistemin özgüllüğü farklı antibiyotikler (kanamisin, penisilin G) ve farklı mikotoksinler (aflatoksin B1, aflatoksin G1) ile gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
Animal-derived food products are often contaminated with antibioti cresidues and mycotoxins, which pose a threat to human health. Therefore, it is crucial to detect these unwanted substances in food. In this thesis, a hydrogel-based aptasensor platform has been designed to simultaneously detect the chloramphenicol and quantify aflatoxin M1. Acridite-modified chloramphenicol aptamer and its partially complementary acridite-modified DNA strand 1, (each with 60% DNA content, at 1:1 molar ratio and at 25°C), have hybridized to form the backbone of hydrogel structure. The platform has given responces as deformation of the structure from a gel to a liquid state upon the application of chloramphenicol at a minimum concentration of 1 nM. For the second part of the hydrogel platform, aflatoxin M1 aptamer labeled with BHQ1 and a complementary DNA strand 2 labeled with FAM have been integrated into the platform. The aflatoxin M1 aptamer has formed a complex with the addition of aflatoxin M1, causing the release of FAM labelled strand and resulting in fluorescent emission. Hereby, the amount of fluorescence has been measured to determine the concentration of aflatoxin M1. The developed aptasensor platform has been successfully detected chloramphenicol in solution and milk samples through the gelto-liquid transition and monitored the change in fluorescence intensity, allowing for the determination of aflatoxin M1 with a detection limit of 1.68 nM and a quantification limit of 5.16 nM. In addition, the specificity of the platform has shown with the use of different antibiotics (kanamycin, penicillin G) and mycotoxins (aflatoxin B1, aflatoxin G1).