Rotator kaf rüptürlerinde sütür bridge, transosseöz eşdeğer çift sıra tamir tekniği ile tedavi edilen hastalarımızın sonuçlarının karşılaştırılması
  1. Tez No: 641056
  2. Yazar: HAKAN TIRIN
  3. Danışmanlar: UZMAN MURAT GÜLÇEK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Rotator cuff rüptürü, sütür bridge, transosseöz eşdeğer, çift sıra tamir, artroskopi
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Artroskopik rotator kaf tamirinde çift sıra tamir tekniği uygulanan hastalarda iyi sonuçlar bildirilmiştir; birkaç çalışmada ise hem anatomik hem de biyomekanik avantajları gösterilmiştir. Bu bilgiler ışığında çalışmamızın amacı sütür bridge, transosseöz eşdeğer çift sıra yöntemi ile tedavi edilen farklı uzunluktaki rotator manşet rüptürlerinin sonuçlarını retrospektif olarak karşılaştırmak ve sonucu rapor etmektir. Bu çalışmada retrospektif ve tek merkezli olarak 2011-2014 yılları arasında artroskopik rotator kaf tamiri yapılan hastaların verileri taranmıştır. 3 cm altında yırtığı olan 33 hasta grup 1, 3 cm üstünde yırtığı olan 31 hastada grup 2 olarak sınıflandırıldı. Hastaların preop, postop 6. ay, 12. ay ve son olarak 24. aydaki VAS skorları, eklem romları, Constant ve UCLA skorları değerlendirildi. Hastaların 2. yıl sonunda çekilen MR sonucunda rerüptür oranları ve hastaların fonksiyonel sonuçları 2 grup arasında karşılaştırıldı. Gruplar arasında; yaş, cinsiyet, taraf, AC eklem patolojileri ve dominant ekstremite yönünden istatistiksel olarak anlamlı bir fark olmadığı bulunmuştur (p>0,05). MR sonuçlarına göre rerüptür oranları grup 1'de %33.3, grup 2'de ise %19.4 olarak bulundu. Dört ölçüm zamanında da 3 cm altındaki yırtıklarda Constant değerlerinin daha yüksek olduğu bulunmuştur. Çift sıra tamir tekniği yırtık boyutundan bağımsız olarak uygulanabilecek güvenli bir cerrahi tekniktir. 3 cm üzerindeki yırtıklarda fonksiyonel sonuçlar daha kötü olup, rerüptür oranları daha yüksektir.
Özet (Çeviri)
A few clinical studies have demonstrated the structural superiority of the double row technique. Purpose of our study in the light of this information suture bridge, double row transosseous equivalent method is to compare the results with a retrospective of the rotator cuff rupture treated in different lengths In this retrospective study, and the data of patients who underwent arthroscopic rotator cuff repair in the years 2011-2014 were scanned as a single center. Tears under 3 cm was named as group 1, 3 cm above the tears were classified as group 2. The patients preoperatively, postoperatively at 6 months, 12 months and finally at 24 months VAS scores, joint ROMs, Constant and UCLA scores were evaluated. At the end of 2 years, patients MRI taken as a result of rupture rates and functional outcomes were compared between the 2 groups of patients. Between the groups; age, sex, side, AC joint pathology and the dominant limb with respect was found that no statistically significant difference (p> 0.05). According to MR results rupture rate of 33.3% in group 1, group 2 was found to be 19.4%.