Foucault'cu bağlamda yenı̇ medya ve ı̇ktı̇dar: Instagram kullanıcıları
New media and power in a Foucauldian context: Instagram users
- Tez No: 641076
- Danışmanlar: DOÇ. DR. VİLDAN MAHMUTOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: İktidar, Özne, Instagram
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Galatasaray Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İletişim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 148
Özet
“Foucault'cu Bağlamda Yeni Medya ve İktidar: Instagram Kullanıcıları”isimli bu tezde, kendisini yeniden ve sürekli oluşturan öznenin, günümüz iktidar yapısında, gelişen teknolojiler içinde kendisini nasıl var ettiğini ya da aslında iktidarın bu özellikleri özne yaratırken nasıl kullandığı araştırılmıştır. Bu bağlamda çalışmanın amacı, Web 2.0 ile birlikte insan hayatında büyük bir yer edinen sosyal medya platformlarından, Instagram uygulamasının, öznenin kendini temsil etme aracı olarak nasıl kullanıldığını anlayabilmektir. Özne, kendisini yeni teknolojilerle var ederken aslında iktidarın çizdiği çizgiler içinde oynamaktadır. Özne kendi seçimlerini yaptığını ve özgür olduğunu düşünürken bile aslında iktidarın çizdiği rotada ilerlemektedir. Foucault'nun iktidar söylemlerinden ve çalışmalarından yola çıkarak, ağ toplumunun bir gözetim sistemi olduğunu ve iktidar temsilleri ile öznenin tamamen etrafının çevrelendiği hipotezinden yola çıkarak araştırmanın soruları şu şekilde belirlenmiştir: (1) Instagram platformu, kişinin özne oluşumunu ve tüketim alışkanlıklarını etkilemekte midir? (2) Instagram aracılığı ile tüketime yönelen özne, bu davranışını mutluluk ve özgürlükle ilişkilendirmekte midir? (3) Instagram'da bir iktidar temsili olarak fenomenler, öznenin oluşumuna ve satın alım davranışına etki etmekte midir? Bu soruları cevaplayabilmek için önce iktidarın tarihsel oluşum süreci tezin ilk bölümünde incelenmiştir. İlk Çağ'da Polislerle beraber yeni bir yerleşim düzeni ve bir iktidar sistemine geçen insanoğlu, krallıklarla ve şehir devletleri ile yönetilmiş ve iktidar yöneticilerde toplanmıştır. Orta Çağ ile birlikte ise Hristiyanlaşan Batı, sadece tanrının verdiği bir iktidarın varlığını ve bu varlığın aracısı olarak ise kilise ve kralları kabul etmektedir. İktidar gücünü her zaman doğru kullanmamış, bu durum reformlar ve Rönesans'la toplumları büyük bir değişime götürmüştür. Fransız devrimi ile birlikte yeni bir iktidar gücü olarak ulus devletler oluşmaya başlamış, bu oluşum ve endüstriyelleşme ile birlikte günümüz yapısının oluşumuna yön verecek büyük değişimler açığa çıkmıştır. Bu süreçlerin tamamından bahsedilerek, dönemin önemli düşünürlerinin yönetim ve iktidar üzerine düşüncelerinden faydalanılmıştır. Bu bölümde, Yeni Çağ ve Aydınlanma ile birlikte tamamen bir dönüşüme giren iktidar temsilleri ve toplumsal yapı incelenmiş, iktidarın günümüze gelene kadar geçirdiği dönüşümlerin ve değişimlerin bugünün iktidarına ışık tutması hedeflenmiştir. Tezin ikinci bölümünde, Yakın Çağ ve oluşan yeni bir iktidar anlayışı derinlemesine incelenmiş ve araştırmanın temel argümanları bu anlayış üzerine kurulmuştur. Bu çağda iktidar, değişen teknolojik yapılar ve sistemler içerisine nasıl kolayca adapte olabilmektedir sorusu çalışmanın ana ayaklarından olan öznenin oluşumuyla birleştirilmiştir. Bu bağlamda iktidarın incelenmesi ve öznenin oluşumuna beraber değinilmiştir. Foucault için iktidar sistemi özneden ayrıştırılamaz çünkü öznenin varlığı iktidarın varlığına sebebiyet vermektedir. Bu bağlamda İlk Çağ'lardan bu yana kölelikten serfliğe evrilen, Orta Çağ ile birlikte tanrının hizmetkâr kulu olan öznenin, düşünebilen, bilen, anlayan ve sorgulayan bir özneye dönüşüm süreci ve bu süreçte öznenin ve aklın tanrılaşması bölüme dahil edilmiştir. Rönesans ve Reform hareketleri ile özgürleşmeye ve özgürce düşünebilmeye başlayan özne, Fransız devrimi ile vatandaş kimliğine kavuşmuş, kendi kararlarında ve seçimlerinde özgürleşmeye başlamıştır. Ancak Foucault, 18.yy. ile birlikte modern dönemin öznesini boyun eğen olarak görmektedir. Ona göre modern iktidar rejimi, özneyi yönlendirmekte ve kendi anlayışınca öznelleştirmektedir. İktidar özneler aracılığıyla geniş bir ağa yayılarak özneyi hem içerden hem de dışardan etkilerle kendine bağlamaktadır (Arslan, 2012). Öznenin ve iktidarın birlikte yürüttüğü bu varoluş sürecinde Foucault, iktidarın bir Panoptikon sistemi içerisinde özneyi hapsettiğini ve bu sistemi biyo iktidar stratejileriyle yönettiğini savunmuştur. Özneyi hem bir nesne hem de iktidarın bir konusu olarak yavaş yavaş işleyen bu yeni iktidar düzenini anlamak ve anlatmak için bu bölümde Foucault'nun bu konuyla ilgili temel kavramları incelenmiştir. Çalışmanın üçüncü bölümünde Foucault'nun iktidar üzerine görüşleri, yeni medya stratejileri ile birleştirilecek, bu yeni dijital dünyada, iktidarın bir kişi ya da kurum olmak yerine, güncel teknolojilerden yararlanarak yarattığı sanal dünyada özneleşen ve özgürleşen öznenin gözetlendiği bir sistemde kendini nasıl var ettiği incelenmiştir. İnternetin keşfedilmesi, bilgisayarların yaygınlaşması, WEB 2.0 ve akıllı telefonlar ile birlikte, öznenin bu yeni ortamda kendini var etmesi bu bölümün konusudur. Instagram platformu, dünya üzerinde en çok kullanılan sosyal medya platformlarından biri olması, görsel ve estetik temelli bir kullanım alanı sağlaması bakımından, iktidarın için bir gözetleme, özne için ise görünür olma alanı olarak değerlendirilmiştir. Bu bağlamda panoptikon sistemi ile Instagram arasında bir uyum gözlemlenmiştir. Instagram platformu ile birlikte görünür olabilen özne, fenomenlerden etkilenerek kendisini yeniden özneleştirmektedir. Bu yeniden oluşum ve özneleşme sürecinin, dijital ve teknolojik gelişmelerin arka planında bir sistem ve her kuruma yayılan iktidarın varlığı söz konusudur. Instagram uygulamasının da en önemli konularından ve içerik başlıklarından birini oluşturan modadan ve moda endüstrisinin oluşumdan dördüncü bölümde bahsedilmiştir. Tarih boyunca çevresel ve doğal olaylardan korunmak için kullanılan giysiler, zaman geçtikçe, üretim arttıkça ve endüstriyelleşme başladıkça farklı anlamlara bürünmeye başlamıştır. Bu süreçte, bir sınıfa aidiyeti, elitliği, köleliği, krala bağlılığı belirtmek için farklı renkler, kumaşlar, peruklar kullanılmıştır. Bu bağlamda moda endüstrisinin oluşması ile birlikte, özel gruplar için olan nadir kıyafetler, bir kitle için üretilebilir hale gelmiştir. Üretimin artması ile beraber artan tüketim de modanın sektör olarak büyümesi ve gelişmesi için bir imkân yaratmıştır. Dünya genelinde yaşanan 2008 ekonomik krizi sonrası moda markaları, çözümü yeni teknolojileri kullanarak müşteriye ulaşmakta bulmuştur. Bu durum moda sektörünün büyük bir dönüşümüne ve tüketim kültürü içerisinde kendine büyük bir pay yaratmasına yol açmıştır. Özellikle Instagram platformu görsel ve estetik paylaşımların alanı olarak moda markaları için bir dergi ya da bir moda kanalı görevi görmekte ancak dergiden de moda kanallarından da daha büyük getiriler sağlamaktadır. Instagram üzerinde markalar, moda ve güzellik ile alakalı içeriklerle, kendi iletişim stratejilerini yürütmekle kalmamış, aynı zamanda doğru hedef kitleyi belirleyerek bu hedef kitleye sahip fenomen gruplarını kullanarak da pazarlama stratejileri geliştirmişlerdir. Tüm bu çabalar doğru sonuçlar vermekte, Instagram platformu üzerinde özne, ait olmak istediği sınıfı, benzemek istediği fenomeni belirleyerek bu fenomenin tanıttığı, giydiği ve kullandığı markaları rahatlıkla ve güvenerek tüketmektedir. Son olarak, araştırmada edinilen tüm verilerin ve araştırma sorularının cevaplanabilmesi için İstanbul'da ikamet eden, 18-45 yaş arası 163 Instagram kullanıcısı ile online anket yapılmıştır. Bu çalışma sonucunda araştırma sorularının cevaplarına ulaşılmış, sunulan üç hipotez de doğrulanmıştır. Instagram'ı sürekli olarak kullandığını belirten ve moda alanında fenomenleri takip ettiğini söyleyen kullanıcıların, tüketim alışkanlıklarında bu moda fenomenlerinden etkilendikleri ve bu etki ile birlikte bir satın alma davranışı geliştirdikleri doğrulanmıştır. Satın alma davranışı geliştirdiğini kabul eden kullanıcıların, bu satın alma ve moda takibi sonucunda kendilerini daha mutlu ve özgür hissettikleri ortaya çıkmıştır. Özne, kişisel bilgilerini sunarak daha mutlu ve özgür hissedebilmek, kendisini topluma ve herkese ifade etmek için dahil olduğu bu dijital sosyal mecralardan bir meta olarak çıkmaktadır. Hiçbir ücret ödenmeden indirilen bu uygulamalara veya sitelere, özne kendi bilgilerini vererek kaydolmaktadır. Büyük bir ilgi ile takip edilen fenomenler ise, kapitalizmin dijitalleşmesinde ve devamlılığında sosyal medya ile birlikte büyük bir endüstrinin parçası olmuşlardır. Takipçileri ile sürekli iletişimde olan fenomenler, giydikleri ve kullandıklarını söyledikleri ürünleri takipçilerine önererek dijital pazarlama teknikleri, linkler ve çekilişlerle bu tüketim çılgınlığını desteklemektedirler. Davies' e göre, Panoptik hapis şu an yaşanılan açık toplumun ta kendisidir. Var olan tüketim ve gözetim toplumunun içinde, izlemekten ve izlenmekten keyif alan öznelerin var olan düzenden zevk alması söz konusudur (Davies, 1997 akt. Çoban, 2009). Instagram'ı düzenli olarak kullandığını belirten ve takip ettiği fenomenlerin önerilerini dikkate alan kullanıcılar, Instagram'da gözetlendiğini hissetmekte ve kendi takipçilerinin de modaya dikkat ettiğini düşünmektedirler. Bu şekilde düşünen kullanıcılar, Instagram'da daha fazla takipçi sahibi olmak ve etkileşim almak için paylaşımlarına dikkat etmektedirler. Bu panoptik sistem içerisinde özne, gözetlendiğinin farkındadır bu sebeple kendisini, takip ettiği fenomenlere benzetmeye çalışmaktadır. Bu taklit etme sürecinde etkili olan şey ise, öznenin kendisini kabul edilmiş, bir sınıfa ait hissetmek istemesidir. Bu iktidar sistemi içerisinde Instagram fenomenleri moda sektörünün bir iktidar temsili haline gelmiştir. Özne artık pazarlama stratejilerinin hedef kitlesi, iktidar sisteminin devamlılığını sağlayan bir aracı konumundadır. Bu sistem içerisinde doğru ürünler ve hedeflemeler ile sistemin içine çekilen özne, bu kültür endüstrisi içerisinde iktidar temsillerinin yönlendirmesi ile özneleşmekte, bu durum tek boyutlu bir kitle oluşumunu tetiklemektedir.
Özet (Çeviri)
In this thesis titled“New Media and Power in a Foucauldian Context: Instagram Users”, it has been investigated how the subject who reconstructs and continuously creates itself in today's power structure and developing technologies, or how the power uses these features while creating the subject. In this context, the study aims to understand how the Instagram application, one of the most used social media platforms that have gained a great place in human life with Web 2.0, is used as a means of representing the subject itself. While the subject exists and explains itself with new technologies, it plays within the lines drawn by the power. Even when the subject thinks that he makes his own choices and that he is free, he is proceeding on the route drawn by the power. Found on Foucault's discourses and studies of power, based on the hypothesis that the network society is a surveillance system and the subject is surrounded by the representations of power, the research questions are determined as follows: (1) Does the Instagram platform affect the formation and consumption habits of the subject? (2) Does the subject who turns to consumption through Instagram associate this behavior with happiness and freedom? (3) As a representation of power on Instagram, do es Influencers affect the formation and purchasing behavior of the subject? To answer these questions, in the leading part of the thesis, the historical formation process of power has been examined. In the First Age, humankind, who passed a new settlement order and a power system together with the Greek Polis cities that were governed by kingdoms and city-states and gathered under the power of the rulers. In the Middle Ages, the West, which became Christian, accepts the existence of a power given only by God and accepts churches and kings as the mediators of this existence. The ruling power has not always been used correctly by the mediators, this situation has led societies to a great change with the reforms and the Renaissance. With the French Revolution, nation-states started to form a new power system around the globe. This formation and upcoming industrialization, have emerged a great number of changes in the social and power systems and led the World to today's structure. By mentioning all of these processes, the thoughts of the important thinkers and philosopher's ideas of the stated periods on management and power have been utilized. In this section, the power representations and social structure that have completely transformed with the New Age and Enlightenment are examined, and the transformations and changes that the government has undergone today are aimed to shed light on today's power systems. In the second part of the thesis, the Modern Age and a new conception of power are examined in-depth and the main arguments of the research are based on this understanding. The question of how power can adapt to changing technological structures and systems after the industrialization is combined with the formation of the subject, which is one of the main pillars of the study. In this context, the examination of power and the formation of the subject are mentioned together. For Foucault, the system of power cannot be separated from the subject because the presence of the subject gives rise to the existence of power. In this context, the transformation process of the subject, who has evolved from slavery to serfdom since the First Ages, and became the servant of God with the Middle Ages, turned into a subject who can think, know, understand and question, and the deification of the subject and mind in this process are included in this section. With the Renaissance and Reform movements, the subject, who started to be liberated and able to think freely, gained a citizen identity with the French Revolution and started to become free in his own decisions and choices. However, Foucault, in the 18th century. sees the subject of the modern period as submissive. According to him, the modern power regime directs the subject and makes it subjective in his understanding. Power spreads over a wide network through subjects, connecting the subject to himself with both internal and external bonds that it creates (Arslan, 2012). Foucault argued that power imprisons the subject in a panopticon system and manages this system with bio-power strategies. In this section, Foucault's basic concepts on this subject are examined to understand and explain this new power order that gradually functions as an object and a subject of power. In the third part of the study, Foucault's views on power will be combined with new media strategies, and in this new digital world, instead of being a person or an institution, it is examined how the power creates itself in a system where the subject becomes subjectivized and emancipated in a virtual world created by using current technologies. The discovery of the Internet, the widespread use of computers, the existence of the subject in this new environment with WEB 2.0, and smartphones are the main focus of this section. The Instagram platform has been considered as one of the most used social media platforms in the world that's based on visual and aesthetics, being used as a surveillance area for the power and a visibility platform for the subject. In this context, harmony has been observed between the panopticon system and Instagram. The subject, who can be visible with the Instagram platform, is affected by the Influencers and re-subject itself. In the background of this process of re-formation and subjectivation under the effect of digital and technological developments, there is a system and the existence of a power that spreads to every institution. Fashion which constitutes one of the most important topics and content titles of the Instagram application and the formation of the fashion industry are mentioned in the fourth chapter. Throughout history, clothes used for protection from environmental and natural events started to take on different meanings as time passed with the increase in production and industrialization. In this process, different colors, fabrics, and even wigs were used to indicate belonging to a class. In this context, with the formation of the fashion industry, rare clothes for special groups have become producible for the mass population. Increasing consumption with the increase in production has also created an opportunity for fashion to grow and develop as a sector. After the 2008 economic crisis around the world, fashion brands found the solution to reach customers by using new technologies. This situation has led to a great transformation of the fashion industry and creating a great share for itself in the consumption culture. Especially, the Instagram platform acts as a magazine or a fashion channel for fashion brands as a field of visual and aesthetic sharing, but it provides greater comeback from the magazine and fashion channels. Brands on Instagram not only carried out their communication strategies with the content related to fashion and beauty but also developed marketing strategies by identifying the right target audience and using Influencer groups to communicate with this target audience. All these efforts come through to productive results on the Instagram platform. The subject determines the class they want to belong to and according to this determination they want to emulate, and consume the brands that Influencers promote, wear, and uses. This consumption provides a subject with ease and results in high self-confidence for the subject itself. Finally, an online survey was conducted with 163 Instagram users between the ages of 18-45 living in Istanbul to answer all the research questions obtained in the study. As a result of this study, the answers to the research questions were reached and all three hypotheses presented were confirmed. It has been confirmed that users who say that they use Instagram continuously and follow the fashion Influencers are affected by these fashion Influencers in their consumption habits and developed a buying behavior because of this effect. It has been revealed that users who accept that they have developed purchasing behavior feel happier and freer as a result of this purchase and being able to follow fashion and being trendy. The subject emerges as a commodity from these digital social channels in which they are included to feel happier and freer by presenting their personal information and to express themselves to society and everyone. The subject registers by providing his / her information to these applications or sites downloaded at no charge. The Influencers followed with great interest have become part of a large industry with social media in the digitalization and continuity of capitalism. Influencers, who are in constant communication with their followers, offer their followers the products they wear and say they use and support this consumption frenzy with digital marketing techniques, links, and giveaways. According to Davies, the panoptic prison is the very open society we live in right now. Within the existing consumption and surveillance society, the subjects who enjoy surveilling and being surveilled enjoy the existing order (Davies, 1997 as cited in Çoban, 2009). Users, who state that they use Instagram regularly and take into account the suggestions of the Influencers they follow, feel they are being observed on Instagram and think that their followers are also paying attention to their way of dressing. Users who think this way pay attention to their posts to have more followers on Instagram and willing to get more interaction. In this panoptic sys